"Mi smo ih odvezli na stanicu, stavili u voz smrti...od te noći ne smem da zatvorim oči": Tuga porodica nastradalih u nesreći u Grčkoj

11.03.2023

18:00

0

Autor: 24sedam

Od nemerljive tuge, preko besa, poricanja pa i osećaja krivice - sve se izmešalo, pričaju priholozi

"Mi smo ih odvezli na stanicu, stavili u voz smrti...od te noći ne smem da zatvorim oči": Tuga porodica nastradalih u nesreći u Grčkoj
Copyright AP Photo/Vaggelis Kousioras

Psihički teret koji nose povređeni u stravičnom sudaru vozova u Grčkoj, kao i porodice nastradalih, neprocenjivi su, a stručnjaci poručuju da je počeo dug i mukotrpan mentalni proces oporavka koji će trajati mesecima, možda i godinama.

Od nemerljive tuge, preko besa, poricanja pa i osećaja krivice - sve se izmešalo.

Nesanica preživelih i strah da sklope oči jer "ako ih zatvore vraćaju se u mrak usred ničega", osećaj krivice pojedinih članova porodice jer su upravo oni rekli deci da na put krenu vozom, odvezli ih na stanicu...psihijatri, psiholozi i čitavi timovi stručnjaka za mentalno zdravlje kažu da od nezapamćene tragedije slušaju svakakve priče, ali i ćutanje ljudi koji su se iznenada našli u najtragičnijoj sceni svog života, u železničkoj nesreći u Tempiju.

AP Photo/Vaggelis Kousioras
 

Timovi stručnjaka, sastavljeni od psihijatara, psihologa i socijalnih radnika, od početka su bili u bolnicama u Larisi, Katerini i Solunu da pruže podršku rođacima hospitalizovanih, ali i onima koji su tugovali zbog gubitka.

Istovremeno, psiholozi i socijalni radnici Linije za pomoć počeli su da kontaktiraju putnike koji su dali svoje brojeve telefona prilikom izdavanja elektronske karte – oko 150 njih.

AP Photo/Vaggelis Kousioras
 

- Tragični gubici, uglavnom mladih ljudi, su nenadoknadivi, a trauma za porodice, za čitavo društvo koje je uronjeno u kolektivnu žalost je duboka i teško zaceljiva. Nacionalna linija nastaviće da svim raspoloživim alatima pruža podršku ljudima čije je živote neizbrisivo obeležila ova tragična železnička nesreća - navode nadležni.

Istraga koja je u toku utvrdiće šta je dovelo do nezapamćene tragedije u sudaru vozova u Larisi, u kojoj je poginulo 57 ljudi, povređeno nekoliko desetina.

Šefu stanice Vasilisu Samarasu (59), koji se smatra jednim od odgovornih za nesreću, određen je pritvor nakon saslušanja i na teret mu se stavlja remećenje bezbednosti saobraćaja sa smrtnim ishodom, ubistvo iz nehata i nanošenje povreda.

Dosadašnja istraga je pokazala da je kobno bilo odobrenje putničkom vozu da krene na "spuštanje" sa kojeg se iskrcao komercijalni voz, pri čemu niko nije primetio da je pogrešno skrenuo.

"Mobilni su zvonili, porodice pokušavale da dobiju decu"

Policajci i vatrogasci koji su prvi stigli na mesto nesreće, a potom učestvovali u akciji spašavanja svedočili su košmarnim prizorima.

- Na njivama smo našli tela. Oni koji su lakše povređeni uspeli su da izađu u prvih sat, sat i po, ostali su vrištali. Čula su se zvona mobilnih telefona jer su članovi porodica i prijatelji pokušavali da dobiju svoje najbliže. Neki od njih više nisu bili živi, telefoni su zvonili - preneo je jedan od momaka koji je učestvovao u akciji spašavanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike