Bajden izviždan tokom tradicionalnog obraćanja: Šta su sve republikanci dobacivali predsedniku SAD za vreme govora?

08.02.2023

20:13

0

Članovi protivničke stranke nisu mogli da ignorišu neke izjave američkog lidera

Bajden izviždan tokom tradicionalnog obraćanja: Šta su sve republikanci dobacivali predsedniku SAD za vreme govora?
Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin/Profimedia

Republikanski članovi Kongresa napali su u više navrata predsednika SAD Džozefa Bajdena tokom njegovog obraćanja o stanju nacije u utorak uveče. Američki lider je govor dug 72 minuta održao u trenutku kada je njegov rejting blizu najnižeg nivoa otkad je postao predsednik.

U godišnjem obraćanju fokusirao se na spoljnu i unutrašnju politiku Sjedinjenih Američkih Država, dok su mu mnogi republikanci upadali u reč dobacujući sa svojih sedišta.

Neki su čak u žaru ustajali sa svojih stolica kako bi izrazili svoj gnev, bez obzira na to što je predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti ranije upozorio da se predsednik ne prekida.

„Lažov"

Među najglasnijima je, što ne izenađuje, bila Mardžori Tejlor Grin, koja je delovala kao da je na čelu onih koji su vikali tokom predsednikovog govora. Ona je ustala kako bi povikala „lažov“ dok su njene kolege poslanici kritikovali Bajdena zbog njegovih napomena da neki u Republikanckoj stranci žele da smanje potrošnju na socijalno osiguranje i zdravstvenu zaštitu.

- Umesto da bogati plate svoj deo, neki republikanci žele da se socijalno osiguranje i zdravstvena zaštita ukinu. Ne kažem da to hoće većina - izjavio je Bajden.

Nakon toga usledilo je zviždanje i dovikivanje prisutnih republikanaca, pri čemu su mnogi vikali „ne“, a neki „lažov“. Grinova je, sa svoje strane, tvitovala da „Džo Biden laže američki narod“ još dok je on držao svoj govor.

„Zatvori granicu"

Grinova se takođe čula kada je predsednik naglasio potrebu da se obuzda smrtnost od opioida i fentanila u SAD, nakon što je prokomentarisao slučaj 20-godišnje devojke koju je ubilo predoziranje fentanilom.

Bajden se bližio kraju svog izlaganja usredsređenog na gosta Bele kuće Daga Grifina, koji je 2014. izgubio ćerku Kortni zbog predoziranja fentanilom, kada je izbio haos.

- Dag nam je rekao da želi da počne put ka oporavku Amerike. Dag, mi smo uz tebe. Fentanil ubija više od 70.000 Amerikanaca godišnje - rekao je Bajden.

Nekoliko republikanaca, očigledno ljutito zbog Bajdenove ranije tvrdnje da je „rekordan broj osoblja“ na granici zaplenio „preko 23.000 funti fentanila u samo poslednjih nekoliko meseci“, vikali su „granica“ na predsednika, što ga je navelo da zastane.

AP Photo/Patrick Semansky
Mardžori Tejlor Grin

- Zatvorite granicu! - povikala je Grinova, kojoj se ubrzo pridružio drugi republikanac, koji takođe krivi Bajdenovu administraciju za ovaj problem jer je pustila migrante da prođu kroz južnu granicu.

„To je vaša greška!", čule su se reči drugog člana Kongresa, dok je 80-godišnji predsednik na to reagovao samo širokim osmehom.

Oko 90 odsto od 80.000 smrtnih slučajeva 2021. godine povezanih sa opioidima u SAD uključivalo je fentanil, prema navodima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Većina nedozvoljenog fentanila krijumčari se u SAD preko južne granice sa Meksikom, a rekordnih 6.350 kilograma droge zaplenjeno je u fiskalnoj 2022.

Poslanik Tim Burčet citirao je podatke carine i granične patrole tokom saslušanja u Kongresu o graničnoj krizi koji pokazuju da je oko 4.200 kilograma sintetičke droge zaustavljeno na ulazi u zemlju od oktobra.

- To je dovoljno fentanila da ubije svakog Amerikanca pet puta - istakao je Burčet.

Posle njegovog govora, Grinova je nazvala Bajdena „najboljim poslovnim partnerom meksičkog kartela“.

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool
 

- A njihov posao je da ubijaju Amerikance fentanilom kineske proizvodnje - dodala je ona.

„Kina nas je špijunirala“

Grinova je vikala i kada se Bajden osvrnuo na slučaj kineskog balona koji su SAD oborile prošle subote. Kada je pomenuo Peking, ona je vikala: „Kina nas je špijunirala!“

Iako Vašington tvrdi da je bespilotni balon korišćen u špijunske svrhe, Kina insistira na tome da je reč o letelici koja se bavi naučnim istraživanjima, a koju su jaki vetrovi skrenuli s kursa.

„Ti si ih stavio u kovčege"

Republikanka iz Predstavničkog doma Loren Bobert kritikovala je Bajdena dok je pričao o tome koliko je pripadnika američkih trupa stacioniranih u Iraku i Avganistanu dobilo rak od izlaganja toksičnom dimu iz velikih jama za spaljivanje.

- Rak koji ih je stavio u kovčeg sa zastavom. Znam... - rekao je Bajden, a u tom trenutku Bobertova je povikala: „Ti si ih stavio, njih 13!“

Profimedia
Loren Bobert

Tada je najverovatnije mislila na 13 američkih vojnika ubijenih u avgustu 2021. u bombaškom napadu u Kabulu kada su SAD povlačile trupe iz Avganistana. Bajden tokom govora nije pomenuo haotičan izlazak američke vojske iz azijske zemlje.

Drugo obraćanje 46. predsednika o stanju u uniji, koje se posebno odnosilo na hitna domaća pitanja, održano je pošto je podrška glasača naglo opala.

Nedavna Galupova anketa je otkrila da je samo trećina Amerikanaca zadovoljna politikom koju vodi Bajden i koja se odnosi na mnoga osetljiva pitanja, uključujući stanje ekonomije, zakone o oružju i politiku o abortusu. Amerikanci su takođe nezadovoljni kvalitetom javnog obrazovanja i naporima vlade da kontroliše kriminal i bori se protiv siromaštva i beskućništva.

Novi format govora?

Američki mediji izvestili su da su predsednički pomoćnici godinama pokušavali da „osveže“ format obraćanja o stanju unije.

- Razmišljali su da ga povuku iz Kapitola i premeste u centralne države, skrate ga za dve trećine ili se drže samo jedne teme - navode mediji, dodajući da bi „inercija uvek zavladala“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike