Finska premijerka bi da udari na narod, iznenadila zahtevom: Sankcije moraju pogoditi građane Rusije

13.09.2022

16:42

0

Ovo nije prvi put da Marin koristi oštru retoriku pričajući o ograničenjima koja bi da se uvedu Moskvi

Finska premijerka bi da udari na narod, iznenadila zahtevom: Sankcije moraju pogoditi građane Rusije
sana-marin - Copyright Profimedia

Finska premijerka Sana Marin rekla je u utorak da sankcije EU, uključujući potpunu suspenziju sporazuma o viznim olakšicama sa Rusijom, "nisu dovoljne". Ona je sugerisala da obični Rusi treba da osete pritisak u svakodnevnom životu.

- Moramo biti spremni da uvedemo više sankcija, jer što više sankcija imamo, to će Rusiji biti skuplje da nastavi ovaj rat - rekla je Marin Evropskom parlamentu.

Ovo nije prvi put da Marin predlaže poteze protiv običnog ruskog stanovništva od početka sukoba u Ukrajini.

„Nije u redu“ da Rusi „mogu da žive normalnim životom, da putuju Evropom, da budu turisti“, rekla je Marin za državnu televiziju „Yle" 8. avgusta. Tu izjavu je sledećeg dana ponovila estonska premijerka Kaja Kalas, koja je tvitovala da je „poseta Evropi privilegija, a ne ljudsko pravo.”

Evropski savet je 9. septembra najavio punu suspenziju sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije. Ovaj potez ne nameće potpunu zabranu, ali povećava taksu za podnošenje zahteva za vizu za ruske državljane sa 35 na 80 evra za sve podnosioce zahteva. Vreme obrade se takođe može produžiti sa sadašnjih 10 dana na do 45 dana, u kombinaciji sa potrebom za podnošenjem dodatnih dokumenata. Prema komesarki za unutrašnje poslove Ilvi Johanson, koja je plan predstavila 6. septembra, „biti turista u EU nije osnovno pravo“.

AP photo
 

Do sada je devet evropskih zemalja odbilo da prihvati dokumenta za turističke vize od Rusa, navodi Udruženje turoperatora Rusije. Na listi su Letonija, Litvanija, Estonija, Poljska, Češka, Slovačka, Danska, Belgija i Holandija.

Međutim, predlog o potpunoj zabrani viza za sve ruske turiste nije uspeo da dobije jednoglasnu podršku u bloku. Nemačka, Francuska, Mađarska, Luksemburg i Austrija su uložile primedbe. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj takođe je upozorio na taj potez.

- Ne mislim da će prekid odnosa sa ruskim civilnim stanovništvom pomoći i ne mislim da će ova ideja imati potrebnu jednoglasnost - rekao je on za austrijsku ORF TV 29. avgusta.

U međuvremenu, Moskva kaže da neće uvesti vizne restrikcije za strane državljane, rekao je predsednik Vladimir Putin, koji je tokom Istočnog ekonomskog foruma prošle ​srede objasnio da bi takav odgovor bio protiv interesa Rusije. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe je u nedelju rekao da Moskva smatra da je neprikladno uvođenje uzvratnih viznih ograničenja za građane zemalja EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike