Holandski „prorok zemljotresa“ predvideo nove potrese: Može li mu se verovati?

01.03.2023

22:50

0

Autor: M. Vu.

Holandski istraživač Frank Hugerbits stekao je slavu nakon navodnog tačnog predviđanja turskog zemljotresa

Holandski „prorok zemljotresa“ predvideo nove potrese: Može li mu se verovati?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Holandski istraživač Frank Hugerbits stekao je slavu nakon navodnog tačnog predviđanja turskog zemljotresa. On sada tvrdi da će još veći zemljotres biti na teritoriji Rusije. Da li je moguće verovati njegovim prognozama i šta naučnici misle o tome?

Termini iz astrologije

Hugerbits nije profesionalac, već „civilni naučnik“ - samouk. On predviđa zemljotrese analzirijaći kretanje nebeskih tela Sunčevog sistema.

On je 2016. godine razvio program „Solpaž“ koji je bio baza za on-lajn servis „Solar sistem geometri survej“. Program omogućava da se za bilo koji datum ili period odredi položaj Sunca, Meseca i planeta, odredi rastojanje i uglovi pod kojima se nalaze.


Određuje se položaj u kome su kosmička tela na istoj dužini u nebeskom koordinatnom sistemu. Kada se više od dva objekta poravnaju onda se to zove parada planeta i taj termin koriste astrolozi.

Na sajtu on-lajn servisa nema dela koji je posvećen naučnom razjašnjenju veze nebeskih geometrija sa seizmičkim aktivnostima Zemlje. Program „Solpaž“ se ne može preuzeti jer ima tajni kod.

Plima i oseka u zemljinoj kori

Holandski istraživač priznaje da ne zna mnogo o geologiji i geofizici, naučnim radovima i seizmologiji. On samo prati povezanost nekih planeta, Meseca i Sunca sa Zemljom i velikim zemljotresima. Svoju metodu naziva - planetarna geometrija.

On je osmislio kao glavni indikator velikih seizmičkih aktivnosti indeks geometrije Sunčevih sistema (Solar System Geometry Index — SSGI).

Zamenik direktora Instituta za fiziku Zemlje Ruske akademije nauka Ruben Tatevosijan primećuje da, iako u zemljinoj kori postoje plima i oseka pod dejstvom nebeskih tela, one su premale u poređenju sa silama koje su direktno na Zemlji.

- Eksperti raspravljaju o tome da li ovaj mali porast može proizvesti efekat nekog okidača za velike događaje. Međutim, do sada to niko nije uspeo statistički da dokaže - naglašava Tatevosijan.

 

 

Značajno je da se prognoze na sajtu holandskog proroka ne objavljuju ranije, već tokom dana. One se ponekad poklapaju sa izveštajima o događajima.

Na primer, za 1. mart je verovatnoća seizmičkih pokreta 6-6,9 stepeni na nivou od 80 odsto, a od 7-8,4 na nivou od 70 odsto, dok je veća od 8,5 odsto na nivou od 50 odsto. Prema podacima Evropsko-sredozemnog sizmološkog centra, tada se desio zemljotres jačine 6,5 stepeni pored istočne obale Nove Gvineje.

Neprimetan „megazemljotres"

Hugerbits predviđa „megazemljotres" jačine 8,5 stepeni i više, koji će, navodno, početkom marta da zadesi Kamčatku i Kurilska ostrva.

Kao primer, naučnik navodi zemljotres na ostrvu Šikotan 1994. godine. Uprkos jačini od 8,4 stepeni nije privukao posebnu pažnju zbog niske gustine naseljenosti na Kurilima i nedostatka značajnih razaranja.

- Naravno, moguće je da će se zemljotres zaista dogoditi, ali prognoza Hugerbitsa nikako se ne može priznati kao važeća - dodaje Tatevosijan.

„Nijedno predviđanje"

„Civilni naučnik" postao je poznat nakon februarske tragedije, kada se na društvenim mrežama raširio snimak ekrana njegove stranice na Tviteru. Sudeći po datumu posta, 24 sata pre prvih potresa, Holanđanin je napisao: „Pre ili kasnije u ovom regionu Južno-Centralna Turska, Jordan, Sirija, Liban dogodiće se zemljotres jačine 7,5 stepeni".

Tatevosijan sumnja da je to zaista to bila prognoza i dodao da se skoro 40 godina bavi seizmologijom i da je imao u tom periodu samo dva precizna zapažanja, ali da nije predvideo zemljotres.

Ruski eksperti nisu isključili mogućnost takvog događaja u oblastima pogođenim u februaru. Turska je regija sa velikim brojem seizmičkih pokreta, a u proteklih 120 godina bilo je 13 zemljotresa jačine iznad sedam stepeni. Sovjetski naučnici su 1970. godine otkrili metod za identifikaciju seizmičkih zona, koje se nalaze na granici litosferskih blokova. Epicentar zemljotresa se 4. februara poklopio sa jednom takvom tačkom.

AP Photo/Emrah Gurel
 


Tačan datum slične kataklizme nauka ne može da predvidi. Međutim, naučnici beleže da postoji povećana opasnost od zemljotresa. Institut za teoriju predviđanja zemljotresa i matematičku geofiziku Ruske akademije nauka na pola godine ažurira procenu situacije na osnovu algoritma M8, koji izračunava verovatnoću događaja jačine osam stepeni. Analiza je sagrađena na osnovu analize slabih podrhtavanja u regionu.

Zona turskog epicentra je postala opasna u skladu sa algoritmom M8 pre dve godine i prognoza od početka januara je to potvrdila. Mada, ruski naučnici nisu objavili tu vest. na ruštvenim mrežama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike