Šta je sve Benet otkrio u podkastu: Zelenski se krio u bunkeru, a ovako je Zapad minirao sve pregovore Rusije i Ukrajine (VIDEO)

06.02.2023

20:14

0

Autor: N. Pavlović

Benet je potvrdio ono o čemu se dugo razmatra

Šta je sve Benet otkrio u podkastu: Zelenski se krio u bunkeru, a ovako je Zapad minirao sve pregovore Rusije i Ukrajine (VIDEO)
Copyright Youtube/Naftali Bennet

Sedam meseci nakon što mu se završio mandat, Naftali Benet, nekadašnji izraelski premijer, u jednom podkastu je pet sati govorio o greškama koje je napravio, unutrašnjoj politici, ali i sukobu u Ukrajini.

Autora podkasta, Hanoka Dauma, uslovio je time da intervju u potpunosti bude objavljen, pa je tako i bilo, a snimak se može pogledati na Jutjubu.

Iako nije direktno to rekao, Benet je ostavio utisak da namerava da se vrati u političku sferu u budućnosti.

Youtube/Naftali Bennet
U podkastu sa izraelskim komičarem Hanokom Daumom

Nacionalista i religiozni premijer čija je partija Jamina osvojila svega sedam poslaničkih mesta u Knesetu, udružio se 2021. godine sa levičarima, desničarima i političarima sa centra kako bi formirao šarenu koaliciju, prvu takve vrste. Razlikovali su se po stavovima, pa je tako u koaliciji bila i arapska islamistička partija Ra'am.

Iako je time svrgnut Benjamnin Netanjahu, posle 12 godina na vlasti, usledio je period političke krize, a građani su četiri puta izlazili na izbore u tri godine. Rezultat je bio da se Netanjahu ponovo vratio na vlast, a Benet je pao u nemilost.

Amir Cohen/Pool Photo via AP
Benjamin Netanjahu

Uprkso svemu, Benet je rekao da ostaje pri isti stavovima iako su se njegovi prioriteti promenili.

- Danas je moj naglasak na jedinstvu i proaktivnosti. Dosta akcije, manje priče - rekao je.

Kako je izjavio, ne gaji neprijateljstvo prema Netanjahuu iako mu se ne divi više toliko kao u prošlosti, a naveo je i da razume bes građana koji smatraju da su izdati nakon što je formirao vladu sa Jairom Lapidom i levicom, iako je obećao da to neće učiniti.

Prema njegovim rečima, pred njim je bio nemoguć zadatak - da formira "neprirodnu" vladu ili da zemlju ponovo pošalje na izbore.

Benet je rekao da je pogrešio što je obećao da neće sa Jairom Lapidom pregovarati, ali insistira da je ta odluka bila ispravna za Izrael.

- Bio sam vođen iskrenom brigom za zemlju, a ne ličnom ambicijom ili željom da zbacim Netanjahua - rekao je.

Zelenski u bunkeru

Kada se zaratilo u Ukrajini, Benet je bio premijer, a postao je prvi strani političar koji je tokom sukoba posetio ruskog lidera Vladimira Putina u Moskvi. Nadao se da će moći da se nametne kao posrednik i da reši situaciju. Osim toga, u Moskvu je sa saradnikom, ministrom Zeevom Elkinom, otputovao na sabat što prema jevrejskim pravilima ne bi trebalo da se radi. Ipak, postoje izuzeci kada je reč o medicinskim ili bezbednosnim razlozima.

Velike reakcije javnosti izazvala je Benetova izjava u podkastu da je Putin obećao da neće ubiti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

- Putin je najavio denacifikaciju što bi trebalo da znači da će i Zelenski biti uklonjen. Razumeo sam da je Zelenski u opasnosti. Bio je u tajnom bunkeru. Pitao sam Putina: "Hoćeš li ubiti Zelenskog?". Odgovorio je: "Neću ubiti Zelenskog", a onda sam ga upitao da li mi daje časnu reč. "Nećemo ubiti Zelenskog", ponovio je. Posle sastanka, iz automobila sam, od Kremlja na putu do aerodroma, poslao Zelenskom poruku preko Whatsapp-a ili Telegrama. Pozvao sam ga i rekao: "Vraćam se sa sastanka, neće te ubiti". On je pitao da li sam siguran, a ja sam rekao da 100 odsto to neće učiniti. Dva sata kasnije, Zelenski je otišao u svoj kabinet i snimio selfi uz poruku "ne plašim se" - naveo je Benet uz smeh.

Kako je istakao, Putin se složio da neće tražiti razoružavanje Ukrajine, a navodno, istog vikenda se Zelenski složio da neće gurati ukrajinu u NATO.

- Sve što sam radio u posredovanju bilo je koordinisano sa SAD, ali i Francuskom, Nemačkom i Velikom Britanijom - objasnio je.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

 

Minirani pregovori

Benet je istakao da su pregovori Rusije i Ukrajine bili mogući u proleće 2022. godine, ali da su prekinuti na inicijativu zapadnih zemalja.

Stavovi zapadnih lidera bili su podeljeni u pogledu daljih koraka.

- Vidite, svaki lider ima svoj pristup. Mogu se podeliti lideri na one koji se pridržavaju linije: "Moramo da odbijemo Putina" i na one koji kažu: "Hajde, svi smo mi gubitnici u ratu". Boris Džonson se zalagao za radikalnije mere, a Makron i Šolc su bili pragmatičniji. Bajden je podržavao oba pristupa - prisetio se Benet.

Prema njegovim rečima, i sam se u to vreme držao neutralnog stava. 

- Ovo pitanje nije bilo u okviru naših nacionalnih interesa. Ja sam samo izvođač i posrednik. Amerika odlučuje za mene po ovom pitanju, ne postupam po sopstvenom nahođenju. Sve moje radnje su do najsitnijih detalja usaglašene i sa Sjedinjenim Državama, i sa Nemačkom, i sa Francuskom - rekao je bivši premijer, a zatim odgovorio potvrdno na pitanje da li su pregovori prekinuti zbog Zapada.

- Uglavnom, da. Oni (Zapad) su prekinuli pregovore. Tada mi se učinilo da su pogrešili, a sada ću reći da je prerano za izvođenje zaključaka - rekao je izraelski političar.

On smatra da su tada pregovori još mogli da dovedu do pozitivnog ishoda.

Benet je otkrio da je tokom pregovora pripremljeno nekoliko nacrta sporazuma između Ruske Federacije i Ukrajine.

- Da, imali smo 17-18 nacrta. Nismo dozvolili da procure u javnost - rekao je on.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski i Boris Džonson u Kijevu

Međutim, Zapad je u jednom trenutku odlučio da "razbije Putina, a ne da se dogovori s njim".

Benet je rekao da je u interesu Izraela bilo da ne izabere stranu u ratu zbog čestih vazdušnih napada u Siriji. 

- Rusija ima odbrambene sisteme S-300 u Siriji, i ukoliko pritisnu dugme, izraelski piloti padaju - napomenuo je.

Njegovi komentari se poklapaju sa izveštajima da su napori da se dođe do sporazuma prošlog proleća mogli da urode plodom, ali da je sve onda zaustavljeno. Boris Džonson je posetio Kijev u aprilu 2022. tražeći od Zelenskog da ne pregovara sa Rusijom. Prema pisanju Ukrajinske pravde, čak je rekao da, ukoliko Ukrajina pristane na sporazum, zapadni saveznici Kijeva neće biti spremni na to.

- Posle pregovora u Istanbulu, nismo mislili da će ovaj rat toliko trajati. Međutim, nakon sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO, ostao je utisak da NATO želi da se rat nastavi i da se Rusija oslabi. Ne mare mnogo za situaciju u Ukrajini - istakao je turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu prošlog aprila.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike