Sladoled mu važniji od života dece: Bajden se šalio pričajući o omiljenoj poslastici neposredno pred govor o masakru u Nešvilu

28.03.2023

19:03

0

Samo nakratko se osvrnuo na masovnu pucnjavu u školi, da bi se ponovo vratio priči o onome što ga, po svemu sudeći, zanima više

Sladoled mu važniji od života dece: Bajden se šalio pričajući o omiljenoj poslastici neposredno pred govor o masakru u Nešvilu
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Alex Brandon

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden našalio se u ponedeljak da se pojavio na događaju u Beloj kući samo zato što je čuo da će biti sladoleda i to neposredno pre nego što je govorio o užasnoj masovnoj pucnjavi u kojoj je pre samo nekoliko sati šest ljudi poginulo u osnovnoj školi u Nešvilu.

- Moje ime je Džo Bajden. Ja sam muž doktor Džil Bajden - započeo je 80-godišnji predsednik svoje reči na okupljanju preduzeća koja su u vlasništvu žena.

- I jedem Dženin sladoled sa komadićima čokolade. Došao sam jer sam čuo da ima sladoleda sa komadićima čokolade - rekao je.

- Imam pun frižider gore. Mislite da se šalim? Ne šalim se - dodao je Bajden.

Ubrzo zatim on se uozbiljio i osvrnuo se na pucnjavu u školi Kovenant, u kojoj su ubijena tri učenika i tri člana osoblja, nazvavši je „bolešću“ i „najgorom noćnom morom porodica“ pre nego što je ponovo zahtevao da Kongres zabrani jurišno oružje.

Ipak, još jednom je podvukao da mu je sladoled važniji od života američkih građana kada se posle srceparajućeg govoa još jednim uzvikom obratio predstavniku „Jeni's", lanca prodavnica iz Ohaja, koji ima i jednu radnju u blizini Bele kuće.

- Poslovanja predstavljena u ovoj prostoriji protežu se kroz različite industrije, od restorana preko arhitektonskih firmi do prodavnica hardvera, a tu je i „Jeni's" sjajni sladoled. I uzgred, uzgred, to je sjajno - rekao je Bajden.

- Ako mi je dozvoljeno da te odvedem gore, imam ceo zamrzivač pun Dženinog sladoleda sa komadićima čokolade - nastavio je Bajden lagano zatvorivši oči kao da se priseća zalogaja.

- Znate da je prilično dosadno kada ste u javnom životu koliko i ja i poznati ste po dve stvari: sladoledu sa komadićima čokolade i Rej-Ban naočarima za sunce, ali šta dođavola - dodao je predsednik.

Osim nesrećno izabranog trenutka za duhovitost, Bajednovo ponovno vraćanje na priču o sladoledu posle pominjanja masakra biće još jedan orgumet za one koji kažu da je on prestar da bi bio izabran za drugi mandat.

Očekuje se da će Bajden, koji je već najstariji predsednik SAD, pokrenuti kampanju za reizbor već sledećeg meseca.

Imao bi 86 godina na kraju drugog mandata 2029. godine.

Bajdenova mentalna oštrina posebno je zabrinula posmatrače kada je upitao „Gde je Džeki?“ tražeći pokojnu republikansku predstavnicu Džeki Valorski u septembru, uprkos tome što je javno oplakivao njenu smrt u saobraćajnoj nesreći u avgustu i pozvao njenu porodicu da joj izrazi saučešće.

Bajden je sopstvenu potpredsednicu Kamalu Haris javno nazvao „predsednicom“ najmanje šest puta, a u februaru je poželeo dobrodošlicu bivšem predsedniku Bilu Klintonu nazad u „Kongres“ dok je govorio u Beloj kući. (Klinton nikada nije bio u Predstavničkom domu ili Senatu.)

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike