Francuska u plamenu! Država svakog dana gubi milijardu i po evra, ulice preplavljene besnim građanima, gore lokali i vozila (FOTO/VIDEO)

11.03.2023

21:06

0

Sindikati se protive penzijskoj reformi koju predlaže francuska vlada, jer će prema planu,starosna granica za punu penziju biti podignuta sa 62 na 64 godine

Francuska u plamenu! Država svakog dana gubi milijardu i po evra, ulice preplavljene besnim građanima, gore lokali i vozila (FOTO/VIDEO)
Copyright AP Photo/Jeremias Gonzalez

Francuska se nalazi "u plamenu" dok se zemlja suočava sa masovnim štrajkovima zbog predložene penzijske reforme. 

Sindikati su od srede počeli sa štrajkom, što je dovelo do besnih sukoba na ulicama koje su neki nazvali "Francuska revolucija 2".

Prema procenama, svaki dan štrajka papreno košta Francusku i uzrokuje gubitak u državnoj kasi od čak milijardu i po evra.

Ovo je veliki teret za francusku ekonomiju, posebno u vremenu kada se zemlja već suočava sa ekonomskim izazovima i nezaposlenošću.

Sindikati se protive penzijskoj reformi koju predlaže francuska vlada. 

Prema planu, starosna granica za punu penziju će biti podignuta sa 62 na 64 godine, a pojedinci će morati da rade duže kako bi ostvarili pravo na punu penziju.

Ovo je izazvalo nezadovoljstvo među radnicima širom zemlje, koji smatraju da će ova reforma dovesti do nepravednosti i otežati im penzionisanje.

Demonstranti su se okupili širom Francuske kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. U nekim gradovima došlo je do sukoba sa policijom, a zapaljena su i vozila i lokali. 

Ovi događaji su izazvali zabrinutost kod mnogih, posebno zbog činjenice da je Francuska već bila suočena sa terorističkim napadima i socijalnim nemirima u prethodnim godinama.

Skoro 60 odsto građana nezadovoljno Makronom i vladom Francuske 

Iako je francuski predsednik Emanuel Makron inicijativu opisao kao „suštinsku” zbog projektovanih deficita u penzionom sistemu u narednih 25 godina, ona se pokazala duboko nepopularnom u javnosti, sa skoro 60 odsto građana koji se protive reformi, prema anketi istraživačke i konsultantske firme „Elabe".

Izglađivanje situacije će biti izazovno, posebno zbog toga što su neki sindikati najavili da će nastaviti sa štrajkovima dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Sada je još neizvesno koliko će dugo trajati ovi sukobi i šta će biti ishod.

Besni zbog nesposobosti vlade: Traži se otkazivanje letova na "Šarl de Golu", a ni to nije sve...

Francuska uprava za civilno vazduhoplovstvo DGAC zatražila je od avio-kompanija da otkažu 20 odsto letova na pariskom aerodromu "Šarl de Gol".

U saopštenju se navodi da bi do 30 odsto letova na manjim aerodromima u Francuskoj, uključujući "Orli" u Parizu i one u Lionu i Tuluzu, takođe moglo biti smanjeno.

Očekuje se da će avio-kompanije dodatno smanjiti broj letova ove nedelje.

Većina vozova u Francuskoj je zaustavljena, rafinerije nafte su blokirane, a proizvodnja električne energije smanjena...

Procenjuje se da je na protestima, šestim u ovoj godini, bilo oko 1,28 miliona demonstranata, što je najviše do sada.

Vlada naredila policiji, organi reda odgovorili vodenim topovima

Demonstranti su najpre podigli barikade ispred autobuske stanice u La Roš sir Jonu, gradu na zapadu Francuske. 

Studenti su takođe blokirali autobusku stanicu u Sen Deni Plejelu, u blizini Pariza, pre nego što su ih snage bezbednosti potisnule.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike