Rusija rešila da objavi prepisku o istrazi napada na Severni tok!

10.03.2023

11:01

0

Poljanski je poručio i da određeni broj članica UN nije zainteresovan za to da bude formirana posebna komisija pri ovoj organizaciji koja bi sprovela nezavisnu istragu

Rusija rešila da objavi prepisku o istrazi napada na Severni tok!
Dmitrij Poljanski - Copyright AP Photo/John Minchillo, Pool

Rusija je odlučila da uskoro objavi celu prepisku sa Nemačkom, Danskom i Švedskom o istrazi napada na gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“, saopštio je prvi zamenik predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

Rusija nastoji da sve bude transparentno, pa će zato ta prepiska biti poslata i svim članovima Saveta bezbednosti UN, istakao je on.

Kako je naveo, cela prepiska sa Danskom, Švedskom i Nemačkom o napadu na gasovode svodi se na to da te tri zemlje odbijaju da Moskvi daju bilo kakvu informaciju o toku istrage i da drže Moskvu po strani.

Printscreen Twitter/TRTWorldNow
 

- Ne daju nam nikakvu informaciju. Ne dopuštaju nam da se na bilo koji način uključimo u istragu, bez obzira na to što smo baš mi strana koja je pogođena napadom na gasovod - rekao je Poljanski ukazujući na apsurdnost čitavog procesa, te dodao da Moskvi stižu pisma u kojima samo piše: „Mi radimo to što radimo, ne mešajte se u tuđi posao“.

Poljanski je poručio i da određeni broj članica UN nije zainteresovan za to da bude formirana posebna komisija pri ovoj organizaciji koja bi sprovela nezavisnu istragu jer smatraju da istragu nije neophodno sprovesti.

- Ipak, Rusija neće odustati od pokušaja da dođe do nezavisne istrage, a nakon tri konsultacije po ovom pitanju, UN će do kraja meseca glasati, te se konačno izjasniti po ovom pitanju - dodao je.

Poljanski je naveo i da medijske spekulacije na ovu temu, uključujući i članak „Njujork tajmsa“ u kom se navodi da iza napada stoji ukrajinska teroristička organizacija, pokazuju da je Moskva u pravu kada zahteva objektivnu međunarodnu istragu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike