Raj za mališane i roditelje: Koje zemlje su najbolje za zasnivanje porodice i odgajanje dece

11.02.2023

08:16

0

U ovih pet država porodica se najviše ceni ako se gleda na olakšice koje se tiču nje

Raj za mališane i roditelje: Koje zemlje su najbolje za zasnivanje porodice i odgajanje dece
Copyright Pixabay

Istraživanje Unicefa koje je uzelo u obzir faktore kao što su kvalitet obrazovanja, olakšice za porodice sa decom, veličina zelenih površina i broj igrališta, rangiralo je države sveta koje su najprikladnije za porodični život i odrastanje dece.

Ova studija obuhvatila je samo najbogatije zemlje na svetu, ali je svakako predstavila širu sliku načina na koji se u raznim državama brine o dobrobiti mališana.

Narednih pet zemalja najbolja su mesta za odgajanje dece.

Japan

U Unicefovoj analizi blagostanja dece za 2020. Japan je na prvom mestu po fizičkom zdravlju, kategoriji kojom je obuhvaćena smrtnost i gojaznost dece. U najnovijem izveštaju Unicefa iz 2022. godine, koji se posebno bavio sredinama u kojima deca odrastaju, ova zemlja zauzima drugo mesto u oblasti „sveta oko deteta“ – kategoriji koja uključuje aspekte poput urbanih zelenih površina i bezbednosti saobraćaja. Japan takođe ima najnižu stopu gojaznosti dece, nisku stopu smrtnosti dece i izuzetno nizak nivo zagađenja vazduha ili vode koji pogađa decu.

To je takođe jedna od najbezbednijih zemalja za porodice, i to ne samo u smislu saobraćajnih nesreća. Ukupna stopa ubistava u Japanu je najniža od svih zemalja koje je Unicef posmatrao: sa 0,2 na 100.000 ljudi, što je znatno manje u odnosu na SAD (5,3), Kanadu (1,8) i Australiju (0,8).

Pixabay
 

Faktor bezbednosti ima ogroman uticaj na slobodu u kojoj deca mogu da uživaju, kaže Mami Mekeg, rodom iz Tokija, koja sada živi u Londonu i domaćin je podkasta Dvojezične vesti.

- Deca od šest godina i starija idu sama u školu. Idu autobusom ili vozom ako im nije dovoljno blizu da pešače. Čak i usred Tokija deca šetaju do škole i idu u nju sama. To je sasvim normalno, jer je zaista bezbedno. Niko nije zabrinut za svoju decu jer i ne mora da bude - rekla je ona za Bi-Bi-Si.

Japan takođe ima jedan od najboljih obrazovnih sistema, zauzimajući 12. mesto među 76 zemalja i regiona, prema procenama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Osim toga, zemlja je velikodušna kada je u pitanju pravo na plaćeno roditeljsko odsustvo, pri čemu se svakom zaposlenom roditelju nudi oko 12 meseci, iako zemlja posebno radi na podsticanju očeva da ga iskoriste.

Estonija

Iako Estonija nije na vrhu Unicefove rang-liste u celini, ima visoke ocene u brojnim važnim aspekatima. Deca su izložena manjem zagađenju vazduha, manjem zagađenju bukom i manjoj količini pesticida nego u skoro bilo kojoj drugoj bogatoj zemlji. Ovde ima više urbanih zelenih površina nego u mnogim drugim zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Australiju i Veliku Britaniju, a deca će verovatno reći da uživaju u rekreativnim objektima u blizini svojih kuća, kao što su igrališta.

Pixabay
 

Jedna od najvećih prednosti jeste estonski obrazovni sistem: deca imaju bolje matematičke, naučne i jezičke veštine od bilo koje zemlje, ne obuhvatajući one u Aziji (jer za njih nema dostupnih podataka). Digitalne veštine su takođe naglašene.

- Već u vrtićima postoje robotika, pametni tableti i slične stvari, a sve to se koristi u okviru učenja zasnovanog na igrici - rekla je An-Maj Misak, menadžerka projekta u estonskom Odboru za obrazovanje i mlade, koja istražuje sisteme ranog obrazovanja u zemlji.

Prednosti sistema prevazilaze čitanje i robotiku. Nedavni izveštaj OECD-a otkrio je da je prosečan estonski petogodišnjak bolji u različitim socijalno-emocionalnim veštinama, uključujući saradnju sa drugom decom i prepoznavanje emocija, od onih u SAD i Engleskoj. Takođe su znatno iznad proseka OECD-a za veštine samoregulacije kao što su mentalna fleksibilnost, radna memorija i inhibiranje impulsa.

Zatim, tu je porodično odsustvo - Estonija ima jednu od najizdašnijih politika sa 100 dana porodiljskog odsustva, kao i 30 dana roditeljskog odsustva, nakon čega sledi 475 dana plaćenog roditeljskog odsustva, koje se može podeliti ili iskoristiti na pola radnog vremena do tri godine. Do 60 od tih dana oba roditelja mogu istovremeno ostati kod kuće i oboje će biti plaćeni. Svaki roditelj takođe dobija 10 radnih dana godišnje plaćenog roditeljskog odsustva za svako dete mlađe od 14 godina. Ovo odsustvo je dostupno i stalnim i privremenim stanovnicima Estonije.

Španija

Pixabay
 

Španija je najviše ocenjena na Unicefovom rangiranju životne sredine oko dece, sa posebno niskim nivoom smrtnosti dece usled zagađenja vazduha ili vode. Uprkos tome što ima lošiju ukupnu ponudu u smislu socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih usluga, prema Unicefu, deca u Španiji su veoma zadovoljna: zemlja je na trećem mestu po mentalnom blagostanju dece i na četvrtom po osnovnim akademskim i društvenim veštinama.

Konkretno, u rangu je sa Holandijom po broju dece koja kažu da lako sklapaju prijateljstva (81 odsto), dok je stopa samoubistava adolescenata jedna od najnižih u bogatim zemljama.

Što se tiče roditeljskog odsustva, majke i očevi dobijaju po 16 nedelja odsustva koje se isplaćuje u visini od 100 odsto njihove plate (i frilenseri takođe imaju pravo na to), nakon čega majka može da uzme neplaćeno odsustvo do tri godine ili da smanji svoje radno vreme. Ove opcije su dostupne svakom građaninu registrovanom u sistemu socijalnog osiguranja Španije koji je uplaćivao doprinose najmanje 180 dana u poslednjih sedam godina.

Finska

Finska, koja se nalazi na petom mestu u Unicefovom najnovijem izveštaju, ima posebno visoke rezultate u dve od tri kategorije - prvo mesto zauzima u kategoriji „svet deteta“ (koji uzima u obzir način na koji životna sredina direktno utiče na decu, kao što je kvalitet vazduha), a drugo mesto u kategoriji „svet oko deteta“ (koja se bavi elementima okruženja sa kojima dete komunicira, kao što su škole, opasnosti u saobraćaju i zelene površine).

Pixabay
 

To je jedna od zemalja sa najboljim učinkom na svetu u pogledu pismenosti i matematičkih veština dece, a roditelji posebno visoko ocenjuju svoj odnos sa osobljem u školi. Stopa smrtnosti dece uzrasta 5-14 godina jedna je od najnižih u svetu.

Zemlja nudi velikodušno roditeljsko odsustvo, uključujući osam nedelja plaćenog porodiljskog odsustva, dodatnih 14 meseci plaćenog roditeljskog odsustva koje treba podeliti između roditelja, i dodatno odsustvo za negu deteta koje se može primeniti dok dete ne napuni tri godine.

Holandija

Na vrhu sveukupne Unicefove liste za dobrobit dece nalazi se Holandija, koja je posebno dobra u pogledu mentalnog zdravlja dece (na prvom mestu) i veština (gde je na trećem mestu). Devet od 10 petnaestogodišnjaka kaže da su zadovoljni životom, što je najveći procenat od svih zemalja koje je Unicef ispitao, a osam od 10 kaže da lako sklapa prijateljstva.

Holandija i roditeljima nudi veliku podršku. Porodično odsustvo je jedan primer. Uključuje najmanje 16 nedelja obaveznog, potpuno plaćenog porodiljskog odsustva i do šest nedelja plaćenog roditeljskog odsustva, plus neplaćeno roditeljsko odsustvo koje se može iskoristiti dok dete ne napuni osam godina i dostupno je svima koji legalno žive i rade u Holandiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike