SAD uvode sankcije za 200 ruskih pojedinaca i entiteta? Kina uskoro predstavlja mirovni plan

21.02.2023

23:24

0

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

SAD uvode sankcije za 200 ruskih pojedinaca i entiteta? Kina uskoro predstavlja mirovni plan
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Čini se sukobu u Ukrajinbi nema kraja. Danas je već 362.dan borbi., Borbe se vode na istoku zemlje. Pentagon potvrdio da šalje novu vojnu pomoć, nakon što je američki predsednik Džozef Bajden tokom iznenade posete obećao dodatnih pola milijarde dolara. Sa druge strane, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući posetu predsednika SAD Kijevu, izjavila je da ne treba zaboraviti "sudbinu svih prethodnih američkih projekata".

Najvažnije činjenice

U toku je 362. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

 Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - To je to za danas

Najnovije informacije iz Ukrajine, ali iz iz zemlje i sveta, pratite sa nama i sutra. Hvala na pažnji! Laku noć!

23.21 - Kina bi mogla da predstavi mirovni plan za Ukrajinu u narednim danima - otkriva TASS pozivajući se na stalnog predstavnika Kine pri UN

23.10 - UN apelovale na Rusiju i SAD: Hitno mora da se nastavi dijalog o nuklearnom naoružanju

 

23.03 - Ukrajinci prikupljaju novac za dronove-kamikaze

U Ukrajini će se prodavati zalihe soli iz Soledara za prikupljanje novca za dronove-kamikaze za Oružane snage Ukrajine, navodi se na Telegramu Vrhovne rade Ukrajine.

21.55 - SAD uvode sankcije za 200 ruskih pojedinaca i entiteta?

Sjedinjene Američke Države će ove nedelje uvesti sankcije za 200 ruskih pojedinaca i entiteta, objavio je u utorak Volstrit žurnal pozivajući se na osobu koja je upoznata sa tim.

U izveštaju se navodi da će sankcije biti usmerene na ruske guvernere i članove porodica zvaničnika ruske vlade, ruske tehnološke firme, navodne mreže za izbegavanje sankcija i subjekte koji su ključni za rusku odbrambenu industriju.

Zapad ima za cilj da smanji pristup Rusiji ključnim materijalima potrebnim za njen odbrambeni i tehnološki sektor, navodi se u izveštaju.

Očekuje se da će Sjedinjene Države ove nedelje uvesti svoj novi paket sankcija u koordinaciji sa saveznicima u EU.

21.05 - Zelenski odbacio kritike Silvija Berluskonija

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski  odbacio je danas kritike bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, rekavši da Berluskoni nije morao da živi izložen bombardovanju svakoga dana u mračnim prostorijama bez struje.

Tokom zajedničke konferencije za novinare u Kijevu sa premijerkom Italije Đorđom Meloni, Zelenski je zamoljen da prokomentariše nedavne Berluskonijeve izjave, između ostalog i onu da ne bi želeo da se sretne sa Zelenskim jer ga smatra krivcem za rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

Berluskoni, lider konzervativne partije Forca Italia koja je deo vladajuće koalicije u Italiji, stari je prijatelj predsednika Rusije Vladimira Putina.

Profimedia
Vladimir Zelenski

- Gospodin Berluskoni, čini mi se, nikada nije imao svoju kuću koja je svaki dan izložena projektilima. Hvala Bogu njegov partner iz Ruske Federacije nije mu poslao tenk na kuću da mu uništi najbližu porodicu i rođake - rekao je Zelenski.

20.07 - Lavrov: Bajdenova poseta Kijevu je spektakl

Jučerašnja poseta predsednika SAD Džozefa Bajdena Kijevu, kao i novi paket vojne pomoći Ukrajini koji je obećao Vašington, predstavljali su spektakl, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Šta ima novo u tome? Prave spektakl. I nastavljaju ga. Sve funkcioniše upravo na ovaj način i sa stanovišta naših bivših zapadnih kolega i iz ugla spasavanja nacističkog režima. Pokušaji su uzaludni - rekao je Lavrov novinarima odgovarajući na pitanje da prokomentariše Bajdenovu posetu Kijevu i novi paket vojne pomoći Ukrajini.

19.28 - Meloni: Svaki mir koji uključuje predaju Ukrajine ne može biti pravi mir

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da svaki mir koji podrazumeva predaju Ukrajine ruskim snagama ''ne može biti pravi mir''.

Ona je tokom posete Kijevu i razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim navela da poraz Ukrajine stvara rizik da dođe do invazije na druge evropske države i obećala je nastavak vojne podrške Italije Kijevu, prenosi Rojters.

19.20 - Ministrastvo spoljnih poslova: Rusija će poštovati ograničenja u okviru nuklearnog sporazuma Novi START

Rusija će nastaviti da poštuje strateška ofanzivna ograničenja uprkos suspenziji sporazuma Novi START, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

- Da bi održala dovoljan stepen predvidljivosti i stabilnosti u nuklearnoj raketnoj sferi, Rusija namerava da se striktno pridržava kvantitativnih ograničenja strateškog ofanzivnog naoružanja, koja su predviđena u okviru sporazuma - navodi se u saopštenju, a prenele su RIA Novosti.

19.06 - UN: Rusija i SAD hitno moraju da nastave dijalog o nuklearnom naoružanju

Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik izjavio je danas da Rusija i SAD moraju da nastave punu primenu sporazuma novi START o kontroli nuklearnog naoružanja.

18.36 - Francuska apeluje da se Rusija vrati sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja

Francusko ministarstvo spoljnih poslova apelovalo je danas na Rusiju da "pokaže odgovornost" i opozove odluku u suspenziji svog učešća u sporazumu u kontroli nuklearnog naoružanja "što je pre moguće".

18.32 - Danska i Švedska saglasne da je Severni tok namerno dignut u vazduh

U toku su istrage u vezi sa eksplozijama koje su prošle godine oštetile gasovod Severni tok, ali i dalje ostaje nejasno kada će biti završene, navela su danas ministarstva spoljnih poslova Danske, Švedske i Nemačke u pismu upućenom Savetu bezbednosti UN.

Švedska i Danska, u čijim je ekskluzivnim ekonomskim zonama došlo do eksplozija, zaključile su da su gasovodi kojima se prenosi prirodni gas iz Rusije u Nemačku namerno dignuti u vazduh, ali nije rečeno ko bi mogao biti odgovoran, preneo je Rojters.

Profimedia
 

18.24 - Bajden se obratio svetu posle Putinovog govora

18.10 - G7 ponovo poziva sve zemlje sveta da osude "agresorski rat Rusije"

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Grupe sedam (G7), saopštili su danas da će te države nastaviti da nameću ekonomske sankcije Rusiji i ponovo su pozvali sve zemlje sveta da nedvosmisleno osude "ruski agresorski rat i njen pokušaj da silom stekne teritoriju".

- Pozivamo širu međunarodnu zajednicu da odbaci brutalni ekspanzionizam Rusije, njene napore da negira postojanje Ukrajine kao nezavisne države i njeno očigledno kršenje međunarodnih normi koje garantuju međunarodni mir, bezbednost i teritorijalni integritet i suverenitet svih država - kaže se u saopštenju G7.

17.39 - Britanija poziva Putina da preispita suspenziju nuklearnog sporazuma

Velika Britanija pozvala je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da preispita svoju odluku o suspendovanju Rusije iz Novog START sporazuma sa Sjedinjenim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dve strane.

- Nadamo se da Putin može da preispita svoju nepromišljenu odluku da suspenduje učešće Rusije u nuklernom sporazumu - rekao je portparol britanskog premijera Rišija Sunaka, a preneo je Rojters.

17.13 - Meloni stigla u Kijev

Premijerka Italije Đorđa Meloni doputovala je u Kijev kako bi se sastala sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, prenela je agencija ANSA.

Agencija navodi da će premijerka posetiti Buču i Irpenj.

Ovo je njena prva poseta Ukrajini. Prethodnog dana posetila je Varšavu.

 

 

17.01 - Bajden pohvalio Poljsku što je primila 1,5 miliona izbeglica iz Ukrajine

Bela kuća saopštila je danas da su predsednici SAD i Poljske Džozef Bajden i Andžej Duda razgovarali u Varšavi o zajedničkim naporima da podrže Ukrajinu, nametnu sankcije Rusiji, kao i da ojačaju NATO.

Bela kuća je navela da je Bajden pohvalio velikodušnu podršku naroda Poljske za više 1,5 miliona ukrajinskih izbeglica na poljskoj teritoriji.

Bajden i Duda su razgovarali i o sve većoj saradnji SAD i Poljske u energetskom sektoru i civilnoj nuklearnoj energiji, preneo je Bi-Bi-Si.

16.48 - G7: Nastavićemo da namećemo ekonomske sankcije Rusiji

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Grupe sedam (G7) saopštili su danas da će njihove zemlje nastaviti da nameću ekonomske sankcije Rusiji i pozvali međunarodnu zajednicu da osudi „brutalni ekspanzionizam“ Moskve.

U saopštenju G7 se navodi da će najbogatije zemlje nastaviti da nameću dalje ekonomske sankcije pojedincima i subjektima unutar i izvan Rusije koji pružaju političku ili ekonomsku podršku kršenjima međunarodnog prava, preneo je Rojters. 

16.03 - Berbok: Svet poziva Putina da ne pribegava nuklearnim pretnjama

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da je svetska zajednica više puta pozivala ruskog predsednika Vladimira Putina da ne pribegava nuklearnim pretnjama u sukobu sa Zapadom zbog rata u Ukrajini.

AP Photo/Jean-Francois Badias
Analena Berbok

Govoreći o poseti oblasti u Turskoj koju su opustošili nedavni zemljotresi, Berbok je takođe navela da je Putinova odluka da suspenduje važan sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja i naglasila značaj koraka ka nuklearnom razoružanju, preneo je Rojters.

15.52 - Stoltenberg: Rusko napuštanje sporazuma START čini svet opasnijim mestom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je odluka Rusije da suspenduje učešće u najnovijem bilateralnom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja START učinila svet ''opasnijim mestom'' i pozvao Moskvu da tu odluku preispita.

On je ocenio da je tom odlukom "cela arhitektura za kontrolu naoružanja demontirana".

Prema sporazumu koji su 2010. potpisali Moskva i Vašington, ograničava se broj atomskih bojevih glava koje te dve najveće svetske nuklearne sile mogu da rasporede, a sporazum ističe 2026. godine.

- Više nuklearnog oružja i manje kontrole naoružanja čine svet opasnijim - rekao je Stoltenberg obraćajući se na zajednikoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.

15.40 - Bajden: NATO je možda najpostojaniji vojni savez u istoriji, jači nego ikad

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool
Džozef bajden

Američki predsednik Džozef Bajden je tokom današnjeg sastanka s poljskim kolegom Andžejem Dudom, opisao NATO kao "možda najpostojaniji savez u istoriji" i rekao je da je alijansa jača nego ikad uprkos nadanjima ruskog predsednika Vladimira Putina da će se raspasti zbog rata u Ukrajini, prenosi AP. 

Bajden je takođe potvrdio posvećenost SAD evropskoj bezbednosti.

- Moramo da imamo bezbednost u Evropi. To je tako osnovno, tako jednostavno,a tako posledično - saopštio je Bajden u predsedničkoj palati u Varšavi.

On je dodao da podrška SAD Ukrajini ostaje snažna.

14.48 - Bajden se sastao sa Dudom u Poljskoj

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se danas u Varšavi sa poljskim kolegom Andžejem Dudom u okviru serije razgovora i konsultacija sa liderima zemalja istočnog krila NATO, a u sklopu priprema za  narednu fazu rata u Ukrajini.

 

 

Kako navodi AP, Bajdenovo obraćanje najavljeno za danas neće biti ''neka vrsta direktnog odgovora'' na Putinov današnji govor, u kojem je ruski lider poručiio da je ''nemoguće poraziti Rusiju na bojnom polju''.

14.06 - Meloni: Putinov govor je bio propaganda

Italijanska premijerka Đorđa Meloni ocenila je današnji govor ruskog predsednika Vladimira Putina kao propagandu.

Meloni je rekla da se nadala nečem konstruktivnijem, prenosi Rojters.

- Deo mog srca se nadao nekim drugačijim rečima, nekakvom iskoraku. A bila je to obična propaganda - ocenila je Meloni, koja se nalazi u poseti u ukrajinskom gradu Irpin.

Putin je u današnjem obraćanju Federalnoj skupštini rekao da je Rusija uradila zaista sve moguće da probleme u Donbasu reši mirnim sredstvima, ali da je iza njenih leđa pripreman drugačiji scenario.

Prema rečima Putina, Rusija je iskreno težila miru, a zalaganje Zapada za mir je bila lažno.

14.00 - Blinken: Neodgovorna odluka Rusije da suspenduje učešće u START-u

Saul Loeb/Pool via AP
Entoni Blinken

Odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja je neodgovorna, a SAD će pažljivo posmatrati šta Moskva preduzima, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Najava Rusije da suspenduje učešće je duboko žalosna i neodgovorna - kazao je Blinken tokom posete Atini.

Blinken je rekao da će SAD pažljivo posmatrati šta Rusija zapravo radi i da će se  pobrinuti da se, u skladu sa time, postave na odgovarajući način radi sopstvene i bezbednosti saveznika, preneo je Rojters.

13.55 - Američka ambasadorka u Rusiji: Moskva putem demarša poručila da su američko osoblje i oružje legitimne mete

Rusko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je američkoj ambasadorki u Moskvi Lin Trejsi da su američko oružje i osoblje legirimtne mete za rusku vojsku.

Rusko ministarstvo u saopštenju navodi da je "u demaršu koji je uručen ambasadorki istaknuto snabdevanje ukrajinske vojske oružjem, kao i određivanje ciljeva i lokacija za udare na rusku vojnu i civilnu infrastrukturu", što, smatraju, jasno ukazuje na nedoslednost i dvoličnost tvrdji SAD da nisu strana usukobu.

Ministarstvo u saopštenju "o rastućoj umešanosti SAD u sukob u Ukrajini" poručuje da su oružje isporučeno Kijevu, kao i osoblje za održavanje, uključujući državljane SAD, legitimne mete. 

13.23 - Stoltenberg: Odlukom Rusije demontirana cela arhitektura kontrole naoružanja

AP Photo/Michael Sohn
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da žali što je Rusija odlučila da obustavi učešće u novoj Start povelji i ocenio da je tom odlukom "cela arhitektura za kontrolu naoružanja demontirana".

- Izražavam žaljenje zbog današnje najave Rusije da obustavi svoje učešće u Nonoj Start povelji. Poslednjih godina Rusija je narušila i izašla iz ključnih dogovora za kontrolu naoružanja. Sa današnjom odlukom, cela arhitektura za kontrolu naoružanja je demontirana. Želim da snažno ohrabrim Rusiju da povuče svoju odluku i da poštuje postojeće dogovore - izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare posle sastanka na visokom nivou između NATO-a, EU i Ukrajine u Briselu. 

13.17 - Ambasadorki SAD u Rusiji uručen demarš zbog Ukrajine

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je danas na razgovor ambasadorku SAD u Moskvi Lin Trejsi i uručilo joj demarš zbog, kako se navodi, sve većeg učešća SAD u sukobu u Ukrajini. 

- Demarš je uručen šefu diplomatske misije SAD, koja je pozvana u rusko Ministarstvo spoljnih poslova 21. februara u vezi sa sve većom umešanošću SAD u neprijateljstva na strani kijevskog režima - navelo je ministarstvo, a prenosi TASS. 

Kako dodaju RIA Novosti, ambasadorki je rečeno i da Vašington treba da preduzme korake da povuče vojsku SAD i NATO iz Ukrajine. 

13.05 - Meloni u poseti Kijevu, popodne se sastaje sa Zelenskim

AP Photo/Domenico Stinellis, File
 

Premijerka Italije Đorđa Meloni doputovala je danas u svoju prvu zvaničnu posetu Ukrajini, a planirano je da se nakon obilaska Buče i Irpinja, mesta kod Kijeva gde su počinjeni zločini nad civilima, popodne sretne sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Meloni je u Kijev doputovala specijalnim vozom iz Poljske, a nakon dolaska je izjavila da je "počastvovana" što se nalazi u Ukrajini, prenosi agencija ANSA.

12.00 - Rojters: Članice EU pozivaju Brisel da pooštri kontrolu primene sankcija Rusiji

Dvanaest država članica Evropske unije pozvalo je Brisel da zaustavi kompanije i treće zemlje koje zaobilaze sankcije EU Rusiji, koristeći trgovinu i pristup jedinstvenom evropskom tržištu kao polugu, prenosi Rojters prema dokumentu u koji je danas imao uvid. Dokument su pripremile Belgija, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Španija i Holandija za sastanak predstavnika vlada EU, koje razgovaraju o 10. paketu sankcija Rusiji zbog rata koji vodi protiv Ukrajine.

- Taktike zaobilaženja i napori Rusije u nabavci postaju sve brojniji i kreativniji. Ovim naporima Rusija pokušava da nastavi da snabdeva svoju vojnu i strateške industrije koje finansiraju rat neophodnim komponentama uprkos našim sankcijama - navodi se u dokumentu. Iz tog razloga je 12 zemalja poručilo da je hitno da EU kao celina deluje, kako bi zaustavila zaobilaženje sankcija boljom saradnjom carina, poreskih vlasti i tužilaca, obaveštajne zajednice, kao i istraživačkih instituta i statističkih agencija na nivou EU i svih 27 država članica, prenosi Rojters.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

- Treba da damo snažan signal licima i entitetima u trećim državama. Pružanje materijalne podrške vojnoj i odbrambenoj industrijskoj bazi Rusije imaće teške posledice po njihov pristup tržištu EU - dodaje se u dokumentu.

Kako je navedeno, EU bi trebalo da izda zvanična upozorenja licima ili entitetima unutar i izvan Unije o mogućem kršenju sankcija, kao i da napravi liste za praćenje kompanija i industrija od posebne važnosti i da ih podstakne da postavljaju ugovorne obaveze o krajnjoj upotrebi svojih proizvoda.

Takođe je saopšteno da bi EU trebalo da bude u mogućnosti da proširi gledište o tome koji proizvodi i komponente mogu biti povezani sa zaobilaženjem sankcijama, na osnovu onoga što se koristi na bojnom polju u Ukrajini. Još je navedeno da „poseban fokus treba staviti na zapadne komponente koje su ključne za rusku vojnu industriju“, prenosi Rojters.

11.20 - Putin: Rusija suspenduje učešće u sporazumu START

Moskva suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju - START, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je u obraćanju Federanoj skupštini rekao da Sjedinjene Države, preko NATO-a, postavljaju ultimatum Moskvi o novom START ugovoru i da Vašington zahteva ispunjenje svih tačaka, dok on sam planira da se „ponaša kako hoće", prenosi agencija RIA Novosti.

- Početkom februara NATO je tražio da se vratimo ugovoru o neširenju strateškog naoružanja, uključujući i inspekcije objekata. To je pozorište apsurda. Znamo da je Zapad pomogao kijevskom režimu u napadu na objekte na teritoriji Ruske Federacije. I žele u isto vreme da pregledaju naše objekte? - saopštio je Putin.

Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

On je istakao da Vašington namerava da izvrši testiranje nuklearnog oružja i da postoje takve informacije.

Rusko ministarstvo odbrane i Rosatom trebalo bi da budu spremni da testiraju nuklearno oružje ako to prvo urade Sjedinjene Države, saopštio je ruski predsednik.

"U ovoj situaciji, Ministarstvo odbrane Rusije i Rosatom moraju da obezbede spremnost za testiranje ruskog nuklearnog oružja. Naravno, mi nećemo biti prvi koji će to uraditi, ali ako SAD izvrše test, onda ćemo i mi", rekao je Putin.

Obraćanje predsednika Rusije Federalnoj skupštini trajalo je jedan sat i 45 minuta, i ovo je jedno od njegovih najdužih obraćanja parlamentu, prenosi agencija RIA Novosti.

8.00 - Peking upozorava : Sukob u Ukrajini mogao bi se oteti kontroli

Kina je "duboko zabrinuta" da bi sukob u Ukrajini mogao da se otme kontroli, izjavio je danas šef kineske diplomatije Ćin Gang pozivajući pojedine zemlje da odmah prestanu da "potpiruju vatru", aludirajući pri tom na Sjedinjene Američke Države, prenosi Rojters.

Ćin je u govoru na forumu u kineskom ministarstvu spoljnih poslova rekao i da te zemlje treba da prestanu da govore "danas Ukrajina, sutra Tajvan". "Snažno se protivimo bilo kom obliku hegemonije, stranog mešanja u pitanja Kine", rekao je kineski ministar spoljnih poslova.

Ćinovi komentari dolaze posle vesti ruskih agencija da će vodeći kineski diplomata Vang Ji danas posetiti Moskvu, a pred "mirovni govor" predsednika Kine Si Đinpinga koji se očekuje u petak, na godišnjicu početka rata u Ukrajini.

U međuvremenu je Kina objavila dokument Globalne bezbednosne inicijative (GSI), koji se oslanja na koncept "nedeljive bezbednosti".

U dokumentu koju objavljuje agencija Sinhua ističe se da širenje mira i bezbednosti u svetu mora da bude težnja svih zemalja, prenosi TASS. "Kina je duboko zabrinuta zbog stalne eskalacije konflikta u Ukrajini, kao i da je u opasnosti da čak otrgne kontroli", rekao je Ćin.

- Zahtevamo od pojedinih zemalja da odmah prestanu da potpiruju vatru". Šef kineske diplomatije dodao je da će Kina nastaviti da pomaže u održavanju mirovnih razgovora o Ukrajini, preneo je TAS S. "Nastavićemo da radimo s međunarodnom zajednicom kako bismo promovisali dijalog i konsultacije, uklanjanje zabrinutosti svih strana i postizanje univerzalne bezbednosti - zaključio je Ćin.

AP Photo/Libkos, File
 

7.40 - Rau: EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer ne može da je proizvede

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau izjavio je u Briselu da EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer nema vremena da je sama proizvede.

- Zanimljiv predlog dala je Estonija u vezi sa opštom nabavkom municije za Ukrajinu. Međutim, proizvodnja odbrambenog oružja u EU odgovara mirnodopskom periodu, a mi imamo posla sa ratom u Ukrajini. Zato se razgovara o nabavci municije izvan EU - rekao je Rau na brifingu za novinare nakon jučerašnjeg sastanka Saveta za spoljne poslove Evropske unije.

Poljski ministar spoljnih poslova je rekao da Savet za spoljne poslove nije doneo konkretnu odluku o tom pitanju, ali je istakao da rasprava nije bila bezuspešna, prenosi agencija Ria Novosti. "Problem je dijagnostikovan, ali za sada nema konkretnog rešenja", rekao je Rau.

Visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku Žozep Borelj juče je posle Saveta ministara spoljnih poslova EU izjavio da se Ukrajini mora poslati više municije i to brzo, te da se radi o danima. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike