Bivši savetnik Zelenskog bi da proširi rat na Moldaviju: Možemo rešiti problem Pridnjestrovlja za tri dana!

24.02.2023

11:07

0

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je u četvrtak Ukrajinu da planira oružanu provokaciju u samoproglašenoj republici

Bivši savetnik Zelenskog bi da proširi rat na Moldaviju: Možemo rešiti problem Pridnjestrovlja za tri dana!
Copyright Profimedia

Nekadašnji savetnik Kancelarije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Oleksij Arestovič tvrdi da bi Ukrajina mogla da reši problem Pridnjestrovlja "za tri dana" u slučaju da to Moldavija bude zahtevala.

Arestovič je ovo izjavio tokom razgovora s ruskim opozicionim aktivistom za ljudska prava Markom Fejginom na Jutjubu.

Tom prilikom istakao je da Ukrajina neće morati da čeka pobedu u ratu s Rusijom kako bi pomogla Moldaviji "da očisti" vojnim sredstvima Pridnjestrovlje od "okupatora".

- Moldavija je suverena država i sama odlučuje od koga će tražiti pomoć. Možemo pomoći samo odlukom moldavskih vlasti. Imamo priliku. To se može rešiti za tri dana - naglasio je Arestovič.

- Oni hoće da destabilizuju situaciju. To govore predsednici. Predsednik Bajden je u Varšavi je rekao da je naša podrška teritorijalnom integritetu, suverenitetu i bezbednosti Moldavije bezuslovna. Zašto je to rekao? Jer je Maja Sandu je doletela tamo. I nije doletela slučajno, nego zato što se o tim stvarima razgovaralo. Odnosno, ovo su izave prvih ljudi Moldavije i Sjedinjenih Američkih Država - nastavio je pričajući o susretu Sandu i Bajdena i Varšavi.

Youtube/Alexey Arestovych
 

On je istakao i da se Pridnjestrovlje nalazi na "ukrajinskoj strani reke" i da će moldavskoj vojsci biti teško da pređe Dnjestar.

- Znatno nam je lakše. Mi smo zemlja koja je vrlo prijateljski nastrojena prema Moldaviji i, ako mene pitate, ne vidim nikakve prepreke - zaključio je Arestovič.

Moskva: Ukrajina planira provokaciju u Moldaviji

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je u četvrtak Ukrajinu da planira oružanu provokaciju u Pridnjestrovlju, samoproglašenoj republici Moldavije, prenosi agencija RIA Novosti. Ministarstvo je na Telegramu saopštilo da Ukrajina planira da izvede "operaciju lažne zastave", navodni napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja, kao izgovor za svoju akciju, navodi RIA.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Mihail Galuzin, tvrdi da je Zapad naložio vladi Moldavije da prekine svaku komunikaciju sa separatističkim vlastima u Pridnjestrovlju, prenela je agencija Rojters pozivajući se na ruske medije. Moldavska predsednica Maja Sandu optužila je Rusiju ranije ovog meseca da planira državni udar, kako bi zbacila vladu i uvukla Pridnjestrovlje u rat koji vodi u Ukrajini.

Profimedia
 

Ovaj region proglasio je nezavisnost 1990. godine, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija ujediniti s Rumunijom, čiji jezik i kulturu uglavnom deli. Nakon kratkog rata Moldavije sa separatistima 1992, nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, s ruskim "mirovnim snagama" koje su još raspoređene na maloj teritoriji, koji nema međunarodno priznanje, navodi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin opozvao je u sredu dekret iz 2012. koji je delimično podržavao suverenitet Moldavije u rešavanju budućnosti Pridnjestrovlja, separatističkog regiona koji se graniči s Ukrajinom i u kojoj je Rusija stacionirala trupe.

Dekret, koji je juče opozvan, oličenje je ruske spoljne politike pre 11 godina koja je podrazumevala bliže odnose Moskve s Evropskom unijom i SAD, prenosi Rojters.

Kremlj je saopštio da su odnosi Rusije sa Moldavijom, čije je rukovodsto obećalo da će nastaviti sa nastojanjima da se pridruži EU, veoma napeti i optužio ovu zemlju da sprovodi antirusku politiku. Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da će "pažljivo proučiti" dokument.

Zelenski optužio Rusiju da sprema napad na Moldaviju

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je tokom obraćanja prošlog petka na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji izjavio da Rusija navodno priprema plan za napad na Moldaviju, ali nije naveo nikakve dokaze koji bi potkrepili njegovu tvrdnju.

- Dok mi vodimo pregovore o tome kako da ojačamo našu odbranu savremenim tenkovima, Kremlj razmišlja o tome kako da uguši Moldaviju - rekao je Zelenski na konferenciji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike