Putin se našao sa Vang Jijem, pa poručio Siju da ga očekuje u Moskvi: Saradnja Rusije i Kine važna je za stabilizaciju međunarodne situacije

22.02.2023

12:06

0

Ruski lider je naglasio da će lični susreti dati dodatni podsticaj razvoju odnosa dve zemlje

Putin se našao sa Vang Jijem, pa poručio Siju da ga očekuje u Moskvi: Saradnja Rusije i Kine važna je za stabilizaciju međunarodne situacije
Copyright Anton Novoderezhkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se u sredu sa direktorom Centralog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jijem u Moskvi i poručio da sada čeka posetu kineskog predsednika.

Putin je naglasio da će lični susreti dati dodatni podsticaj razvoju odnosa dve zemlje, prenose RIA Novosti.

Ruski lider je ocenio da je saradnja Moskve i Pekinga veoma važna za stabilizaciju međunarodne situacije.

 

 

Sastanku prisustvuju i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

Američki Volstrit žurnal objavio je u utorak da bi kineski predsednik mogao da poseti Rusiju u aprilu ili početkom maja.

Vang i Lavrov potvrdili posvećenost zajedničkoj saradnji Moskve i Pekinga

Prethodno se Vang sastao sa Lavrovom, prilikom čega je istakao da Kina ostaje posvećena razvoju odnosa sa Rusijom u trenutku nestabilne situacije u svetu.

- Bez obzira na to kako međunarodna situacija može da se promeni, Kina ostaje posvećena održavanju pozitivnih trendova u razvoju odnosa sa Rusijom - rekao je Vang, prenosi TASS.

On je Lavrovu kazao i da se nada da će postići nove sporazume.

 

 

- Spreman sam da razmenim mišljenja sa vama, dragi prijatelju, o pitanjima od zajedničkog interesa i očekujem da postignemo nove sporazume - rekao je Vang.

Lavrov je tokom sastanka naglasio da Moskva i Peking pokazuju koheziju i spremnost da deluju u odbrani interesa onog drugog.

- Naši odnosi se razvijaju sigurno i dinamično, i uprkos velikim turbulencijama na svetskoj sceni, pokazujemo solidarnost i spremnost da štitimo interese jedni drugih na osnovu poštovanja međunarodnog prava i centralne uloge UN - rekao je ruski ministar.

Lavrov je čestitao Vang Jiju na imenovanju na visoku funkciju direktora Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK).

- Uveren sam da će vaš rad na novoj funkciji dodatno ojačati kontinuitet rusko-kineskih odnosa strateške interakcije i sveobuhvatnog partnerstva - kazao je šef ruske diplomatije, prenosi TASS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike