Kraj se ne nazire skoro: Osnivač Vagnera prognozirao koliko bi mogao da traje sukob Rusije i Ukrajine

11.02.2023

11:27

0

Osnivač privatne vojne grupe napomenuo je da u svakom sukobu prioritet mora biti uništenje neprijateljske vojske, a ne želja da se teritorija uzme od protivnika

Kraj se ne nazire skoro: Osnivač Vagnera prognozirao koliko bi mogao da traje sukob Rusije i Ukrajine
Evgenije Prigožin - Copyright Profimedia

Konflikt između Rusije i Ukrajine verovatno će se nastaviti još tri godine, u zavisnosti od ciljeva koje Moskva zapravo želi da ostvari, rekao je osnivač privatne vojne grupe Vagner Evgenije Prigožin u intervjuu sa Semjonom Pegovom iz nezavisnog projekta „WarGonzo".

- Ako treba da pokrijemo DNR i LNR, onda moramo da radimo još najmanje godinu i po ili dve - naveo je Prigožin, misleći na teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike, čiji su stanovnici nedavno glasali na referendumu i odlučili da uđu u sastav Rusije.

Ako Rusija pokuša da „ide ka Dnjepru“, reci koja deli Ukrajinu na otprilike dve polovine, sukob će trajati još duže, do tri godine, sugerisao je Prigožin. Osnivač privatne vojne grupe napomenuo je da u svakom sukobu prioritet mora biti uništenje neprijateljske vojske, a ne želja da se teritorija uzme od protivnika.

Prigožin je takođe otkrio, očigledno u šali, da, ukoliko Moskva pokuša da dopre do čitave Evrope do Lamanša, on već ima savršen plan za takav poduhvat. Da bi se postigao taj cilj, svi u Rusiji moraju da odustanu od bilo kakve slobodne aktivnosti, da obuku svoja „radna odela“ i da neumorno rade.

Osnovana 2014. godine, Vagner grupa je do sada uglavnom poslovala kao bezbednosni ugovarač u Africi i na Bliskom istoku. Precizni detalji njenog raspoređivanja nisu objavljeni, dok je Prigožin do prošle godine negirao svoje veze sa grupom i njeno postojanje.

Grupa je bila aktivni učesnik u tekućem sukobu u Ukrajini, ostvarivši nekoliko pobeda protiv ukrajinskih trupa. Dostignuća su takođe izazvala široku međunarodnu pažnju kompanije, a SAD su prošlog meseca proglasile Vagner „transnacionalnom kriminalnom organizacijom“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike