Medvedčuk: Ukrajina je prestala da bude nezavisna 2014, Zelenski krije stvarnost od naroda i žrtvuje zemlju u ime zapadnih sila

26.01.2023

09:20

0

Današnja Ukrajina krši svaku odredbu sopstvenog ustava, tvrdi lider opozicione stranke

Medvedčuk: Ukrajina je prestala da bude nezavisna 2014, Zelenski krije stvarnost od naroda i žrtvuje zemlju u ime zapadnih sila
Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Prognani lider zabranjene opozicione platforme „Za život“ Viktor Medvedčuk i dalje sebe smatra ukrajinskim državljaninom i poslanikom i gradi tim istomišljenika koji že predstavljati Ukrajinu za koju tvrdi da je potisnuta od strane aktuelne vlasti u Kijevu. Govoreći za RT, Medvedčuk je tvrdio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski diktator koji žrtvuje zemlju u ime zapadnih sila.

Kada Zelenski tvrdi da je Ukrajina ujedinjena, on izostavlja da je to jedinstvo iznuđeno pod pretnjom oružja, tvrdi Medvedčuk. Mnogo je ljudi koji se ne slažu sa sadašnjom vladom u Kijevu, koji predstavljaju „drugu Ukrajinu, a ne onu Banderinu, onu koja nema nikakve veze sa izjavama i politikom neonacizma koju vodi Zelenski“, dodao je on.

Današnja Ukrajina krši svaku odredbu sopstvenog ustava, tvrdi Medvedčuk, i „prestala je da bude nezavisna i suverena“ nakon februarskog puča 2014, kada je „potpuno prešla pod spoljnu kontrolu Zapada“.

Zelenski je prvo stavio Medvedčuka u kućni pritvor, a zatim ga poslao u „tamnicu” koju vodi ukrajinska bezbednosna služba SBU, gde je opozicioni političar rekao da je bio izložen „stalnom psihološkom pritisku i ponižavanju”. U septembru 2021. prebačen je avionom u Poljsku, a zatim u Tursku, gde je predat ruskim vlastima.

Suprotno popularnom pogrešnom shvatanju, rekao je, on nije prilikom razmene zarobljenika dat za vođe neonacističkog puka „Azov” koji se predao u Mariupolju. Oni su razmenjeni za zarobljene ruske vojnike, objasnio je Medvedčuk, dok je on razmenjen za „deset stranih plaćenika koji su se borili u Oružanim snagama Ukrajine“.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Viktor Medvedčuk

Kijev je optužio Medvedčuka za izdaju i tajno dobijanje ruskog državljanstva. On odbacuje obe tvrdnje kao lažne, rekavši da se „falsifikovane optužbe“ odnose na njegovo legitimno posredovanje u ime ukrajinske vlade sa otcepljenim regionima Donbasa i Moskvom 2014-15. Oko 1.500 ukrajinskih zarobljenika vratilo se kući zahvaljujući njegovim akcijama, primetio je on.

- Ostajem državljanin Ukrajine - insistirao je Medvedčuk, dodajući da Zelenski nema pravo da mu oduzme pasoš, što je potez koji je odbacio kao „potpuno nepromišljen i sulud“. Da je želeo da dobije ruski pasoš ili da se preseli u Rusiju, rekao je političar, učinio bi to pre mnogo godina.

- Ali nisam otišao. I nisam se predao - naglasio je.

- Zelenski je tip čoveka koji razmišlja uglavnom o PR-u kada su u pitanju bilo kakvi državni poslovi. Ova vlast pokušava da sakrije stvarnost od naroda i prikrije svoje postupke koji nisu u interesu Ukrajine ili ukrajinskog naroda - dodao je Medvedčuk.

Britanija je ta koja kontroliše Zelenskog i Kijev, mnogo više nego SAD, tvrdi Medvedčuk, dodajući da London predvodi u pritisku kolektivnog Zapada da od Ukrajine napravi odskočnu dasku protiv Rusije.

Cilj Zapada je da „podstakne neku vrstu konfrontacije unutar Rusije, procese koji mogu da oslabe rusko rukovodstvo“, što Zelenski pokušava da uradi, rekao je Medvedčuk. Međutim, „jasno je da Ukrajina ne može da pobedi Rusiju zbog dobro poznatih činjeničnih okolnosti".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike