Nemački predsednik molio Si Đinpinga da utiče na Putina: Lideri razgovarali telefonom, otkriveno o čemu su sve pričali

20.12.2022

16:48

0

Autor: 24sedam

Štajnmajer je naglasio i da je Nemačka odlučna da nastavi sa pružanjem pomoći Ukrajini

Nemački predsednik molio Si Đinpinga da utiče na Putina: Lideri razgovarali telefonom, otkriveno o čemu su sve pričali
Vladimir Putin i Si Đinping - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer tražio je tokom telefonskog razgovora sa kineskim liderom Si Đinpingom od Pekinga da utiče na Moskvu kako bi se okončala specijalna vojna operacija.

- Predsednik Nemačke istakao je da su Kina i Evropa zainteresovane za okončanje rata, kao i za poštovanje suvereniteta Ukrajine i potrebu povlačenja ruskih trupa. On je zatražio od Si Đinpinga da iskoristi svoj uticaj na Rusiju i u tom smislu da utiče na ruskog predsednika Vladimira Putina - saopštio je kabinet nemačkog lidera.

Istovremeno, Štajnmajer je naglasio da je Nemačka odlučna da nastavi sa pružanjem pomoći Ukrajini.

Kineski predsednik je konstatovao da produžavanje i usložnjavanje sukoba u Ukrajini nikome nije u interesu.

- Kina je čvrsto posvećena stavu doprinosa mirovnim pregovorima i smatra da produžavanje i usložnjavanje krize ne odgovara interesima nijedne strane - rekao je Si Đinping, prenela je Kineska centralna televizija.

Takođe je saopštio da Kina podržava Evropu u demonstraciji njene strateške nezavisnosti, te se nada izgradnji uravnotežene, efikasne i održive arhitekture evropske bezbednosti.

AP Photo/Michael Sohn, File
Frank-Valter Štajnmajer

Si je istakao i da Kina i Nemačka treba zajedno da rade na negovanju dobrih odnosa između Pekinga i EU, bez ikakvog mešanja treće strane.

Kako je prenela kineska državna televizija CCTV, on je u telefonskom razgovoru sa nemačkim kolegom Frankom-Valterom Štajnmajerom rekao da se Kina nada da Nemačka može da obezbedi transparentno i nediskriminatorsko radno okruženje za kineska preduzeća u Nemačkoj, koja je, kako je ocenio, najveće tržište u EU.

- Kina podržava stratešku autonomiju EU i nada se da će se evropska strana pridržavati pozicija Kine i Evrope kao strateških partnera, kao i da će poštovati princip da odnosi Kine i EU nisu ugroženi, da su nezavisni i da se u njih ne meša treća strana - rekao je Si.

Rojters prenosi da su ranije ovog meseca Peking i Berlin postigli sporazum o obezbeđivanju „nemačkih vakcina“ nemačkim državljanima u Kini, a portparol nemačke vlade je rekao da Berlin radi na unapređenju saradnje između nemačke kompanije „Bajontek“ i kineskog partnera na vakcini protiv kovida 19.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike