Ruski ambasador: Tenkovi iz Nemačke dovešće do nove eskalacije; Američke vlasti: Pitanje Krima će biti preispitano

26.02.2023

23:40

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Ruski ambasador: Tenkovi iz Nemačke dovešće do nove eskalacije; Američke vlasti: Pitanje Krima će biti preispitano
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Danas je već 368. dan borbi koje se vode na istoku Ukrajine, navršilo se godinu dana od početka sukoba.

Predsednik SAD u ponedeljak je posetio Ukrajinu, da bi u utorak došao u Poljsku, gde je održao govor u kom je obećao beskrajnu podršku Kijevu i poraz Rusije.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je, komentarišući posetu predsednika SAD Kijevu, da ne treba zaboraviti "sudbinu svih prethodnih američkih projekata".

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je suspenziju sporazuma Novi START o međusobnoj kontroli strateškog ofanzivnog naoružanja između Vašingtona i Moskve.

Najvažnije činjenice

U toku je 368. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Navršilo se godinu dana od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Današnji lajv je ovim završen

Najnovije informacije u Ukrajni čitajte sa nam i sutra. Hvala na pažnji. Laku noć!

23.15 - Američke vlasti: Pitanje Krima će biti preispitano

Američke vlasti smatraju da bi pitanje vlasništva nad Krimom moglo biti preispitano u budućnosti, uprkos stavu Rusije prema kojem je ono konačno zatvoreno – savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

 

 

 

„Pitanje Krima je pitanje koje će se desiti u budućnosti. To je ono do čega ćemo doći“, rekao je on u intervjuu za NBC Nevs.

21.57 - Zelenski smenio komandanta operacije zdrruženih snaga

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je Eduarda Moskaleva sa dužnosti komandanta takozvane operacije združenih snaga (JFO, vojna operacija Kijeva u Donbasu). Odgovarajući ukaz objavljen je na sajtu Kancelarije predsednika Ukrajine.

Profimedia
 

Moskalev je za komandanta postavljen 15. marta prošle godine, zamenivši Aleksandra Pavljuka.

21.21 - Mekol: Pitanje isporuka lovaca F-16 Ukrajini nije skidano sa dnevnog reda

Pitanje isporuka lovaca F-16 Ukrajini nije skidano sa dnevnog reda, rekao je Majkl Mekol, šef Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD.

„Ova isporuka borbenih aviona Ukrajini] nije isključena… uz dovoljan pritisak Kongresa sa obe strane, možemo Ukrajini dati ono što joj je potrebno da pobedi“, rekao je on u intervjuu za ABC Nevs.

Pixabay
 

Mekol je naglasio da smatra da je nabavka lovaca ATACMS i raketnih sistema Ukrajini opravdana.

Kongresmen takođe veruje da ako Ukrajina dobije „pravo“ oružje, Sjedinjene Države neće morati predugo da pomažu Kijevu u sukobu.

21.05 - Nemci protestovali u blizini američke baze Ramštajn

Oko 2,5 hiljade ljudi izašlo je na protest u blizini američke vazduhoplovne baze Ramštajn u nemačkoj saveznoj državi Rajna-Palatinat, tražeći njeno zatvaranje.

Policija je saopštila da je sastanak uglavnom protekao mirno.

20.50 - Ruski ambasador: Tenkovi iz Nemačke dovešće do nove eskalacije

Snabdevanje Ukrajine tenkovima od strane Nemačke dovešće sukob na novi nivo eskalacije, rekao je ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev u intervjuu za RT DE.

Profimedia
 

Prema njegovim rečima, akcije Berlina, zapravo, znače „odbijanje SRG da prizna svoju istorijsku odgovornost pred narodom Ruske Federacije“ za zločine nacizma tokom Velikog otadžbinskog rata.

20.20 - Razgovor Bajden i Đinpinga se očekuje uskoro

Telefonski razgovor između američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga mogao bi da se održi u bliskoj budućnosti, iako još nema konkretnog datuma, rekao je Džejk Saliven, pomoćnik američkog lidera za nacionalnu bezbednost u intervjuu za En-Bi-Si.

19.13 - Al Saud: Rijad će poslati humaniranu pomoć Ukrajini vrednu 410 miliona dolara

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin Farhan al Saud je posle današnjeg sastanka u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim najavio da će njegova zemlja uputiti humanitarnu pomoć Ukrajini vrednu 410 miliona dolara.

"Saudijska Arabija će učiniti sve da ublaži patnje Ukrajinaca," rekao je Al Saud na konferenciji za novinare, prenosi TASS. Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak je preko Telegrama precizirao da će 100 miliona dolara od najavljenih 410 miliona dolara pomoći biti uloženo u humanitarnu pomoć, a 300 miliona za kupovinu naftnih derivata.

19.01 - Bivši američki obaveštajac: Ukrajina će biti poražena do oktobra

Bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter upozorio je na svom Jutjub blogu da će ukrajinske oružane snage (UAF) biti poražene do oktobra. Prema njegovim rečima, Vašingtonu ponestaje zaliha za Ukrajinu, a novi paket pomoći ne uključuje ništa što bi moglo da preokrene tok sukoba.

Bivši vojnik je dodao da će Kijev, kada se završi municija, izdržati do sredine leta, a zaliha neće biti dovoljno do kraja leta.

18.54 -Salivan: Bela kuća neće uskoro isporučiti F-16 Ukrajini

Moguće isporuke Kijevu lovaca F-16 će se kasnije razmatrati, oni trenutno nisu potrebni Ukrajini, izjavio je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan televiziji Si-En-En.

AP Photo/Susan Walsh


„Mi pažljivo razmatramo ono što je Ukrajini potrebno u ovoj fazi vojnih akcija. Sada su joj potrebni tenkovi, oklopna vozila, artiljerija, PVO sistemi, kako bi ukrajinske snage mogle da povrate kontrolu nad teritorijom koju okupira Rusija. Pitanje o isporukama lovaca F-16 će se razmatrati u budućnosti“, rekao je on.

17.38 - Berns: Vojni uspesi Ukrajine mogu poboljšati pregovore sa Rusijom

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns rekao je da samo vojni uspesi Ukrajine mogu da poboljšaju izglede za buduće pregovore sa Rusijom, prenosi Si-Bi-Es.

„Ne mislim da je Ruska Federacija sada ozbiljno raspoložena (za pregovore). Mislim da samo napredak na bojnom polju može poboljšati izglede za buduće pregovore“, rekao je Berns.

Prema njegovim rečima, Ukrajina mora da odluči da li su pregovori mogući i pri tome je „od vitalnog značaja“ da se nastavi američka pomoć ovoj zemlji kako bi stekla navedenu „prednost na bojnom polju“.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

16.44 - Zelenski poručio da će vratiti ukrajinsku zastavu na Krim

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski poručio je da će Ukrajina vratiti Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

- Pre devet godina počela je ruska agresija na Krim. Povratkom Krima vratićemo mir. To je naša zemlja. Naš narod. Naša istorija - napisao je Zelenski na Tviteru. On je, takođe, naveo da će u sve delove Ukrajine biti vraćena zastava njegove zemlje. 

16.35 - Bahmut opkoljen?

Ruski ratni reporetr Evgenije Podubni na svom Telegram kanalu napisao je da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obavešten o taktičkom opkoljavanju Artjomivska (Bahmuta) od strane ruskih trupa i da je evakuacija ukrajinskih jedinica koje su ostale u gradu nemoguća.

15.55 - Saliven: Ukoliko Kina krene da pruža oružanu pomoć Rusiji to će je koštati

Kina nije krenula da pruža oružanu pomoć koja bi pomogla Rusiji u njenom napadu na Ukrajinu, a SAD su iza zatvorenih vrata jasno stavile do znanja da bi, ukolko bi se to deslilo, takav potez imao ozbiljne posledice, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

- Peking će morati da donese sopstvene odluke o tome kako će postupiti, da li će pružiti vojnu pomoć, ali ako ode tim putem, to će Kinu koštati - rekao je Saliven.

15.06 - Šojgu: Rusija će udaljavati pretnju od granica zavisno od dometa oružja Kijeva

Koliko će daleko Rusija biti primorana da udaljava zapadnu pretnju od svojih granica zavisiće od toga kakvo će oružje biti isporučeno Ukrajini, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

13.55 - Pistorijus: O Kini treba suditi na osnovu postupaka u vezi sa ratom u Ukrajini

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da o Kini treba suditi na osnovu njenih postupaka u vezi sa ratom u Ukrajini, a ne na osnovu onoga šta govori o tom sukobu.

Pistorijus je, povodom kineskog predloga za prekid vatre u Ukrajini, izrazio skepticizam, jer se istovremeno čuju izveštaji, za koje je rekao da ne zna da li su tačni, da Kina možda planira da snabdeva Rusiju dronovima. 

Profimedia
Boris Pistorijus

13.50 - Nemački pukovnik: Naivno je verovati da će rat biti završen ove godine, Ukrajina bi odavno izgubila bez SAD

Predsednik Udruženja profesionalnih vojnika Nemačke, pukovnik Andre Vistner, izjavio je da bi bilo naivno verovati da će rat u Ukrajini biti završen ove godine i ocenio da bi Kijev bez pomoći SAD već odavno izgubio rat. 

12.58 - Alžir će ponovo otvoriti ambasadu u Kijevu godinu dana nakon što je zatvorena

Alžir će ponovo otvoriti svoju ambasadu u Kijevu godinu dana nakon što je zatvorena zbog ruskog napada na Ukrajinu, objavila je danas alžirska državna televizija, pozivajući se na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova. 

12.10 - Kapitulacija uslov

Predsednik parlamenta Krima, Vladimir Konstantinov, rekao je da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski moći da poseti Krim samo pod jednom uslovom, a to je da potpiše kapitulaciju ukrajinske strane.
 
Zelenski je prethodno rekao da se Kijev priprema za vojno preuzimanje Krima.

12.08 - Poginula tri civila u ruskom napadima

Načelnik Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko izjavio je da su u ruskim napadima na tu oblast poginula tri civila, a da su četiri povređena.

Kirilenko je napisao na Telegramu da su dve osobe poginule u subotu u Bahmutu, a da je jedna ubijena u Novopokrovskom.

11.03 - Grupa republikanskih poslanika obećala Zelenskom da će razmotriti listu oružja

Pojedini republikanski poslanici otvoreno prete da će blokirati buduću pomoć SAD Ukrajini, a mala grupa članova Predstavničkog doma, iz redova republikanaca, koja je ove sedmice bila u poseti Ukrajini, obećala je, tokom sastanka sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, da će razmotriti listu ključnog oružja i drugih važnih proizvoda koju im je on predao.

Zelenski, koji se sastao sa predsednikom komiteta Predstavničkog doma za spoljne poslove Majklom Mekolom i još četiri republikanca člana Predstavničkog doma, rekao je da planira da im pošalje spisak naoružanja, koji uključuje borbene avione F-16, da bi se, kako je rekao, ubrzao kraj rata sa Rusijom.

AP Photo/Olivier Matthys
Vladimir Zelenski

10.19 - Skibicki: Za proleće planirana nova kontraofanziva

Zamenik načelnika ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki izjavio je danas da je za proleće planirana nova kontraofanziva Ukrajine sa ciljem zauzimanja okupirane teritorije.

- Konkretan trenutak zavisi od niza faktora, uključujući isporuke zapadnog oružja - rekao je Skibicki.

9.46 - Direktor CIA: Kinesko vođstvo razmatra da li da pošalje oružanu pomoć Rusiji

Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je da postoji mogućnost da Kina pošalje oružanu pomoć Rusiji u ratu sa Ukrajinom.

- Sigurni smo da kinesko vođstvo razmatra da obezbedi Rusiju smrtonosnom opremom - rekao je Berns za "CBS njuz".

9.45Putin: Jedini cilj Zapada je da podeli Rusiju na male delove

9.08 - Šolc o kineskom predlogu za mir u Ukrajini: Ne pominje povlačenje ruskih trupa

Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je kineski mirovni predlog za rat u Ukrajini, ocenjujući da se nigde ne pominje povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

- Iz moje perspektive, ne postoji jasna rečenica koja kaže: ruske trupe moraju da se povuku - rekao je Šolc tokom posete Indiji.

Šolc je istakao da "ne može biti mira pod ruskim uslovima".

AP Photo/Markus Schreiber
Olaf Šolc

7.20 - EU usvojila nove sankcije protiv Rusije, pojačava se pritisak na Moskvu

Evropska unija je, u skladu sa obećanjem da će pojačati pritisak na Moskvu ''dok Ukrajina ne bude oslobođena", usvojila je u subotu deseti paket sankcija Rusiji, dan nakon prve godišnjice početka rata u Ukrajini, javlja Rojters. „Sada imamo najdalekosežnije sankcije ikada, koje iscrpljuju ruski ratni arsenal i duboko zadiru u ekonomiju te zemlje," objavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru, dodajući da je evropski blok pojačao pritisak na sve koji pokušavaju da zaobiđu sankcije EU.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je da će EU nastaviti da uvodi dodatne sankcije Moskvi.

"Nastavićemo da povećavamo pritisak na Rusiju i radićemo na tome koliko bude bilo potrebno, sve dok Ukrajina ne bude oslobođena od brutalne ruske agresije“, naveo je on u saopštenju, preneo je Rojters.

7.15 - Zašto je dignuta u vazduh brana u Artjomovsku?

Vojska Ukrajine digla je u vazduh branu u Artjomovsku da bi omela ofanzivu ruskih snaga, rekao je izvor Sputnjika.

Kako je rekao taj izvor, za sada nema drugih detalja. Cilj je da se oteža napredovanje pripadnika „Vagnera“.

7.00 - Kina se uključuje u specijalnu operaciju?

Američki obaveštajci sugerišu da Peking razmatra da Moskvi obezbedi bespilotne letelice i municiju za upotrebu u ratu u Ukrajini, saopštila su za CNN tri izvora upoznata sa obaveštajnim podacima.

Verovatno je da Peking još nije doneo konačnu odluku o tome, ali su pregovori Rusije i Kine o ceni i obimu isporuke u toku, prema ovim izvorima, navodi američka televizija.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike