Američki novinar otkrio nove detalje o eksplozijama na Severnom toku: Bajden se plašio, zato je operacija odložena

15.02.2023

12:44

2

Na Heršovom veb-sajtu pre nedelju dana osvanuo je tekst u kom navodi da su ronioci američke vojske prošlog leta, tokom vojnih vežbi, postavili eksploziv na gasovod, da bi ga tri meseca kasnije aktivirali Norvežani

Američki novinar otkrio nove detalje o eksplozijama na Severnom toku: Bajden se plašio, zato je operacija odložena
Džo Bajden Severni Tok 2 - Copyright AP Photo/Patrick Semansky/Michael Sohn

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden pomerio je miniranje gasovoda „Severni tok“ sa juna na septembar 2022. godine iz straha da će to biti greška, tvrdi u intervjuu za „Berliner cajtung“ američki novinar Simur Herš, koji je prošle sedmice objavio tekst u kom tvrdi da su SAD odgovorne za sabotažu gasovoda kojim je snabdevana Evropa.

Herš je dodao da su mnogi od onih koji su učestvovali u operaciji smatrali da je ludost uraditi takvo nešto.

Na Heršovom veb-sajtu pre nedelju dana osvanuo je tekst u kom navodi da su ronioci američke vojske prošlog leta, tokom vojnih vežbi, postavili eksploziv na gasovod, da bi ga tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

- Da, oni su to uradili pred kraj vežbi... Ali Bela kuća se uznemirila u poslednjem trenutku. Predsednik je rekao da se plaši da to uradi. On se predomislio i izdao novu naredbu prema kojoj je eksploziv bilo moguće aktivirati sa udaljenosti u bilo kom trenutku - rekao je Herš za nemački medij.

Kako je istakao, Bajden je naredio da se operacija izvede u septembru, a mnogi učesnici koji su bili visokopozicionirani u specijalnim službama bili su protiv tog plana.

Swedish Coast Guard via AP
 

Dodao je i da je zbog odlaganja eksplodiralo samo šest od osam postavljenih bombi.

Američki novinar, koji je dobio Pulicerovu nagradu za pisanje o masakru u Mi Laju nad vijetnamskim civilima koji je izvršila vojska SAD, istakao je da se Bajden plašio da će Nemačka odustati od sankcija protiv Moskve, uzimajući u obzir da su stvari zbog Ukrajine loše stajale po Zapad, i zato je i doneo odluku da se organizuje diverzija.

„Severni tok 2“ je zaustavila sama Nemačka, i SAD su strahovale da će ona odlučiti da ukine sankcije zbog hladne zime, što su po svaku cenu Amerikanci hteli da spreče, navodi on.

Herš je napomenuo i da takvi planovi nisu postojali u februaru prošle godine, kada se nemački kancelar Olaf Šolc sastao sa Bajdenom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike