Vernici pohrlili na službu u Kijevsko-pečerskoj lavri: Sveštenstvo nastavilo sa uobičajenim aktivnostima, manastir čuva policija (FOTO)

30.03.2023

10:09

0

Zakup je istekao u sredu, ali se ni parohijani ni crkvena lica ne obaziru na pretnje iz Kijeva

Vernici pohrlili na službu u Kijevsko-pečerskoj lavri: Sveštenstvo nastavilo sa uobičajenim aktivnostima, manastir čuva policija (FOTO)
Copyright AP Photo/Andrew Kravchenko

Informativno-obrazovno odeljenje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) saopštilo je da se bogosluženje u Kijevsko-pečerskoj lavri odvija kao i obično. Kako se navodi, hram je pun naroda, a kapije su otvorene za prolaz hodočasnika i automobila.

U saopštenju koje je objavljeno na Telegramu dodaje se da liturgiju služi mitropolit Onufrije, kao i da su pripadnici policije na rampama ispred manastira.

U objavi se navodi i da su i pećine otvorene za parohijane.

Advokat manastira, protojerej Nikita Čekman, u međuvremenu je saopštio da je Privredni sud Kijeva uzeo na razmatranje tužbu služitelja Kijevsko-pečerske lavre kanonske UPC.

U tužbi je ukazano na potrebu da se Nacionalnom istorijskom spomeniku za vreme suđenja zabrani preduzimanje bilo kakvih radnji koje imaju za cilj ometanje delovanja verske zajednice.

Prošlog četvrtka počela je sa radom komisija za prijem i predaju imovine objekata koje koristi lavra.

Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik Kijevsko-pečerska lavra naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Ukrajinske vlasti su 21. marta ukinule pristup pećini Kijevsko-pečerske lavre, u kojoj se čuvaju mošti svetaca.

Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve da zaštite njeno pravo da se nalazi u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike