Prst u oko Zapadu: Kina, Rusija i Iran počinju sa održavanjem zajedničkih pomorskih vojnih vežbi

15.03.2023

11:56

0

Tri zemlje su i u avgustu prošle godine održale seriju vežbi velikih razmera u Latinskoj Americi u kojoj je učestvovalo još deset država

Prst u oko Zapadu: Kina, Rusija i Iran počinju sa održavanjem zajedničkih pomorskih vojnih vežbi
Copyright Profimedia

Kina, Rusija i Iran održaće od 15. do 19. marta zajedničke vojne pomorske vežbe u Omanskom zalivu, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

- U skladu sa sporazumima oružanih snaga Rusije, Kine, Irana i drugih zemalja, ratne mornarice Kine, Irana, Rusije i drugih država održaće od 15. do 19. marta zajedničke vojno-pomorske vežbe „Pojas pomorske bezbednosti 2023" u Omanskom zalivu - navodi se u saopštenju, objavljenom na zvaničnom nalogu resora na društvenoj mreži WeChat.

Za učešće u vežbama Kina je odredila raketni razarač „Nanđing“, koji će uglavnom učestvovati u uvežbavanju manevara kao što su vazdušna pretraga i spasavanje na moru.

U saopštenju kineskog Ministarstva takođe se naglašava da će ove vežbe doprineti produbljivanju praktične saradnje ratnih mornarica zemalja učesnica, pokazati njihovu spremnost i sposobnost da zajedno održavaju pomorsku bezbednost i aktivno grade „Zajednicu zajedničke sudbine čovečanstva“.

Ministarstvo ocenjuje da će vežbe, takođe, doneti pozitivnu energiju regionalnom miru i stabilnosti.

Rusija, Kina i Iran su u avgustu prošle godine održale seriju vežbi velikih razmera u Latinskoj Americi u kojoj je učestvovalo još deset zemalja.

Kina, Rusija i Iran uspostavili su „Pojas pomorske bezbednosti“ 2019. godine, a održana je i prošle godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agencije

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike