Maduro pozvao na kreiranje regionalnog bloka udruženog sa Kinom i Rusijom: Da bi multipolarni svet nastao, treba da budemo ujedinjeni

14.01.2023

23:55

0

Prema njegovim rečima, došlo je vreme da se „ujedine napori i putevi u Latinskoj Americi i na Karibima kako bi se napredovalo u formiranju moćnog bloka političkih snaga, ekonomske moći koja govori svetu“

Maduro pozvao na kreiranje regionalnog bloka udruženog sa Kinom i Rusijom: Da bi multipolarni svet nastao, treba da budemo ujedinjeni
Nikolas Maduro - Copyright AP Photo/Ariana Cubillos

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro predložio je osnivanje novog međunarodnog bloka koji bi uključivao zemlje Latinske Amerike i Kariba koje bi imale bliske veze sa Rusijom i Kinom.

Tokom svog godišnjeg govora u parlamentu Venecuele u petak Maduro je rekao da je nedavno razgovarao sa predsednicima Brazila, Kolumbije i Argentine o formiranju nove regionalne organizacije.

Prema njegovim rečima, došlo je vreme da se „ujedine napori i putevi u Latinskoj Americi i na Karibima kako bi se napredovalo u formiranju moćnog bloka političkih snaga, ekonomske moći koja govori svetu“.

Venecuelanski predsednik je dalje rekao da će blok stvoriti „nove polove moći“ i da će biti saveznik Rusije i Kine, čije je lidere Maduro nazvao „starijom braćom“.

Takav savez bi obuhvatao „onu zajednicu zajedničke sudbine o kojoj govori naš stariji brat predsednik Si Đinping“ ili „taj multipolarni i multicentrični svet o kome govori naš stariji brat predsednik Vladimir Putin“, dodao je Maduro.

- Da bi takav svet nastao, potreban je ujedinjen i napredan latinoamerički i karipski blok - naglasio je on.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
Vladimir Putin i Si Đinping

Predsednik Rusije Vladimir Putin više puta je kritikovao koncept „unipolarnog sveta“ kojim dominiraju SAD. U septembru je tvrdio da su pokušaji da se postigne takva konfiguracija „poprimili apsolutno ružan oblik“.

U međuvremenu, Peking je takođe rekao da Kina i Rusija „zajedno promovišu multipolarni svet i da ne priznaju unipolarnu hegemoniju“.

Pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom SAD su izbore u Venecueli 2018, koje je Maduro osvojio da bi obezbedio drugi mandat, proglasile „nelegitimnim“. Vašington je pokrenuo kampanju „maksimalnog pritiska“ da ga svrgne sa vlasti uvođenjem oštrih sankcija Karakasu, što je uključivalo embargo na naftu.

SAD su, osim toga, ponudile podršku opozicionom lideru Huanu Gvaidu, priznavši ga za „privremenog predsednika“ Venecuele 2019. Nakon tog poteza Madurova vlada je prekinula diplomatske odnose sa Vašingtonom.

Od tada su, međutim, propali pokušaji da se Maduro ukloni sa vlasti, koji su uključivali niz uličnih protesta i direktan pokušaj državnog udara. Krajem decembra opozicioni poslanici u Venecueli glasali su za raspuštanje „privremene vlade“ koju vodi Gvaido.

Iako SAD još uvek formalno ne priznaju Madura, stupile su u diplomatske kontakte sa Karakasom kako bi pregovarale o razmeni zatvorenika i ukinule su neke sankcije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike