Francuski general: Herš je u pravu, Zapad možda namerno skriva činjenice o sabotaži Severnog toka!

04.03.2023

08:56

0

Sama činjenica da nisu izneti zaključci iz tri zapadne istrage o eksplozijama u infrastrukturi prirodnog gasa Severni tok 1 i 2 može biti dokaz da su njihova otkrića gurnuta pod tepih, smatra Trinkvan

Francuski general: Herš je u pravu, Zapad možda namerno skriva činjenice o sabotaži Severnog toka!
Copyright Printscreen Youtube/LCI/Profimedia

Američki istraživački novinar Simor Herš napisao je u februaru članak koji je odjeknuo kao bomba, tvrdeći da iza sabotiranja gasovoda Severni tok prošlog septembra stoje SAD i Norveška. Zapadni zvaničnici su odbacili Heršovo izveštavanje o sabotažnoj operaciji, dok je Rusija obećala da neće dozvoliti da se istraživanje incidenata na Severnom toku gurne pod tepih.

Zapad možda namerno potiskuje nalaze istraga o eksplozijama Severnog toka, izjavio je general Dominik Trinkvan, bivši šef francuske vojne misije pri Ujedinjenim nacijama.

Sama činjenica da nisu izneti zaključci iz tri zapadne istrage o eksplozijama u infrastrukturi prirodnog gasa Severni tok 1 i 2 može biti dokaz da su njihova otkrića gurnuta pod tepih, rekao je general tokom televizijskog intervjua.

- Nemamo sve informacije pri ruci. Ono što mi je neverovatno jeste da su nemačke, švedske, danske istrage već prikupile mnogo informacija, ali još nema zaključaka. Dakle, moglo bi se pretpostaviti da postoje zaključci koje jednostavno ne žele da objave - naveo je Trinkvand u video-snimku intervjua, postavljenom na Jutjub.

Vojni stručnjak za geostrategiju smatrao je da je glavno pitanje koje treba postaviti: ko je imao koristi od ovog zločina?

- Činjenica da taj gasovod pripada ruskoj kompaniji pokazuje da Rusija neće imati koristi od eksplozije - rekao je general.

Profimedia
Simor Herš

Istovremeno, Trinkvand je izrazio poverenje u „visokokvalitetnu i detaljnu” istragu koju je sproveo američki istraživački novinar Simor Herš. U svom februarskom članku Herš je optužio rukovodstvo Sjedinjenih Američkih Država da je organizovalo uništavanje gasovoda Severni tok 1 i 2 krajem septembra 2022.

Pozivajući se na izvore upoznate sa planiranjem ove operacije, Herš je tvrdio da su ronioci američke mornarice podmetnuli eksploziv na gasovodima tokom leta 2022. pod okriljem vojne vežbe NATO-a u Baltičkom moru. Eksploziv je zatim, kako se izveštava, daljinski detoniran tri meseca kasnije kako bi se izbegla sumnja na počinioce.

Pozivajući se na ova otkrića, general Dominik Trinkvand je rekao da je verzija događaja koju je izneo Herš verodostojna.

- Verujem da je predstavljena verzija apsolutno verodostojna... Ovo nije samo pouzdano, već i provereno - to trenutno može svako - primetio je general, ukazujući na trenutne široko rasprostranjene mogućnosti za praćenje aviona i brodova.

Swedish Coast Guard via AP
 

- Da je Rusija umešana u eksplozije, kako su neki tvrdili, onda bi Nemačka, Danska i Švedska to definitivno otkrile tokom svojih istraga - rekao je ekspert i dodao da, pošto to nije dokazano, „postoji potreba da se traga u drugom pravcu“.

Infrastrukturu prirodnog gasa Severni tok 1 i 2 izgradile su ruske i evropske energetske kompanije za prenos do 110 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Rusije u Evropu cevovodima duž dna Baltičkog mora. Delovi gasovoda kod danskog ostrva Bornholm pogođeni su 26. septembra 2022. godine  u koordinisanom terorističkom napadu. Mesec dana nakon incidenta ruski zvaničnici optužili su „Anglosaksonce“ za sabotažu.

Kada je Simor Herš detaljno pisao o operaciji sabotaže u svom članku, zapadni zvaničnici su to izveštavanje odbacili kao lažno, dok su mejnstrim mediji ili ignorisali priču ili su pokušali da izvrgnu ruglu samog istraživačkog novinara.

Rusija, međutim, nema nameru da dozvoli zapadnim zemljama da samo gurnu inicijativu pod tepih, kako je nedavno izjavio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova G20 u Nju Delhiju, Indija.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike