Kremlj o optužbi da su Amerikanci digli Severni tok u vazduh: Treba sprovesti istragu, Bajden mora da odgovara

09.02.2023

22:12

0

Herš navodi da su američki ronioci tokom vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine ispod cevovoda „Severnog toka“ postavili eksploziv

Kremlj o optužbi da su Amerikanci digli Severni tok u vazduh: Treba sprovesti istragu, Bajden mora da odgovara
Eksplozija na Severnom toku - Copyright Profimedia

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, Sergej Rjabkov, izjavio je da će biti posledica za SAD zbog učešća u eksplozijama koje su oštetile gasovod Severni tok prošlog septembra. 

Rjabkov je rekao da navodi izneseni na blogu američkog novinara Simora Herša nisu iznenađenje za Moskvu jer je, kako je istakao, od početka bilo jasno ko imao koristi od sabotaže na cevovodu. 

Nagrađivani američki istraživački novinar Herš tvrdi, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju Severnog toka 2 doneo lično predsednik SAD Džozef Bajden, što je Bela kuća kategorički odbacila. 

Peskov: Neophodna je istraga

Istraga američkog novinara, dobitnika Pulicerove nagrade, o diverziji na „Severnim tokovima“ još jednom pokazuje da je neophodna otvorena međunarodna istraga, kao i da treba da budu kažnjeni oni koji su za to odgovorni, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin je ranije izjavio da činjenice koje je o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“ objavio američki novinar treba da budu osnova za međunarodnu istragu, kao i da predsednik SAD Džozef Bajden treba da bude pozvan na odgovornost.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

- Pojava takvih materijala ponovo pokazuje da je neophodno sprovesti otvorenu međunarodnu istragu o tom napadu bez presedana na najvažniju infrastrukturu, na ključnu infrastrukturu, koja ima ključni međunarodni značaj. To se ne može ostaviti bez otkrivanja krivaca i njihovog kažnjavanja - rekao je Peskov.

- Članak definitivno, još jednom ponavljam, neki elementi mogu biti osporeni, neke elemente treba dokazati, ali on se odlikuje dubinom analize, čvrstinom izlaganja i tako dalje. Ne obraćati pažnju na njega bilo bi u najmanjoj meri nepravedno. Posebno u zemlji kakva je Nemačka, koja je usled tog terorističkog napada lišena vrlo važnog energetskog objekta - dodao je Peskov.

Swedish Coast Guard via AP
 

Herš u materijalu navodi da su američki ronioci tokom vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine ispod cevovoda „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike