Herš kritikovao nepromišljenost Amerike: Suicidno je kladiti se na pobedu Ukrajine

18.02.2023

09:08

0

Nagrađivani američki novinar optužio je Bajdenovu administraciju da je napravila „toliko loših grešaka“

Herš kritikovao nepromišljenost Amerike: Suicidno je kladiti se na pobedu Ukrajine
Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države i saveznici trebalo je da pokušaju da postignu sporazum sa Moskvom jer je njihovo uverenje da Ukrajina može da pobedi u sukobu protiv Rusije „samoubilačko“, tvrdi poznati američki istraživački novinar Simor Herš.

Govoreći u Jutjub intervjuu za „Consortium News" u petak, Herš je optužio Bajdenovu administraciju da je napravila „toliko loših grešaka“, dodajući da je „nemoguće poverovati koliko je ovo rukovodstvo bilo glupo“.

- Bilo je samoubilačko misliti da možete dobiti taj rat, da Ukrajina može dobiti rat. Previše je korupcije. To je bila veoma, veoma loša odluka. Trebalo je da se zalažemo za mir, trebalo je da se dogovorimo - insistirao je bivši dobitnik Pulicerove nagrade.

 Novinar je takođe rekao da Kijev veliča Stepana Banderu, „velikog pronacistu koji je ubijao Jevreje kao lud tokom Drugog svetskog rata“.

- Jednostavno je glupo ne uveriti odmah rusku vladu da nismo zainteresovani da Ukrajina postane članica NATO-a. NATO ionako nije želeo Ukrajinu zbog korupcije - rekao je Herš.

Herš je nedavno objavio izveštaj u kojem je optužio SAD za sabotiranje gasovoda Severni tok prošle godine. On je citirao obavešteni izvor koji je objasnio da su ronioci američke mornarice na dno Baltičkog mora postavili eksploziv pod maskom NATO vežbe još u junu 2022. Eksplozivi su detonirani krajem septembra, zbog čega su gasovodi, koji su izgrađeni za isporuku ruskog gasa u Evropu preko Nemačke, neispravni.

Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Američki državni sekretar Entoni Blinken, kao i podsekretar za politička pitanja Viktorija Nuland i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, svi su „veoma ratoborni“, kaže novinar. Trojac je „veoma snažno podstakao Bajdena“ da nastavi sa sabotažom jer „oni imaju dugogodišnju neverovatnu mržnju prema Putinu. Pretpostavljam da je to skoro lično“, tvrdi Herš.

Osim toga, istakao je da su postojali određeni faktori koji su doveli do toga da ruski predsednik Vladimir Putin donese odluku o pokretanju vojne operacije.

- Konkretno, prema njegovom mišljenju, to je bilo određeno opravdanje. Specijalna operacija se dogodila sa određenim opravdanjem. Širenje NATO-a, razmišljanje o tome da će Ukrajina postati deo NATO-a, to je izazvalo uznemirenost - rekao je Herš u intervjuu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike