Opšti haos u nekoliko gradova u Grčkoj: Demonstranti se sukobili sa policijom, gorele ulice Atine! (VIDEO/FOTO)

16.03.2023

14:06

0

Okupljeni narod bacao je u četvrtak Molotovljeve koktele na policijski kordon u blizini parlamenta, a snage reda odgovorile su bacanjem suzavca

Opšti haos u nekoliko gradova u Grčkoj: Demonstranti se sukobili sa policijom, gorele ulice Atine! (VIDEO/FOTO)
Protesti - Copyright AP Photo/Michael Varaklas

Tokom generalnog štrajka u Atini i Patrasu u Grčkoj, koji je organizovan zbog železničke nesreće prošlog meseca u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi, izbili su sukobi između policije i demonstranata.

Okupljeni narod bacao je u četvrtak Molotovljeve koktele na policijski kordon u blizini parlamenta, a interventna policija je odgovorila bacanjem suzavca i zvučnih granata tokom kratkog sukoba na velikim, mirnim protestima.

AP Photo/Michael Varaklas
 

Trenutno nema zvaničnih izveštaja o povređenima ili hapšenjima, javio je AP.

Masovni protesti održani su i u drugim gradovima širom Grčke, a sukobi mladih i policije takođe su izbili i u južnom lučkom gradu Patrasu.

I u Solunu se okupio veliki broj nezadovoljnih ljudi.

AP Photo/Michael Varaklas
 

Vlada je imala četiri godine da reši probleme na železničkoj mreži, ali ne prihvata odgovornost i okrivljuje sve ostale, rekla je za privatnu televiziju Skaj portparolka glavne levičarske opozicione partije Siriza Popi Capanidou.

 

 

U Grčkoj su sindikati danas pozvali na generalni štrajk zbog železničke katastrofe prošlog meseca u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi, a obustavljeni su železnički, avionski i trajektni saobraćaj, kao i rad bolnica, škola i javnog prevoza.

AP Photo/Michael Varaklas
 

Generalni štrajk su organizovali sindikati železničkih radnika koji su pozvali na obustavu rada odmah posle direktnog sudara vozova na severu Grčke 28. februara u kojem je poginulo 57 ljudi, dok su desetine ljudi povređene.

 

 

Grčka vlada saopštila je da će železničke usluge biti ponovo pokrenute 22. marta i da će se postepeno obnavljati do 11. aprila, uz dodatno osoblje koje će nadgledati bezbednost i pravila obaveznog smanjenja brzine duž deonica pruge.

Prema najnovijim anketama, vlada desnog centra premijera Kirijakosa Micotakisa poslednjih sedmica dobija manju podršku u odnosu na glavnog rivala, levičarsku stranku Siriza, a dve stranke su bile uključene u ideološku debatu o tome na koji način treba reformisati zastarelu grčku železnicu, objavio je AP.

 

 

Micotakis je obećao jasnija razgraničenja u zaduženjima između privatizovanih službi i vlasti koje ih nadziru, tražeći pomoć od eksperata EU u izradi plana reformi železnice.

Micotakisovi politički protivnici tvrde da je loše vođeno raspuštanje agencija pod državnom kontrolom na kraju ugrozilo bezbednost na železnici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike