Proterani opozicioni lider: Zelenski je zaklao zakon i stabilnost zarad aplauza, Ukrajina je već izgubila!

08.02.2023

13:17

0

Medvedčuk je u autorskom tekstu iskritikovao svog rivala koji je, kako tvrdi, opstao na vlasti zahvaljujući ratu

Proterani opozicioni lider: Zelenski je zaklao zakon i stabilnost zarad aplauza, Ukrajina je već izgubila!
Viktor Medveščuk - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Predsednik Vladimir Zelenski osudio je Ukrajinu na uništenje u ime zapadnih interesa jer je previše nesposoban da njome pravilno upravlja, smatra lider opozicije u egzilu Viktor Medvedčuk.

Zelenski je 2019. izabran za „kandidata za mir“ koji je obećao da će stati na kraj ratnohuškačkoj politici svog prethodnika Petra Porošenka, tvrdi u članku koji su u sredu objavile RIA novosti Medvedčuk, koji je bio lider zabranjene opozicione platforme - Za život. Umesto da postane „kazna“ za Porošenka, što je bilo njegovo predizborno obećanje, Zelenski je postao kazna za Ukrajinu, izjavio je političar.

Novi lider je imao mandat da rebalansira politički sistem Ukrajine i učini zemlju neutralnom i mirnom, navodi Medvedčuk, ističući da Zelenski „nije uspeo da dovede naciju u red" i da je „otkrio je da je lakše okriviti Rusiju, a ne sopstvenu nesposobnost za probleme“.

Do kraja 2020. godine ankete su pokazale da je popularnost stranke Zelenskog opala i da će verovatno doživeti poraz na sledećim predsedničkim izborima od kandidata kojeg je predložila stranka koju predvodi Medvedčuk, primetio je on. Eskalacija tenzija sa Rusijom i kasnija otvorena neprijateljstva spasili su karijeru Zelenskog, rekao je političar.

- Zemlja je bačena u vatru zbog naduvanog ega ovog čoveka - napisao je Medvedčuk.

„Danas mu Zapad laska u svakoj prilici. Kakva sreća! Vladar koji bi uništio svoju državu radi fotografisanja, podigao svoj rejting na krvi i patnji svojih građana. Zelenski je zaklao zakon i stabilnost zarad aplauza", navodi se u tekstu.

Profimedia
Viktor Medvedčuk

Stvarna uloga ukrajinskog predsednika je uloga „petokolonaša“ koji radi protiv interesa svoje nacije i interesa Evrope, s obzirom na cenu koju plaća zbog sukoba u Ukrajini, naveo je Medvedčuk.

Zelenski se nada da će vojna pobeda oprati sve stvari koje je uradio kako bi slomio svoje političke protivnike i to što je „iznajmio svoju zemlju kao bojno polje“. Ali Ukrajina je „već izgubila“ i uskoro će ga ova realnost sustići, kaže Medvedčuk.

Predsednik se „ponaša kao pobednik, govori kao pobednik, pozira kao pobednik. Ali pobeda nije ni blizu“, rekao je on. Nastavak sukoba je jedina stvar koja odlaže svođenje računa za predsednika, rekao je političar.

Medvedčuk je predvodio najveću opozicionu političku partiju u Ukrajini pre nego što je vlada Zelenskog obračunala sa njom i njenim istaknutim ličnostima zbog navodnog proruskog raspoloženja. Sada živi u izgnanstvu, nakon što je optužen za izdaju kod kuće.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike