FBI tvrdi da je koronavirus izašao iz kineske laboratorije, Peking burno reagovao: Odbijamo političke manipulacije

01.03.2023

14:57

0

Bela kuća je saopštila da nema konsenzusa u američkoj vladi o poreklu virusa

FBI tvrdi da je koronavirus izašao iz kineske laboratorije, Peking burno reagovao: Odbijamo političke manipulacije
Copyright AP Photo/Jose Luis Magana

Direktor FBI-ja Kristofer Rej rekao je da Biro veruje da je kovid 19 „najverovatnije“ nastao u „laboratoriji koju kontroliše kineska vlada“.

- FBI već duže vreme procenjuje da je poreklo pandemije najverovatnije potencijalni laboratorijski incident - rekao je on za Foks njuz.

To je prvo jano istupanje povodom poverljive procene FBI-ja o tome kako se pojavio virus koji je izazvao pandemiju.

Mnogi naučnici ističu da nema dokaza da je virus procurio iz laboratorije.

I druge američke vladine agencije došle su do različitih zaključaka u odnosu na FBI.

Neki od njih su rekli, ali sa niskim nivoom sigurnosti, da virus nije nastao u laboratoriji, već da je prešao sa životinja na ljude.

Bela kuća je saopštila da nema konsenzusa u američkoj vladi o poreklu virusa.

AP Photo/Jose Luis Magana
 

Zajednička istraga Kine i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2021. godine nazvala je teoriju o curenju u laboratoriji „izuzetno malo verovatnom“.

Istraga SZO je duboko kritikovana i njen generalni direktor je od tada pozvao na novu istragu, rekavši: „Sve hipoteze ostaju otvorene i zahtevaju dalje proučavanje.“

Komentari šefa FBI-ja usledili su dan nakon što je američki ambasador u Kini pozvao zemlju da „bude iskrenija“ o poreklu kovida.

U svom intervjuu u utorak Rej je rekao da je Kina učinila sve što može da osujeti pokušaje da se identifikuje izvor globalne pandemije.

On je rekao da su detalji istrage agencije poverljivi, ali da je FBI imao tim stručnjaka koji se fokusirao na opasnosti od bioloških pretnji.

Reagujući na ove trvdnje, Peking je optužio Vašington za „političku manipulaciju“.

AP Photo/Liu Zheng
Mao Ning

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning je, na današnjoj konferenciji, izjavila da se Kina snažno protivi svim pokušajima političkih manipulacija pod maskom traženja porekla koronavirusa.

- Tražimo da SAD poštuju nauku i činjenice i da prestanu sa politizacijom pitanja porekla virusa. Zaključci do kojih su došli nemaju kredibilitet da bi se iznosili - rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Prirodno poreklo je verovatnije

Neke studije sugerišu da je virus prešao sa životinja na ljude u Vuhanu u Kini, verovatno na gradskoj pijaci morskih plodova i divljih životinja.

Tržište se nalazi u blizini vodeće svetske laboratorije za viruse, Instituta za virusologiju Vuhan, koji je sproveo istraživanje o koronavirusima.

AP Photo, File
 

Mnogi naučnici koji su proučavali virus rekli su da nema novih naučnih dokaza koji bi ukazali na curenje iz laboratorije.

Prirodno poreklo je i dalje verovatnija teorija, rekao je profesor Dejvid Robertson, šef virusne genomike i bioinformatike na Univerzitetu u Glazgovu.

- Postojala je akumulacija dokaza (ono što znamo o biologiji virusa, bliskim varijantama koje kruže u slepim miševima i lokacijama ranih ljudskih slučajeva) koji čvrsto ukazuju na prirodno poreklo sa središtem na tržištu Huanan u gradu Vuhanu - rekao je Roberston ove nedelje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike