Zelenski zahtevao isključenje ruskih sportista sa Olimpijskih igara 2024! Kijev prekoren zbog ponašanja prema ratnim zarobljenicima

10.02.2023

23:17

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Zelenski zahtevao isključenje ruskih sportista sa Olimpijskih igara 2024! Kijev prekoren zbog ponašanja prema ratnim zarobljenicima
ukrajina (1) - Copyright Pixabay/AP/Alexei Alexandrov/Serhii Nuzhnenko/Petros Giannakouris/Tanjug/Printcreen/YT/Так как есть.

Skoro će godinu dana od sukoba u Ukrajini. Danas je 352. dan.

Vladimir Zelenski je na proputovanju Evropom, pa je posetio London, odakle se potom uputio u Pariz i Brisel.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da su izgledi za mir u Ukrajini sve manji, dok verovatnoća dalje eskalacije sukoba raste.

Borbe se nastavljaju, a najžešće su oko Bahmuta.

Ruska armija napreduje u harkovskoj oblasti i Donbasu, a ukrajinske snage gađaju grad Donjeck.

Najvažnije činjenice

U toku je 352. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.00 - Toliko za danas!

Najnovije informacije iz Ukrajine pratite sa nama i sutra.

23.59 - Meloni: Žao mi je što Zelenski nije bio na Sanremu

Premijerka Italije Đorđa Meloni izjavila je danas da je tužna što je izbila svađa oko ideje da se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pojavi u video-linku poslednje večeri ovogodišnjeg festivala pesme u Sanremu, prenosi agencija ANSA.

Umesto da se pojavi u video obraćanju, kako je ranije najavljeno, Zelenski će poslati pisanu poruku koju će pročitati domaćin i voditelj festivala Amadeus.

23.32 - Rusija uvrstila bivšeg pisca govora Vladimira Putina u registar stranih agenata

Rusija je uvrstila danas bivšeg pisca govora predsednika Vladimira Putina u svoj registar stranih agenata, zajedno sa jednom od najpopularnijih pevačica u zemlji i istaknutim opozicionim političarem koji je pobegao u inostranstvo.

Ruski zakon predviđa da se organizacije i pojedinci koji se finansiraju iz inostranstva identifikuju kao „strani agenti“, preneo je AP.

Rusko ministarstvo pravde je saopštilo da je bivši pisac govora za Putina Abas Galjamov delio materijale koje su kreirali strani agenti neograničenom krugu ljudi, govorio protiv specijalne vojne operacije u Ukrajini i učestvovao kao ekspert na informacionim platformama koje su obezbedile strane strukture.

22.27 - Hmeljnicki: Rad jednog od energetskih blokova nuklearke obustavljen

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je saopštila da je rad jednog od energetskih blokova Hmeljnicke nuklearne elektrane bio obustavljen „zbog nestabilnosti u napajanju električnom energijom usled granatiranja “.

Misija IAEA je, istovremeno, potvrdila da svi sistemi nuklearne bezbednosti rade kako treba.

21.22 - Brazilski predsednik: Da okončamo rat!

Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva izjavio je da Rusiji treba pružiti "minimalne uslove" za prestanak sukoba u Ukrajini.

- Rusija nije mala zemlja. Treba stvoriti narativ koji bi Rusima dao minimalne uslove za završetak rata. Hajde da okončamo rat i zatim za pregovaračkim stolom razmotrimo šta želimo - istakao je Silva u intervjuu TV Si-En-En.

Prema njegovim rečima, on želi da razgovara o primirju ne samo sa Rusijom, već i sa SAD, Kinom, Indijom, Indonezijom, „sa svima”.
Brazilski predsednik boravi u poseti SAD.

20.27 - Vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine

Ukrajinski mediji javili su o eksploziji u oblasti Nikolajev.

"Prijavljuju eksploziju u Mikolajvskoj oblasti i rad PVO u delu koji kontroliše Kijev, Zaporožskoj oblasti", ističe se u vestima.

Prema zvaničnom resursu za uzbunjivanje građana, alarm se oglasio samo u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i na teritoriji Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.

19.39 - SAD daje Ukrajini još 60 miliona dolara

Sjedinjene Države će dati Ukrajini dodatnih 60 miliona dolara za osiguravanje sajber bezbednosti, izjavila je tokom posete Kijevu zamenica šefa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Izabel Kolman.

18.10 - Zaplenjeno ide na prodaju!

Vlada Ukrajine će konfiskovanu imovinu koja pripada Rusiji i ruskim kompanija prodati na javnoj i transparentnoj aukciji, saopštio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

On je na telegram kanalu dodao da je Vlada danas usvojila odluku kojom se reguliše ta prodaja.

Kako se navodi, prihod sa aukcije će biti usmeren na obnavljanje energetskog sistema, stambene objekte, deminiranje teritorija, kao i „mnogo drugih stvari koje vraćaju nadu u bolju budućnost“.

16.55 - Kijev: Niko nije predlagao razmenu teritorija za mir

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da Ukrajina nije dobijala predloge koji bi predviđali teritorijalne ustupke u zamenu za zaključivanje mira.

- Niko nije nudio Ukrajini, ni zvanično ni nezvanično, razmenu teritorija za mir. To bi bilo apsolutno besmisleno, Nikakvog mira neće biti ako deset ili dvadeset, trideset procenata teritorije zemlje bude predato Rusiji. U ovom slučaju, rat će se jednostavno nastaviti, samo u drugoj meri, u drugoj formi - izjavio je Podoljak za nemački „Velt“.

Prema njegovim rečima, ovakav dogovor „označio bi kapitulaciju Ukrajine i pobedu Rusije u ratu“.

16.26 - Kijev prekoren zbog ponašanja prema ratnim zarobljenicima

Kancelarija UN za ljudska prava obratila se ukrajinskom ministru odbrane Alekseju Reznikovu i izrazila zabrinutost zbog načina na koji se Kijev odnosi prema ruskim ratnim zarobljenicima.

- Izrazili smo zabrinutost po pitanju odnosa prema ratnim zarobljenicima, uključujući navodno ubistva zarobljenika od strane ukrajinskih vojnika - rekla je za Sputnjik predstavnica za medije Marta Urtado.

Twitter/UkraineNews
 

15.19 - Zelenski na sastanku zahtevao isključenje ruskih sportista sa OI 2024.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski učestvovao je danas na onlajn sastanku kojem je učestvovalo 35 ministara i gde se raspravljalo o zahtevu Kijeva da ruski i beloruski sportisti budu isključeni sa Olimpijskih igara 2024. godine, saopštilo je litvansko ministarstvo sporta.

Baltičke, nordijske zemlje, Poljska, takođe su zatražile da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće na OI, preneo je Rojters.

14.31 - Lider DNR: Ruska vojska se utvrdila u južnom delu Ugljedara

Ruska vojska utvrdila se u južnom delu Ugljedara, ali Kijev nastavlja da prebacuje svoje rezerve u grad, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Ugljedar je jedan od prilično vrelih pravaca sada. U južnom pravcu, u suštini, u predgrađu Ugljedara, utvrdili su se naši odredi. Protivnik nastavlja da prebacuje rezerve u prilično velikom broju, što je usporilo oslobađanje tog naselja, ali, naravno, naši planovi se apsolutno nisu promenili - rekao je Pušilin novinarima.

13.32 - Poljska će inicirati u EU zajedničku nabavku municije za Ukrajinu

Varšava će u Evropskoj uniji inicirati zajedničku kupovinu municije za Ukrajinu, rekao je novinarima premijer Poljske Mateuš Moravjecki po povratku samita EU u Briselu.

AP Photo/Aurelien Morissard
Mateuš Moravjecki

- Kasno sinoć razgovarali smo o isporukama municije koja je sada veoma potrebna Ukrajini. Zajednička kupovina, zajedničke narudžbine, bili bi u interesu svih zemalja EU, NATO-a i Ukrajine - rekao je Moravjecki, priznavši da poljski predlog nije pozitivno dočekan među pojedinim zemljama.

14.26 - Makron razmatra oduzimanje ordena časti Putinu

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da razmatra oduzimanje ordena časti ruskom kolegi Vladimiru Putinu, preneo je Bi-Bi-Si.

Ruski lider je dobio orden časti 2006. godine od tadašnjeg predsednika Žaka Širaka.

Ova titula je najveća koja se može dobiti u Francuskoj, kako u civilnom, tako i u vojnom poretku i ustanovio ju je Napoleon Bonaparta 1802. godine.

Makron sada kaže da čeka "pravi trenutak" da oduzme Putinu orden.

On je govorio na ovu temu nakon što jeu sredu orden časti uručio ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

Dodao je da je pitanje Putinovog ordena "simbolično, ali važno".

14.21 - Medvedev: Koliko je rasejan, Bajden može da započne treći svetski rat

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev napisao je danas na svom Telegram kanalu da je američki predsednik Džozef Bajden može u svojoj rasejanosti započeti treći svetski rat i dodao da ''progresivna demencija nije prepreka za ponovni izbor za predsednika SAD''.

- Starac Bajden izgleda ide u drugi mandat. Šta je primećeno tokom prvog: on brka imena, nazive, datume, gubi se u sopstvenoj kancelariji. U garaži svoje kuće čuva tajna dokumenta, potrošio je više od 100 milijardi dolara na zemlju u kolapsu za koju obični Amerikanci ni ne znaju, a sve ekonomske probleme SAD prebacuje na ruske mahinacije. Može da započne treći svetski rat zbog rasejanosti - napisao je Medvedev na Telegram.

14.06 - Zelenski: Ruske rakete koje lete iznad Rumunije i Moldavije su izazov za NATO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je nekoliko ruskih raketa preletelo danas iznad Moldavije i članice NATO, Rumunije, i da je to izazov za Severoatlansku alijansu i kolektivnu bezbednost.

- Dosad, neprijatelj je u toku dana lansirao najmanje 70 raketa u još jednom masovnom napadu na Ukrajinu. Nekoliko ruskih projektila proletelo je kroz vazdušni prostor Moldavije i Rumunije. Ovo su izazovi za NATO i kolektivnu bezbednost. Ovaj teror se može i mora zaustaviti - poručio je Zelenski, prenosi Rojters.

AP Photo/Olivier Matthys
Vladimir Zelenski

13.29 - Gazprom traži odštetu od Bugarske

Ruska gasna kompanija Gazprom zatražila je od Bugarske isplatu odštete nakon što je Sofija prošle godine odbila da plati gas u rubljama, izjavio je danas v. d. bugarskog ministra energetike Rosen Hristov.

Gazprom je isporuke gasa, od kojih je Bugarska gotovo u potpunosti zavisila, obustavio krajem aprila prošle godine, kada je ta zemlja, zajedno sa drugim članicama EU, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, odbila da gas plaća u rubljama, prenosi Rojters.

- Oni žele da im platimo nešto što misle da im dugujemo. U toku je prepiska. Ruska strana je podnela potraživanja za određeni iznos novca, a mi smo odgovorili... Ne želim dalje da komentarišem, radi poverljivosti - rekao je Hristov.

13.16 - Kremlj odbio da komentariše ulazak ruskih raketa u vazdušni prostor Moldavije

Kremlj je odbio da komentariše izveštaje da su ruske rakete danas navodno ušle u vazdušni prostor Moldavije i Rumunije.

- Ne, ne bih mogao to da komentarišem. To je direktno povezano sa specijalnom vojnom operacijom. Za to je zaduženo Ministarstvo odbrane - rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je TASS.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije je ranije danas pozvalo ruskog ambasadora na razgovor da ukaže ruskoj strani na neprihvatljivo kršenje vazdušnog prostora zemlje, saopštilo je to Ministarstvo.

12.57 - Berlin: Isporuka borbenih aviona Kijevu nije na dnevnom redu

Isporuka borbenih aviona Kijevu nije na dnevnom redu u Nemačkoj, rekao je novinarima predstavnik Ministarstva odbrane Nemačke Arne Kolac.

- U ovom trenutku za nas isporuke lovaca nisu tema - rekao je Kolac novinarima odgovarajući na pitanje da li Ministarstvo odbrane Nemačke proverava dostupnost aviona koji bi se mogli dostaviti Ukrajini.

12.32 - Ministarstvo odbrane Rumunije: Ruski projektil ušao u vazdušni prostor Moldavije, ali ne i u Rumuniju

Ministarstvo odbrane Rumunije saopštilo je danas da je ruski projektil koji je jutros ispaljen sa broda blizu Krima ušao u vazdušni prostor Moldavije pre nego što je pogodio Ukrajinu.

Projektil je proleteo blizu Rumunije, a najkraća razdaljina projektila i državne granice ove zemlje je u jednom trenutku bila 35 kilometara, dodaje se u saopštenju, dok je kasnije još jednom naglašeno da projektili nisu ušli u vazdušni prostor Rumunije "ni jednog jedinog trenutka".

12.20 - Gruško: Kanali veze Rusije i NATO-a ostaju otvoreni

Telefonski kanali vojne komunikacije Rusije i NATO-a i dalje su otvoreni, ali u sadašnjim uslovima ne može biti reči o normalnom dijalogu, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško.

AP/Geert Vanden Wijngaert
Aleksandar Gruško

- Reč je pre svega o telefonskoj vezi načelnik Generalštaba Rusije i komandanta vojske NATO-a u Evropi, predsednika vojnog komiteta. Našem ambasadoru u Belgiji takođe je naloženo da ostvaruje kontakte sa štabom onda kada je to neophodno - rekao je Gruško za televizijski kanal „Rusija 24“, podsetivši da je na samitu NATO-a u Madridu prošle godine Rusija proglašena neposrednom pretnjom za Alijansu.

- U takvim uslovima ne samo da ne može biti reči o nekoj saradnji, nego i o normalnim diplomatskim kontaktima i dijalogu - naveo je diplomata.

12.05 - Švajcarska razmišlja o učešću u vojnim vežbama NATO-a

Švajcarska razmatra s NATO-om učešće svojih vojnika u vojnim vežbama, objavljeno je na sajtu Federalnog saveta te zemlje.

U saopštenju je navedeno i da Švajcarska želi da uputi svoje oficire u komandnu strukturu NATO-a i da učestvuje u radu centara za obuku.

11.50 - U Kijevu oštećena električna mreža

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je u napadima oštećena elektromreža prestonice.

- Prema informacijama snaga protivvazduhoplovne odbrane, nad Kijevom je oboreno 10 raketa. Ima oštećenja električne mreže, žrtava nema. Energetičari rade na obnavljanju mreže - napisao je Kličko na svom Telegram kanalu.

Profimedia
Vitalij Kličko

11.30 - Moldavija potvrdila

Moldavsko Ministarstvo obrane potvrdilo je da je projektil u petak ujutru ušao u vazdušni prostor te zemlje.

10.59 - Kijev priznao: Ukrajina uskoro bez municije

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Igor Žovkva izjavio je da je Ukrajina skoro ostala bez municije.

- Trenutno skoro da nemamo municije - rekao je ukrajinski zvaničnik za agenciju „Blumberg“.

Kako je objasnio, razlog je visok intenziter borbi. Žovkva je podsetio da su Kijevu potrebni municija, artiljerijska oruđa velikog dometa, tenkovi i borbeni avioni.

10.55 - Moldavija proverava informacije o narušavanju vazdušnog prostora

Ministarstvo odbrane Moldavije proverava informaciju o raketi koja je navodno preletela iznad teritorije zemlje, rekao je za Sputnjik izvor u pres-službi Ministarstva odbrane Moldavije.

- Za sada ne dajemo nikakve komentare. Informacije koje su se pojavile u ukrajinskim medijima se proveravaju, detalji će biti saopšteni naknadno - saopšteno je iz moldavskog vojnog resora.

Ranije se na kanalima na Telegramu pojavila informacija da je nekoliko ruskih raketa navodno narušilo vazdušni prostor Moldavije.

10.35 - Rusija smanjuje proizvodnju nafte

AP Photo/Eric Gay, File
 

Rusija će u martu dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.

- To će doprineti obnavljanju tržišnih odnosa. Prilikom donošenja daljih odluka postupaćemo na osnovu trenutne situacije na tržištu - rekao je Novak.

Kako je dodao, Rusija trenutno prodaje sve količine proizvedene nafte ali, kako je ranije saopšteno, ne namerava da je prodaje onima koji direktno ili indirektno poštuju principe ograničenja cene koje su uvele članice EU i G7.

9.25 - Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini, eksplozije u Kijevu i Harkovu

Eksplozije odjekuju u Kijevu i Harkovu, nakon što je objavljena vazdušna opasnost u celoj Ukrajini, prenosi ukrajinski portal „Strana.ua“.

Mediji, takođe, prenose da se eksplozije čuju u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Odeskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine.

U petak je vazdušna opasnost objavljena na teritoriji cele Ukrajine.

9.00 - Ukrajina tražila od Holandije lovce F-16

Pixabay
 

Ukrajina je podnela zahtev Holandiji za isporuku lovaca F-16, saopštio je holandski ministar odbrane Kajsa Olongren.

- Ukrajina je zaista zatražila od nas pomoć u isporuci lovaca, ali tu molbu nije lako ispuniti. Potrebno je da razmotrimo dostupnost F-16 Amerikancima i drugim saveznicima - naveo je Olongren.

8.38 - Rusija će možda ograničiti proizvodnju nafte zbog zapadnih sankcija

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je danas na konferenciji za novinare da postoji rizik od smanjenja proizvodnje nafte u Rusiji zbog ograničenja cene ruskih sirovina koje su uvele EU i zemlje G7.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li sada postoje preduslovi za smanjenje proizvodnje nafte, potpredsednik vlade je rekao: "Da, postoje takvi rizici. Procenićemo ih u bliskoj budućnosti“.

8.32 - Žestok napad ruskih snaga na Zaporožje

Ukrajinski gradonačelnik Zaporožja Anatolij Kurtjev objavio je danas da su ruske snage jutros ispalile 17 projektila na Zaporožje u roku od sat vremena, a napadnuta je energetska infrastruktura grada.

AP Photo/File
 

Ovo je bio najveći napad ruskih snaga na Zaporožje od početka rata, prenosi agencija Union.

7.37 - Makron: Ne isključujem slanje borbenih aviona, ali to nije prioritet

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao da ne isključuje slanje borbenih aviona u Ukrajinu u nekom trenutku, ali da nisu prioritet.

- Apsolutno ništa ne isključujem - rekao je Makron novinarima u Briselu u ranim jutarnjim na kraju samita lidera EU, kojem je prisustvovao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Sa druge strane, naglasio je da trenutni prioritet pomoć Ukrajini u narednim nedeljama i mesecima, a borbeni avioni ne mogu biti isporučeni u tom vremenskom okviru.

7.15 - Uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Kako javljaju lokalni mediji, čuju se eksplozije u Kramatorsku i Slavjansku u DNR, kao i u Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti.

7.00 - Konašenkov: Oboren ukrajinski Su-25

Profimedia
Igor Konašenkov

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da su ruske snage protivvazdušne odbrane oborile ukrajinski jurišni avion Su-25 u oblasti Hersona.

- Pored toga, u protekla 24 sata uništene su 11 ukrajinskih bespilotnih letelica, kao i 13 raketa američke proizvodnje u blizini naselja Tavolžanka i Lozovaja u Harkovskoj oblasti, Kirilovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, Kremennaja, Krasnorečenskoje, Kolomijčika, Červonopopovka i Naugolnaja u Luganskoj Narodnoj Republici, Vođanoje u oblasti Knji Zaporožje Grikovo Hersonskoj oblasti - rekao je portparol.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike