Desničari pobedili na izborima u Finskoj: Sana Marin izgubila, govor držala sa suzama u očima

02.04.2023

23:15

0

"Dobili smo najviše mandata", rekao je Orpo, preneo je Rojters

Desničari pobedili na izborima u Finskoj: Sana Marin izgubila, govor držala sa suzama u očima
Peteri Orpo - Copyright Profimedia

Lider finske opozicione desničarske Nacionalne koalicije (NCP) Peteri Orpo proglasio je pobedu na danas održanim parlamentarnim izborima.

"Dobili smo najviše mandata", rekao je Orpo, preneo je Rojters.

Na osnovu 93,4 odsto prebrojanih glasova, njegova partija će dobiti najviše mesta u parlamentu, 48 od 200, pošto je dobila 20,5 odsto glasova, pokazali su podaci izborne komisije Ministarstva pravde.

AP Photo/Martin Meissner
 

Premijerka Finske Sana Marin iz Socijaldemokratske partije priznala je večeras poraz na danas održanim parlamentarnim izborima, javlja Rojters.

Prema nešto ranije objavljenim projekcijama finskog javnog servisa "Ile", NPC-u bi pripalo 48 od 200 mesta u parlamentu, Partiji Finaca 46, dok socijaldemokratama premijerke Sane Marin 43.

Lider partije ili grupe koja dobije najviše glasova ima pravo da prvi okupi parlamentarnu većinu, što znači da bi lako moglo da se desi da je vreme premijerke Sane Marin zasad prošlo.

AP Photo/Andrew Medichini, File
Sana Marin

Orpo je rekao da će razgovarati sa svim grupama koje su ušle u parlament kako bi dobio većinu i formirao vladu, dok je Marin rekla da bi njene socijaldemokrate mogle da vladaju sa NCP-om, ali da neće sigurno ući u vladu sa Partijom Finaca.

Marin je nazvala Partiju Finaca "neskriveno rasističkom" tokom debate u januaru, što je ova nacionalistička stranka odbacila.

Glavni cilj Partije Finaca je da smanje, kako je liderka Rika Pura nazvala, "štetne imigracije" iz zemalja u razvoju koje ne pripadaju Evropskoj uniji. Takođe, ona poziva na politiku štednje kako bi se obuzdao deficit, što je stav koji deli sa NCP.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike