Borbe na istoku Ukrajine; Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke poručilo građanima: Ne putujte u Rusiju

20.02.2023

23:09 >> 23:10

0

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Borbe na istoku Ukrajine; Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke poručilo građanima: Ne putujte u Rusiju
Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Daniel Cole/Alexei Alexandrov

Za koji je dan je godinu dana od početka sukoba Rusije i Ukrajine.Juče je državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio Kinu da ne šalje oružje Rusiji, jer će biti posledica. Sa druge strane, ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov tvrdi da Vašington otpužujući Moskvu za navodne zločine u Ukrajini pokušava da opravda svoje podsticanje ukrajinske krize i ukazuje na "beskrajno pumpanje" Kijeva oružjem. Vanredni sastanak ministara odbrane EU biće održan 7. i 8. marta radi koordinacije dodatnih isporuka oružja Ukrajini.

Najvažnije činjenice

U toku je 362. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Dragi čitaoci, ovim završavamo današnji blog. Pratite nas i suta sa najnovijim informacijama iz zemlje i sveta. Hvala na pažnji. Laku noć!

23.50 - Američki predsednik Bajden sleteo u poljsku prestonicu Varšavu

Nakon današnje iznenadne posete Ukrajini, predsednik SAD Džozef Bajden sleteo je večeras u poljsku prestonicu Varšavu. Bajden je prethodno vozom iz Ukrajine doputovao u Poljsku..

22.22 - Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke: Ne putujte u Rusiju

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke preporučilo je svojim građanima da odlože putovanja u Rusiju, posebno u regione na granici sa Ukrajinom. Onima koji su već u Rusiji savetovano je da budu oprezni.

„Od 20. do 26. februara 2023. ruska vlada planira niz događaja (uključujući praznike 23. i 24. februara 2023.). Budite posebno pažljivi i pažljivi. Posebno izbegavajte velika okupljanja ljudi “, navodi se u saopštenju agencije.

22.02 - Kuleba: Ukrajina sprema veliku bitku na dva fronta

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da se Ukrajina sprema za veliku bitku na dva fronta – diplomatskom i vojnom. 

Prema njegovim rečima, u bliskoj budućnosti će se održati sastanak lidera zemalja istočnog krila NATO-a na kome će verovatno biti donete važne odluke o podršci Ukrajini.

„Sada nam je potrebna maksimalna mobilizacija svih prijatelja, svih onih koji efektivno pomažu Ukrajini “, zaključio je ministar.

21.53 - Vazdušna opasnost proglašena na istoku Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u oblastim na istoku Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Profimedia
 

Reč je Černigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovgradskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti i Donjecke Narodne Republike koji su pod kontrolom ukrajinskih snaga.

20.15 - Borbe na istoku Ukrajine

Borbe se nastavljaju na istoku Ukrajine, a Rusija redovno izvodi raketne napade i izvan linija fronta, piše Gardijan. Ruske trupe su navodno danas pre podne tri puta granatirale oblast Harkova i u tim napadima su povređene dve osobe, a veruje se da je jedna žena ostala pod ruševinama privatne stambene zgrade, navodi list.

20.05 - Kijev: Sledeći sastanak u formatu „Ramštajn“ sredinom marta

Sledeće zasedanje u formatu „Ramštajn“ moglo bi biti održano sredinom marta, a najverovatnije će biti organizovano u onlajn formatu, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.
U avio-bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj održano je nekoliko sastanaka kontakt grupe za podršku zemalja NATO-a i njihovih saveznika Ukrajini. Na tim sastancima je razmatrana isporuka oružja i vojne tehnike Kijevu. Prethodni sastanak održan je 14. februara.

19.38 - Borelj: Novi paket sankcija protiv Rusije 24. februara

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je, nakon sastanka ministara inostranih poslova zemalja Evropske unije u Briselu, da će novi paket sankcija protiv Rusije biti usvojen 24. februara.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

„Danas smo razmatrali 10. paket sankcija protiv Rusije. Očekujemo da će biti usaglašen u narednim satima i danima. On će biti usvojen 24. februara“, rekao je Borelj novinarima.

18.53 - Berbok: Kina ne sme da isporučuje Rusiji oružje ili robu dvostruke namene

Nemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je tokom današnjeg brifinga za novinare u Briselu da je prošle nedelje prenela kineskim diplomatama da je Kina odgovorna za očuvanje mira u svetu i da zbog toga Peking ne bi smeo da šalje Rusiji oružje ili tzv. robu dvostruke namene.

18.18 - Rusi dežuraju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani

U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani organizovano je danonoćno dežurstvo pripadnika Ministarstva za vanredne situacije Rusije kako bi se osigurala bezbednost stanice od požara, saopštila je pres-služba Ministarstva.
 

AP Photo/File
 


Napominje se da se protivpožarnom zaštitom u svim naseljima Zaporoške oblasti bavi 27 jedinica Ministarstva. Osim toga, organizovano je i obezbeđenje Energodara.

16.52 - Mediji: EU planira uvođenje sankcija protiv medijske grupe „Rosija sevodnja“

Evropska unija bi u okviru novog sankcionog paketa protiv Rusije mogla da uvede sankcije protiv medijske grupe „Rosija sevodnja“, prenosi „Euroobzerver“, pozivajući se na nacrt sankcionog spiska.

Planirano je da sankcije budu uvedene i protiv medijske grupe „Patriot“, u čijem je sastavu i Federalna informativna agencija.

Šefovi diplomatije zemalja Evropske unije danas na sednici u Briselu razmatraju 10. paket sankcija protiv Rusije.

16.09 - Kongresmen: Zelenski komanduje američkoj vojsci vodeći je u svetski rat

Vladimir Zelenski je glumac koji, očigledno, izdaje komande američkoj vojsci koje vode ka svetskom ratu, izjavila je članica Predstavničkog doma Kongresa SAD Mardžori Tejlor Grin.

- Predsednik (SAD Džozef Bajden) otputovao je u Ukrajinu, kodnacije koja je izvan NATO-a, čiji je lider glumac koji, očigledno, sada vojsci Sjedinjenih Američkih Država izdaje komande koje vode ka svetkom ratu - napisala je ona na Tviteru.

 

 

Grinova je, takođe, navela da Zelenski „čak nije bio u stanju da stavi kravatu“ radi sastanka s predsednikom SAD i pozvala na Bajdenov impičment, nazvavši ga „budalom“.

15.09 - Mađarska i Kina se zalažu za pregovore i mir

Budimpešta i Peking bi želeli da se strane u sukobu u Ukrajini vrate pregovorima i pokušaju da pronađu rešenje koje bi koristilo Evropi i celom svetu, izjavio je član Politbiroa Centralnog komiteta KPK i šef kancelarije za spoljne poslove Komisije za poslove Centralnog komiteta KPK Vang Ji tokom posete Mađarskoj .

- Kina i Mađarska su zemlje posvećene miru, ...rado sarađuju sa drugim zemljama posvećenim miru kako bi se što pre okončala trenutna vojna situacija. Želeli bismo da se strane vrate za pregovarački sto i pronađu rešenje za trenutnu situaciju kroz mirovne pregovore i pokušaju da pronađu rešenje u korist ne samo Evrope, već i celog sveta - rekao je Vang Ji na konferenciji za novinare posle pregovora sa šefom mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peterom Sijartom.

14.07 - SAD kontaktirale Rusiju neposredno pre posete Bajdena

Sjedinjene Američke Države su neposredno pre posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini kontaktirale Rusiju kako bi isključile greške koje bi mogle da dovedu do direktne konfrontacije dve nuklearne sile, prenosi agencija „Asošijeted pres“ pozivajući se na Belu kuću.

- Bela kuća nije iznela detalje, ali je izjavila da je osnovna komunikacija sa ruskom stranom bila kako bi se isključile konfliktne situacije neposredno pre posete Bajdena, a sve u sa ciljem da se izbegnu greške koje bi dovele do direktnog konflikta dve nuklearne sile - navodi se u materijalu agencije.

13.29 - Bajden napustio Kijev 

Predsednik SAD Džozef Bajden napustio je danas Kijev, gde je boravio više od pet sati u nenajavljenoj poseti tokom koje se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Svet stoji uz vas", poručio je Bajden tokom posete Kijevu. Bajden je obećao dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći, kao i pomoć u naoružanju.

12.09- Bajden obećao Zelenskom 500 miliona dolara

Nakon iznenadnog dolaska američkog predsednika Džozefa Bajdena u Kijev, održan je sastanak na kom je američki predsednik obećao lideru Ukrajine novi paket pomoći vredan 500 miliona dolara.

 Američki predsednik susreo se sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim i njegovom suprugom Olenom Zelenskom u predsedničkoj rezidenciji u glavnom gradu Ukrajine.

11.13 - Bajden iznenada doputovao u Kijev

Američki predsednik Džo Bajden stigao je u iznenadnu posetu Kijevu uoči godišnjice napada Rusije na Ukrajinu, prenosi Gardijan.

Bajden će se sastati sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Širom Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, nakon što su se pojavile glasine da će glavni grad Kijev iznenada posetiti jedan visoki zvaničnik.

10.00 - Komersant: Vang Ji doputovao u Moskvu na razgovore o Ukrajini

Najviši kineski diplomata, direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Vang Ji doputovao je u Moskvu na razgovore o mogućem mirovnom planu za Ukrajinu, objavio je moskovski list Komersant.

List tvrdi da je glavni cilj njegove posete da pojača ulogu Pekinga kada je reč o rešenju za sukob u Ukrajini. Agencija Rojters, pozivajući se na upućene diplomatske izvore, prenosi da Vang još nije stigao u Moskvu, ali da će uskoro doputovati.

Vang je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ponovio poziv na dijalog i predložio evropskim zemljama da „smireno razmišljaju” o tome kako da okončaju rat.

Vang je rekao i da postoje „neke sile koje naizgled ne žele da pregovori uspeju, ili da se rat uskoro završi", ali nije precizirao na koga se to odnosi. Predsednik Kine Si Đinping održaće „govor mira” na godišnjicu invazije na Ukrajinu, izjavio je u petak italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

7.30 - Italijanska premijerka Đorđa Meloni danas u Kijevu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni doputovaće danas u Kijev gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, javio je Rojters.

Meloni, koja je preuzela dužnost u oktobru, rekla je da planira da poseti Kijev pre godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Uprkos trvenjima po tom pitanju u okviru njene desničarske koalicije i podeljenog javnog mnjenja, Meloni nepokolebljivi pristalica Ukrajine.

AP Photo/Alessandra Tarantino
 

 

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, lider konzervativne partije „Napred Italijo“ (Forza Italia), koja je deo vladajuće koalicije, prošle nedelje je rekao da ne bi išao na sastanak sa Zelenskim da je i dalje šef vlade, zato što, kako je naveo, krivi ukrajinskog predsednika za rat sa Rusijom.

Ministar spoljnih poslova italije Antonio Tajani, jedan od osnivača Berluskonijeve stranke, rekao je da se sastao sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom na marginama Minhenske bezbednosne konferencije i da mu je tokom susreta potvrdio podršku Italije Kijevu. Italija i Francuska su nedavno okončale pregovore o isporuci naprednog sistema protivvazdušne odbrane Kijevu na proleće. (Kraj) jsi/sku/tnj

7.20 - Makron i Zelenski razgovarali o mirovnom predlogu u 10 tačaka

 Uoči godišnjice izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, francuski predsednik Emanuel Makron i njegov kolega ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali su u nedelju telefonom o mogućem mirovnom planu i aktuelnoj situaciji, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Tema razgovora dvojice lidera bila je i Minhenska bezbednosna konferencija na kojoj su se lideri zapadnih zemalja obavezali da će osnažiti podršku Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga, prenosi Rojters. Tokom svog redovnog noćnog obraćanja naciji, Zelenski je rekao da se zahvalio francuskom predsedniku "zato što je razumeo potrebu Ukrajine da se ne sme izgubiti ni jedna prilika, ni jedna nedelja za odbranu od ruske agresije".

-Razgovarali smo o važnim odlukama koje smo planirali za narednu nedelju u kojoj se navršava cela godina našeg otpora- rekao je Zelenski. Iz kabineta predsednika Makrona je potvrđeno da su dvojica lidera razgovarala o nedavnoj poseti Zelenskog Londonu, Parizu i Briselu.

U saopštenju Jelisejske palate se kaže da je Makron ponovio da se zalaže za dodatnu podršku NATO Ukrajini i potvrdio svoju podršku Zelenskom za njegov mirovni predlog u 10 tačaka. U današnjem intervjuu za francuski nedeljnik Žurnal di dimanš, Makron je rekao da iako Francuska želi da Rusija bude poražena u Ukrajini, Pariz "ne želi da Rusija bude uništena".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike