Mala plava kugla: NASA poslala neverovatnu fotografiju planete Zemlje sa druge strane Meseca (FOTO)

21.11.2022

06:01

0

NASA je prošle nedelje lansirala raketu u okviru programa Artemis, koja je u svemir odnela kapsulu Orion

Mala plava kugla: NASA poslala neverovatnu  fotografiju planete Zemlje sa druge strane Meseca (FOTO)
Planeta Zemlja iz svemira - Copyright NASA via AP

Nova probna kapsula američke svemirske agencije NASA, pod nazivom Orion, uspešno je obletela tamnu stranu Meseca, prvi put od kako je NASA okončala program Apolo pre 50 godina.


Nakon obilaska oko Meseca, kamera Oriona  napravila je fotografiju planete Zemlje - '''malu plavu kuglu okruženu crnim prostranstvom”, prenosi AP.
NASA via AP
 

NASA je prošle nedelje lansirala lunarnu raketu najnovije generacije u okviru programa Artemis, koja je u svemir odnela kapsulu Orion bez posade, umesto koje su u letelici tri lutke.

To je prvi put da je kapsula posetila Mesec od NASA programa Apolo pre 50 godina i predstavlja ogromnu prekretnicu, navodi AP.

Posle niza odlaganja i ponovnih jutrošnjih problema sa ventilom na jednom od rezervoara, NASA je konačno lansirala raketu SLS koja će odneti kapsulu "Orion" na put oko Meseca.

- Ovo je istorijski momenat za NASA - prenose američki mediji.

Dva prethodna lansiranja, 29. avgusta i 3. septembra, odložena su zbog tehničkih problema na jednom motoru i curenja goriva, a naknadni zakazani termini odloženi su zbog loših vremenskih uslova.

Probni let vredan 4,1 milijarde dolara je poceo prošle srede.

 

Kapsula bi u svemiru trebalo da provede 25 dana, a ukoliko sve prođe bezbedno, planira se da u nekom od narednih lansiranja sa kapsulom pošalje i posada, navodi AP.

NASA via AP
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike