Asad: Sastaću se sa Erdoganom kada povuče vojsku sa severa Sirije

16.03.2023

15:41

0

Turska je postavila desetine baza i rasporedila hiljade vojnika u severnoj Siriji

Asad: Sastaću se sa Erdoganom kada povuče vojsku sa severa Sirije
Bašar al Asad - Copyright Vladimir Gerdo, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je u Moskvi da će se sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom samo kada Turska bude bila spremna da potpuno povuče svoju vojsku sa severa Sirije i kada se povrati stanje koje je vladalo pre sirijskog rata. 

Asad, koji boravi u poseti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, rekao je da neće biti razgovora sa Erdoganom dok se ne završi turska "ilegalna okupacija".

Asad je priznao ulogu Rusije u posredovanju sa Erdoganom, ali je napomenuo da veruje u rusku politiku poštovanja suvereniteta država i da ilegalne strane snage moraju da napuste sirijsku teritoriju.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Redžep Tajip Erdogan

Prema njegovim rečima, prisustvo ruskih trupa u Siriji legitimno je jer je njegova vlada zatražila podršku Moskve.

Ministri odbrane Sirije i Turske sastali su se krajem prošle godine, a dva suseda su u zavadi od 2011. godine kada su pobune tzv. Arapskog proleća stigle do Sirije i gurnule zemlju u rat. 
Stotine hiljada ljudi poginule su u tom sukobu.

Erdogan je nazvao Asada teroristom i rekao da ne može biti mira u Siriji dok je on predsednik te zemlje. Asad je zauzvrat Erdogana nazvao lopovom zbog "krađe" sirijske zemlje.

Turski i ruski zvaničnici rekli su da su u toku pripreme za sastanak zamenika ministara spoljnih poslova Turske, Sirije i Irana uoči planiranih razgovora šefova diplomatije tri zemlje. 

Turska je najveći vojni i politički saveznik sirijske opozicije koja kontroliše poslednji bastion pobunjenika na severozapadu Sirije.

Ankara je postavila desetine baza i rasporedila hiljade vojnika u severnoj Siriji, sprečavajući sirijsku vojsku, koju podržava Rusija, da ponovo zauzme region.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike