Bajden se posle pritisaka obratio američkom narodu: Isključujemo mogućnost vanzemaljaca, baloni su prema procenama - privatni

16.02.2023

19:50

0

Autor: 24sedam

Bajden je istakao da će administracija uspostaviti inventar bespilotnih vazdušnih objekata iznad vazdušnog prostora SAD, primeniti mere za poboljšanje kapaciteta za otkrivanje ovih objekata

Bajden se posle pritisaka obratio američkom narodu: Isključujemo mogućnost vanzemaljaca, baloni su prema procenama - privatni
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool

Predsednik SAD Džo Bajden je rekao da su tri vazdušna objekta koje je oborila američka vojska najverovatnije povezana sa privatnim kompanijama, rekreacionim ili istraživačkim institucijama.

- Nemamo nikakve dokaze da je došlo do naglog povećanja objekata na nebu. Samo ih vidimo više delimično zbog koraka koje smo preduzeli da suzimo naše radare i moramo da nastavimo da prilagođavamo naš pristup suočavanju sa ovim izazovima.

U nastavku, Bajden je istakao da će administracija uspostaviti inventar bespilotnih vazdušnih objekata iznad vazdušnog prostora SAD, primeniti mere za poboljšanje kapaciteta za otkrivanje ovih objekata, ažurirati pravila i propise za lansiranje i održavanje objekata, a državni sekretar će "pomoći da se uspostavi zajedničko globalne norme u ovom uglavnom neregulisanom prostoru".

Obraćanje javnosti usledilo je nakon što su poslanici pozvali Bajdena da Amerikancima pruži više informacija o četiri objekta oborena ovog meseca.

Prvi objekat bio je balon koji je postavila Kina, što je administracija nazvala "kršenjem vazdušnog prostora SAD" i „neodgovornom akcijom“. 

Ostali objekti nisu javno identifikovani, a napori za oporavak su u toku, ali Bela kuća je odbacila mogućnost vanzemaljaca.

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool
Džo Bajden

Bajden: Procena je da su baloni povezani sa privatnim kompanijama

- Naši obaveštajci još procenjuje sva tri slučaja. Oni me svakodnevno izveštavaju i nastaviće sa hitnim naporima da to urade, a ja ću to saopštiti Kongresu. Još ne znamo tačno šta su bila ova tri objekta, ali ništa trenutno ne ukazuje na to da su povezani sa kineskim programom špijunskih balona ili su bila vozila za nadzor iz bilo koje druge zemlje. Trenutna procena obaveštajaca je da su ova tri objekta najverovatnije baloni povezani sa privatnim kompanijama, rekreacionim ili istraživačkim institucijama koje proučavaju vremensku prognozu ili sprovode druga naučna istraživanja - istakao je Bajden.

Zakonodavci žele više informacija

Senatori su u utorak imali tajni brifing nakon pitanja o nizu objekata koji su oboreni tokom vikenda. Ali čak i nakon brifinga, poslanici obe stranke su tražili da se Bajden javno obrati kako bi uverio američki narod da ne postoji aktivna pretnja. Drugi nisu bili impresionirani informacijama koje su dobili.

Republikanska senatorka Suzan Kolins iz Mejna rekla je da ne smatra da je tajni brifing Bajdenove administracije u celom Senatu "veoma informativan".

Pixabay
Kongres SAD

- Ne verujem da je administracija bila dovoljno transparentna. Sada, da budem fer prema administraciji, oni još uvek prikupljaju informacije. Još uvek pokušavaju da izvuku ostatke drugog, trećeg i četvrtog predmeta koji su srušeni i ohrabrujem ih da budu spremniji – kada se oporave i analiziraju ostatke - rekla je Kolins, dodajući da je administracija trebalo da bude bolja u koordinaciji komunikacije između Kongresa dok je kineski balon leteo iznad određenih država.

Ono što je Bela kuća do sada rekla

Savet za nacionalnu bezbednost saopštio je da očekuje da će u narednim danima imati nove smernice o tome kako bi američka vlada trebalo da tretira neidentifikovane vazdušne objekte ubuduće, rekao je portparol Džon Kirbi.

Do sada su Federalna uprava za vazduhoplovstvo i obaveštajne agencije pregledale vizuelne slike pilota lovaca koji su leteli pored objekata pre nego što su oboreni – vizuelni prikazi koji su bili ograničeni zbog velike brzine aviona i relativno male veličine uglavnom stacionarnih objekata, dodao je Kirbi.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan sprovodi međuagencijsku reviziju i verovatno će imati „skup parametara“ za donošenje odluka o tome kako da se nosi sa vrstama objekata koje su oborili američki borbeni avioni u poslednjih nekoliko dana.

Profimedia
Bela kuća

Američka obaveštajna zajednica za sada smatra da bi tri objekta oborena iznad Aljaske, Jukona u Kanadi i jezera Huron u blizini Mičigena mogli da budu komercijalni ili istraživački baloni, ali vlada se nada da će pronaći ostatke kako bi ih forenzički ispitala. To bi moglo potrajati da se u potpunosti završi zbog vremenskih uslova, istakla je Karin Žan-Pjer, zvaničnica Bele kuće.

- Ne možemo definitivno reći bez analize ostataka koji su to predmeti - rekla je ona, napominjući da za sada nema indicija da su baloni bili deo kineskog programa špijunskih balona ili stranih eksternih špijunskih programa. Takođe su isključili mogućnost da su bili deo vlade SAD.

Ponavljajući Kirbijeve komentare ranije ove nedelje, Žan-Pjer je rekla da bi baloni mogli biti vezani za komercijalne ili "benigne svrhe".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike