Ponovo se oglasio Holanđanin koji je predvideo zemljotres u Turskoj: Budite oprezni narednih dana! (VIDEO)

14.03.2023

13:57

0

Autor: N. Pavlović

Prema rečima, Hugerbetsa, na osnovu kretanja planeta možemo predviđati i zemljotrese

Ponovo se oglasio Holanđanin koji je predvideo zemljotres u Turskoj: Budite oprezni narednih dana! (VIDEO)
Copyright Youtube/SSGEOS

Holandski istraživač, Frank Hugerbets, koji je navodno predvideo prošlomesečne razorne zemljotrese u Turskoj i Siriji, danas je na Tviteru poručio da u narednim danima treba očekivati pojačanu seizmičku aktivnost.

Istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću, naveo je da kada su Zemlja, Merkur i Neptun u konjunkciji, kao što će se dogoditi 16. marta, treba očekivati pojačane potrese narednih dana, najverovatnije od 17. do 19. marta.

Kako je rekao, 16. i 17. marta možemo videti tri različite planetarne konjukcije koje se spajaju što prema njegovom mišljenju znači da ćemo videti pojačanu seizmišku aktivnost.

Ipak, nije mogao da kaže i u kojim delovima Zemlje bi mogli da budu zabeleženi snažniji zemljotresi, ali je istakao da je u prethodnom periodu, u sličnim uslovima, bilo potresa na području Južne Amerike ili Aljaske.

Hugerbets je u žižu javnosti došao kada je, navodno, predvideo zemljotres u Turskoj.

- Pre ili kasnije će doći do zemljotresa jačine M 7,5 u ovom regionu (južna centralna Turska, Jordan, Sirija, Liban) - napisao je Hugerbets tri dana pre katastrofe u Turskoj, pogodviši lokaciju i jačinu.

On je objasnio da ovakvim potresima prethodi "kritična planetarna geometrija", kakva je zabeležena 4. i 5. februara.

Ipak, Geološki zavod SAD je naveo da nijedan naučnik nikada nije predvideo veliki zemljotres i da Hugerbetsove tvrdnje ne mogu ozbiljno da se shvate.

Hugerbets je 2015. tvrdio da će Kaliforniju pogoditi masivni zemljotres, pa je pozvao ljude da spreme plan za evakuaciju jer će potres biti jačine 8,8 stepeni. Kao što znamo, to se nije dogodilo.

Kada je reč o predviđanju zemljotresa u Turskoj, naučnici podsećaju da je to područje mesto čestih seizmičkih aktivnosti zbog pomeranja tri tektonske ploče.

Koliko je njegova priča verodostojna?

U "zvaničnim" krugovima seizmologa, Hugerbets se posmatra kao amaterski entuzijasta i "vidovnjak za zemljotrese" koji veruje da pomeranja planeta našeg solarnog sistema mogu da pomognu u predviđanju zemljotresa.

IHA via AP
Čitavi putevi su uništeni u zemljotresu u Turskoj

- Naučnici mogu samo da izračunaju mogućnost da bi snažan zemljotres mogao da se dogodi u određenoj oblasti, u periodu od nekoliko godina. Ne znamo kako niti očekujemo u skorije vreme da ćemo moći da to predviđamo - naveli su iz Geološkog zavoda SAD.

Kako je navela seizmolog Suzan Hju, da bi se napravila tačna prognoza zemljotresa, moraju se imati u vidu tri elementa - datum i vreme, lokacija i magnituda.

Osim toga, stručnjaci više žele da se fokusiraju na pripremu, a ne predviđanja.

- Nije stvar u prognozi. Želimo da zgrade ostanu čitave - dodala je.

Naučnici se posebno bave metodama gradnje ili unapređivanja sistema upozorenja na potrese kako bi se sprečili najcrnji scenariji.

AP Photo
Hataj u Turskoj

- Znamo da će se dogoditi određeni zemljotresi i znamo koji delovi sveta su najpodložniji, pa zato treba adekvatno da izgradimo objekte i okolinu - rekla je.

Podsetimo, 6. februara je Tursku i Siriju pogodila serija snažnih zemljotresa.

Broj poginulih u Turskoj porastao je na 48.448, a prema rečima ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua, vlasti žure da podignu kontejnerske gradove za smeštaj onih koji su na duže staze ostali bez krova nad glavom.

Ukupan broj poginulih, uključujući i žrtve zemljotresa u Siriji, porastao je na više od 54.000.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike