Moldavska predsednica sovjetske pesme koje su pevala deca nazvala „bezbednosnom pretnjom": Mogle bi da promovišu rat

16.12.2022

23:55

0

Svako ko se bavi takvim aktivnostima „mora da bude sankcionisan u indirektnom ili direktnom obliku“, navela je Sandu

Moldavska predsednica sovjetske pesme koje su pevala deca nazvala „bezbednosnom pretnjom": Mogle bi da promovišu rat
Maja Sandu - Copyright AP Photo/Darko Bandic

Moldavske službe bezbednosti trebalo bi da ispitaju koncert na kojem su deca pevala sovjetske pesme iz Drugog svetskog rata, rekla je predsednica zemlje Maja Sandu.

Ceremnije organizovane uz pomoć ruske ambasade i gradske uprave Moskve nedavno su održane u drugom po veličini gradu u Moldaviji, Balciju. Između ostalog, deca obučena u kostime nalik na uniforme sovjetskih vojnika pevala su pesme popularizovane tokom rata, u Rusiji poznatog kao Veliki otadžbinski rat.

Na pitanje šta misli o koncertima tokom intervjua za lokalni TVR u četvrtak, Sandu je odgovorila: „Ne znam detalje, mislim da su održani pod pokroviteljstvom lokalnih vlasti".

- Služba za informisanje i bezbednost treba da se bavi ovim pitanjem i utvrdi da li predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost - rekla je predsednica.

Sovjetske pesme bi „mogle da promovišu rat“, navela je Sandu i dodala da svako ko se bavi takvim aktivnostima „mora da bude sankcionisan u indirektnom ili direktnom obliku“.

Julien de Rosa, Pool Photo via AP
Maja Sandu

Moldavija je bivša sovjetska republika sa 2,6 miliona stanovnika. Zemlja je preuzela sve više pro-EU kurs otkako je Sandu došla na vlast 2020. Kišinjev je u aprilu zabranio Georgijevsku vrpcu, obeležje proslave pobede u Drugom svetskom ratu u Rusiji, uvodeći novčane kazne za one koji su primećeni da je nose.

Međutim, mnogi u Moldaviji su nezadovoljni njenom politikom smanjenja veza sa Moskvom. Poslednjih nedelja u zemlji su se ponavljali antivladini protesti zbog rasta troškova života, cena energenata i drugih društvenih i ekonomskih pitanja, pogoršanih posledicama sukoba između Rusije i Ukrajine.

Anketa, koju je početkom decembra organizovao istraživački institut IMAS, otkrila je da oko 60 odsto Moldavaca veruje da njihovom zemljom zapravo upravljaju SAD i EU, a ne Sandu i njen kabinet.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike