Rusija reagovala na rezoluciju Ujedinjenih nacija: To neće približiti svet okončanju sukoba!

24.02.2023

15:12

0

Dokument je podržala 141 država, dok je sedam glasalo protiv, a 32 su bile uzdržane

Rusija reagovala na rezoluciju Ujedinjenih nacija: To neće približiti svet okončanju sukoba!
Copyright Profimedia

Neobavezujuća „antiruska“ rezolucija Generalne skupštine UN neće približiti svet okončanju sukoba u Ukrajini, rekao je Vasilij Nebenzja, stalni izaslanik Moskve pri toj organizaciji, nakon rezolucije usvojene u četvrtak.

Rezolucija poziva Rusiju da „odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica“. Takođe osuđuje Moskvu za „agresiju“ na susednu državu.

Dokument je podržala 141 država, dok je sedam, uključujući Rusiju, glasalo protiv. Ukupno 32 članice UN, uključujući Kinu i Indiju, bile su uzdržane.

Uoči glasanja Nebenzia je to ocenio kao „štetno" za izglede za okončanje sukoba.

- Kako članice UN mogu da pomognu u mirnom rešavanju pojačanih kontradikcija između Rusije i Zapada? Sa sigurnošću možemo reći: podneta rezolucija sigurno neće pomoći - naveo je diplomata.

Dokument ima za cilj da ohrabri akcije Zapada i da da izgovor našim protivnicima da tvrde da je Rusija navodno izolovana u svetu. To znači nastavak njihove militarističke rusofobične linije uz korišćenje takozvane podrške članica UN kao paravan.

Profimedia
 

Generalna skupština je odbacila amandman koji je predložila Belorusija i kojim se zemlje pozivaju da se „uzdrže od slanja oružja u zonu konflikta“ i na „početak mirovnih pregovora“.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu pre tačno godinu dana, navodeći potrebu da se zaštiti narod Donbasa, regiona sa građanima koji pretežno govore ruski jezik, i neuspeh Kijeva da primeni mirovni sporazum iz Minska 2014-2015. Ukrajina je optužila Rusiju za ničim izazvanu agresiju.

Govoreći pred Generalnom skupštinom, Nebenzja je ponovio da je Rusija započela ofanzivu „kako bi okončala osmogodišnji rat koji su kijevske vlasti vodile protiv naroda Donjecka i Luganska“.

Donjecka i Luganska Narodna Republika odvojile su se od Ukrajine ubrzo nakon puča u Kijevu koji je 2014. podržao Zapad. Dve republike, zajedno sa još dva bivša ukrajinska regiona, na kraju su se pridružile Rusiji nakon održavanja referenduma u ​​septembru.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike