Provokacije na nebu: Izrael i SAD održali vojnu vežbu da zastraše Iran?

02.12.2022

14:57

0

Izraelske odbrambene snage detaljno su opisale vežbe u saopštenju u sredu

Provokacije na nebu: Izrael i SAD održali vojnu vežbu da zastraše Iran?
Vojna vežba - Copyright Profimedia

Izraelska vojska je sprovela zajedničke operacije obuke sa Sjedinjenim Američkim Državama, održavši seriju vazdušnih vežbi kako bi simulirala napade na Iran samo nekoliko dana nakon što je zapadni Jerusalim izvršio pritisak na američke zvaničnike da ubrzaju svoje „operativne planove“ protiv Teherana.

Izraelske odbrambene snage (IDF) detaljno su opisale vežbe u saopštenju u sredu, rekavši da su praktikovale „različite scenarije suočeni sa regionalnim pretnjama“, dok su poimence izdvojile Islamsku Republiku.

- Ove vežbe su ključna komponenta sve veće strateške saradnje naše dve vojske kao odgovor na zajedničke brige na Bliskom istoku, posebno one iz Irana - saopštile su IDF.

 

 

Četiri izraelska borbena aviona F-35 i četiri američka F-15 učestvovala su u ratnim igrama, koje su „simulirale operativni scenario velikog dometa i letove na velike udaljenosti“, dodaje IDF, napominjući da je i američki avion tanker KC-135 napunio gorivom izvestan broj izraelskih F-16 tokom vežbe.

Vežbe su usledile posle prošlomesečne posete glavnom gradu SAD od strane načelnika štaba IDF Aviva Kočavija, koji je pozvao američke zvaničnike da razviju nove „operativne planove“ za borbu protiv iranske vojske. Dve strane su takođe razgovarale o svojoj „opredijeljenosti da se osigura da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje“, uprkos ponovljenom insistiranju Teherana da ne pokušava da napravi bombu.

Izrael je poslednjih meseci izveo niz vežbi posebno usmerenih na Teheran, uključujući vežbu iznad Sredozemnog mora ranije ove godine koja je navodno simulirala udare na iranska nuklearna postrojenja. Još jedna slična vežba fokusirana na nuklearne lokacije takođe je sprovedena prošlog juna, a u njoj je učestvovalo više od 100 aviona koji su vežbali udare sa velike udaljenosti.

Jerusalem post je ranije izvestio da je Izrael razvio kapacitete koji mu omogućavaju da stigne do Irana bez potrebe za dopunom goriva na putu. Tom prilikom sugerisali su da su vazduhoplovne snage nadogradile svoje avione američke proizvodnje F-35 da bi postigle taj podvig.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike