"Mobilni su zvonili, porodice pokušavale da dobiju decu. Neka su već bila mrtva": Potresna svedočenja vatrogasaca o sudaru vozova u Grčkoj

09.03.2023

13:02

0

Autor: J.N.

Prizor je bio dramatičan. Video sam devojku u bolovima, sedela je i tresla se od šoka koji je doživela - ispričao je jedan policajac

"Mobilni su zvonili, porodice pokušavale da dobiju decu. Neka su već bila mrtva": Potresna svedočenja vatrogasaca o sudaru vozova u Grčkoj
Copyright Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras)

Apokaliptične scene užasa sa mesta sudara vozova u Grčkoj obišle su svet, a potresne priče porodica nastradalih, ali i preživelih, prepričavaju se danima.

Policajci i vatrogasci koji su prvi stigli na mesto nesreće, a potom učestvovali u akciji spašavanja svedočili su košmarnim prizorima.

- Prizor je bio dramatičan. Videli smo heroje i anđele. Video sam devojku u bolovima, sedela je i tresla se od šoka koji je doživela - rekao je jedan od policajaca koji su prvi stigli u Larisu, na mesto nesreće, prenela je tv stanica Alfa.

- Na njivama smo našli tela. Oni koji su lakše povređeni uspeli su da izađu u prvih sat, sat i po, ostali su vrištali zarobljeni među metalnom konstrukcijom, bili u panici, neki su se plašili da će umreti - ispričao je jedan od njih, preneli su grčki mediji.

Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras)
 

U prvim satima posle nesreće, prema rečima spasilaca, osim povika povređenih i preplašenih ljudi, čula su se zvona mobilnih telefona jer su članovi porodica i prijatelji pokušavali da dobiju svoje najbliže za koje su znali da su bili u vozu smrti

- Neki od njih više nisu bili živi, telefoni su zvonili - preneo je jedan od momaka koji je učestvovao u akciji spašavanja.

AP Photo/Vaggelis Kousioras
 

Istraga koja je u toku utvrdiće šta je dovelo do nezapamćene tragedije u kojoj je poginulo 46 ljudi prema poslednjim informacijama od četvrtka ujutru. 

Neka tela nisu pronađena, a prema rečima nadležnih, neće ni moći jer je temperatura na mestu udara bila veća od 1.300 stepeni Celzijusovih.

Crnom bilansu dodata su i imena Anastasije Plakije i njenih sestrara od strica, bliznakinja Tomi i Krise, čija su tela pronađena u uništenim vagonima i identifikovana pomoću DNK analize.

Privatna arhiva/Društvene mreže
 

Sestre su studirale u Solunu i odlučile da tokom produženog vikenda otputuju u rodni grad.

Među nestalima je bila i lepa Anastasija Adamidu (24) sa Kipra, studentkinja stomatologije, a svet su obišli snimci uplakanog oca njenog dečka, koji držeći njenu sliku ispred bolnice moli sve koji mogu da pomognu i jave ima ako su je videli.

Zadnje poruke odnosno pozivi koje su nastradali uputili svojim najmilijima bile su uglavnom "pozovi me kad stigneš" ili "reci tati da krene kolima po mene". 

 

 

U sećanje na njih širom škola u Grčkoj đaci torbama ispisuju poruke "Pozovi me kad stigneš", koja, kako kažu, opisuje svu brigu roditelja kad dete negde ode...kad ga čekaju da se vrati.

Istraga koja je u toku utvrdiće šta je dovelo do sudara vozova u gradu Larisa, gde je poginulo najmanje 57 ljudi, dok se veliki broj njih vodi kao nestalo.

Šefu stanice Vasilisu Samarasu (59), koji se smatra jednim od odgovornih za nesreću, određen je pritvor nakon saslušanja i na teret mu se stavlja remećenje bezbednosti saobraćaja sa smrtnim ishodom, ubistvo iz nehata i nanošenje povreda.

Privtna Arhiva
 

Dosadašnja istraga je pokazala da je kobno bilo odobrenje putničkom vozu da krene na "spuštanje" sa kojeg se iskrcao komercijalni voz, pri čemu niko nije primetio da je pogrešno skrenuo.

Ova greška je navodno snimljena sigurnosnom kamerom i pokazuje momenat kad je voz Intersiti 62 krenuo u pogrešnom pravcu i doveden u sudar u Tempiju.

- Uz jednoglasno mišljenje tužioca i istražitelja, optuženom je privremeno određen pritvor. To je bilo nešto za očekivati zbog značaja predmeta, težine i odgovornosti - rekao je advokat šefa stanice Stefanos Pancarcidis.

Dodao je: „Optuženi je rekao sve: stvari tačno onako kako su se desile, ne plašeći se da li iz ovog izveštaja proističe odgovornost koja pada na njega".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike