Panika u Tajvanskom moreuzu: Kineski brodovi i avioni uočeni u blizini ostrva, pokrenuta procedura za odbranu

01.03.2023

11:44

0

Uočeno je 25 borbenih aviona i tri ratna broda

Panika u Tajvanskom moreuzu: Kineski brodovi i avioni uočeni u blizini ostrva, pokrenuta procedura za odbranu
Kineska mornarica - Copyright AP Photo/Guang Niu, Pool

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su se u sredu ujutru tri kineska ratna broda i 25 ratnih aviona kretali u blizini samoupravnog ostrva, a Tajpej je, kako se navodi, reagovao prema standardnoj bezbednosnoj proceduri i izbegao eskalaciju.

Ističe se da je 19 kineskih borbenih aviona tipa "čengdu J-10" ušlo u jugozapadni deo tajvanske bezbednosne vazdušne zone (ADIZ), ali da oni nisu preleteli Tajvanski moreuz, prenosi AP.

ADIZ je pojam koji je širi od vazdušnog prostora i odnosi se na veće područje koje Tajvan nadzire zbog svoje bezbednosti.

Sa druge strane, tri kineska ratna broda uočena su u Tajvanskom moreuzu.

Tajpej je reagovao akitiviranjem aviona lovaca, brodova i sistema odbrane, čiji je zadatak bio da "pomno prate situaciju i odgovore na nju".

Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, žalio se u poslednje tri godine na pojačane kineske vojne aktivnosti u blizini ostrva dok Peking nastoji da potvrdi svoje pretenzije na suverenitet.

Kina je rekla da su njene aktivnosti u toj oblasti opravdane jer nastoji da odbrani svoj teritorijalni integritet i da upozori Sjedinjene Američke Države zbog "dosluha" sa Tajvanom, uprkos gnevu koji to izaziva u Tajpeju.

Ove nedelje ponovo su pojačane tenzije kada je Kina optužila SAD da "ugrožavaju" mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu nakon što je američki vojni avion u ponedeljak proleteo osetljivim plovnim putem, a američka mornarica je odgovorila da je do leta došlo u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike