Naoružani policajci ušli u Kijevsko-pečersku lavru, vernici i monasi ne odstupaju (VIDEO)

30.03.2023

14:36

0

Monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve naloženo je da napuste manastir jer im ističe ugovor o zakupu

Naoružani policajci ušli u Kijevsko-pečersku lavru, vernici i monasi ne odstupaju (VIDEO)
Copyright AP Photo/Andrew Kravchenko

Ukrajinski policajci su danas sa jurišnim puškama ušli u prostorije Kijevsko-pečerske lavre, nakon što je taj manastir napustila komisija koja je trebalo da obavi popis imovine da bi je posle prenela na državu, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC).

- Sada je to sveto prebivalište. Parohijani se mole, reporteri snimaju, policija je na ulazu i u prostorijama naoružana puškama - navela je UPC u saopštenju na Telegramu 

Uz saopštenje su okačene fotografije, među kojima je i jedna na kojoj se vide tri muškarca kako ulaze na kapiju Lavre, od kojih je jedan u jakni sa natpisom "policija".

Komisija Nacionalnog istorijskog spomenika "Kijevsko-pečerska lavra", koju nisu pustili u prostorije manastira, saopštila je ranije da ne isključuje mogućnost da će joj biti potrebna pomoć policije.

"Ukrajinska strana" izvestila je da je danas nekoliko policijskih patrolnih odreda stacioniranih u blizini glavnog ulaza u Lavru pretresalo automobile koji su ulazili i izlazili iz tog objekta.
Komisija nije mogla jutros da počne da radi na popisu imovine, jer su parohijani blokirali ulazak, pa su njeni članovi napustili manastir.

Nacionalni istorijski spomenik "Kijevsko-pečerska lavra" naložio je ranije monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta. 

Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) izjavio se taj ugovor ne može raskidati dok traje rat. 

Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve da zaštite pravo te kanonske crkve da bude u Kijevsko-pečerskoj lavri.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike