Veliki planovi za osvajanje svemira: NASA želi nuklearne reaktore na Mesecu

22.06.2022

14:13

0

Autor: 24sedam

Ako se uspešno demonstriraju na površini Meseca, reaktori bi mogli da se koriste za eventualnu misiju na Marsu

Veliki planovi za osvajanje svemira: NASA želi nuklearne reaktore na Mesecu
moon-landing-g4ecb1647a_1280 - Copyright Pixabay

NASA bi želela da ima nuklearne reaktore za lunarne i planetarne ekspedicije, saopštila je u utorak američka svemirska agencija, najavljujući tri ugovora za razvoj koncepta dizajna do kraja decenije, u partnerstvu sa Ministarstvom energetike. Vojno-industrijska kompanija Lokid Martin jedna je od uključenih kompanija, zajedno sa nuklearnim veteranom Vestinghausom.

NASA se nada da će imati dizajn za „površinski sistem fisije“ spreman za lansiranje do kraja decenije. Džon Vagner, direktor Nacionalne laboratorije DOE u Ajdahu, nazvao je projekat „veoma ostvarivim prvim korakom ka uspostavljanju nuklearne energije SAD na Mesecu“.

Svaki od tri 12-mesečna ugovora vredan je 5 miliona dolara i finansiraće početne koncepte dizajna za sistem fisione energije od 40 kilovata, sa zahtevom da traje najmanje 10 godina u nemilosrdnom okruženju Meseca.

Ako se uspešno demonstriraju na površini Meseca, reaktori bi mogli da se koriste za eventualnu misiju na Marsu, saopštila je NASA.

Pored Lokid Margina i Vestinghausa, treći izvođač će biti kompanija iz Teksasa pod nazivom IX.

- Razvijanje ovih ranih dizajna pomoći će nam da postavimo osnovu za pokretanje našeg dugoročnog ljudskog prisustva na drugim svetovima - rekao je Džim Rojter iz NASA-ine Direkcije za misiju svemirske tehnologije.

Pixabay
 

Fisijski sistemi su relativno manji, lakši i mogu da obezbede „kontinuiranu snagu bez obzira na lokaciju, raspoloživu sunčevu svetlost i druge prirodne uslove životne sredine“, saopštila je svemirska agencija.

NASA se takođe nada da će dobiti „ključne informacije“ iz nuklearne industrije koje bi mogle dovesti do razvoja sistema atomskog pogona za misije istraživanja dubokog svemira.

Ugovori su deo programa Artemita, američke inicijative za povratak na Mesec i postavljanje prve žene i tamnopute osobe na površinu Meseca. Dobio je ime po sestri bliznakinji Apolona, grčkog božanstva po kom je nazvan prvi američki odlazak na Mesec.

Prema prvobitnom rasporedu, predviđalo se da se prvo sletanje obavi 2024. godine, ali je prošle godine NASA rekla da više "nije na putu da to postigne", navodeći nedostatak sredstava.

U martu je NASA objavila plan da spusti ljude na Mars do 2040. Manje od nedelju dana kasnije, morala je da otkaže testiranje svemirske letelice Artemida I zbog tehničkih problema.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike