Vazdušna opasnost u Kijevu i drugim oblastima Ukrajine, Kanada poslala Ukrajini prvi od četiri tenka "leopard 2"

04.02.2023

15:53 >> 22:50

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Vazdušna opasnost u Kijevu i drugim oblastima Ukrajine, Kanada poslala Ukrajini prvi od četiri tenka "leopard 2"
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Sukob u Ukrajini je ušao već u 346. dan.

Žestoke borbe u Donjecku, vode se bitke za Bahmut i Ugljedar.

NATO poručuje da je spreman za direktan sukob ako Rusija napadne zemlju članicu.

Moskva odgovara da tom izjavom Alijansa uvlači svet u nuklearni kolaps.

Najvažnije činjenice

U toku je 346. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.50 - Toliko za danas!

Hvala na poverenju. Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.42 - Netanijahu: Proučavamo pitanje isporuka oružja Kijevu u skladu s nacionalnim interesima Izraela

Premijer Izraela Benijamin Netanijahu izjavio je da ta zemlja analizira pitanje isporuka naoružanja Ukrajini uzimajući u obzir svoje nacionalne interese.

- Pitanje naoružanja je analizirano i prethodna vlada ga je isključila. Ja nameravam da proučim to pitanje i odgovoriću na njega na najbolji način. Mi smo na strani Ukrajine. Izučavamo to pitanje u skladu sa svojim nacionalnim interesima - rekao je Netanjahu za francuski televizijski kanal LCI.

22.55 - Kanada poslala Ukrajini prvi od četiri tenka "leopard 2"

Kanada je poslala Ukrajini prvi od nekoliko planiranih tenkova „leopard 2“, izjavila je kanadska ministarka odbrane Anita Anand.

- Danas je kanadski vojni avion napustio Galifaks s prvim osnovnim borbenim tenkom "leopard 2", koji naša zemlja predaje Ukrajini. Kanada podržava ukrajinski narod i mi ćemo nastaviti da obezbeđujemo Oružanim snagama Ukrajine sredstva neophodna za njihovu pobedu - napisala je Anita Anand na Tviteru.

Kanadska ministarka je ranije rekla da ta zemlja namerava da preda Ukrajini ukupno četiri tenka "leopard 2".

21.15 - Pušilin: Ruske snage prilaze Ugljedaru

Ruski odredi se približavaju Ugljedaru u Donjeckoj Narodnoj Republikci, protivnik u to područje prebacuje pojačanje, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

- Oko Ugljedara, s južne strane, s jugozapadne i zapadne strane kuće su sada već pod našom kontrolom i naši odredi nastavljaju neposredno da oslobađaju sam Ugljedar - izjavio je Pušilin u video-obraćanju, objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, situacija je prilično složena, jer je protivnik prebacio brigadu morske pešadije, kojom je pojačao preostale jedinice.

- Te rezerve su već prebačene. Izaći ćemo na kraj s tim obavezno, ali se to u međuvremenu malo usporilo - dodao je Pušilin.

19.50 - Mediji: Ukrajina može da dobije do 160 tenkova „leopard 1" od Nemačke

Ukrajina bi mogla da dobije do 160 tenkova „leopard 1“ iz industrijskih zaliha Nemačke, prenosi list „Handelzblat“, pozivajući se na izvore.

Vlada Nemačke je u petak potvrdila da je ta zemlja odobrila da se Ukrajini isporuče tenkovi "leopard 1".

19.04 - Predstavnik Kijeva: Ne garantujemo da nećemo koristiti zapadnu vojnu tehniku protiv ciljeva u Rusiji

Predstavnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, član komiteta ukrajinskog parlamenta za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajni rad Fjodor Venislavski izjavio je da Kijev neće garantovati da neće koristiti zapadnu tehniku protiv ciljeva u Rusiji.

- Pojedini zapadni ekspreti imaju ideju da je Ukrajina dužna da obeća da neće koristiti svoju vojnu tehniku na teritoriji Ruske Federacije. To je ideja iz paralelnog univerzuma - rekao je Venislavski.

Prema njegovom mišljenju, sva mesta na kojima Rusija čuva svoje rakete predstavljaju legitimne vojne ciljeve Ukrajine, te da se to odnosi i na Moskvu.

Venislavski nije odgovorio na pitanje da li će Ukrajina zaista i napasti te ciljeve: „To zavisi od našeg vojnog rukovodstva“.

17.48 - Tela poginulih britanskih dobrovoljaca u Ukrajini predata u razmeni zarobljenika

Tela dvojice poginulih britanskih dobrovoljaca u Ukrajini, Kristofera Perija (28) i Endrjua Begšoua (48) predata su tokom razmene zarobljenika izmedju ruske i ukrajinske strane.

Iz ruskih zatvora pušteno 116 ukrajinskih ratnih zarobljenika, dok su iz ukrajinskog zatočeništva puštena 63 ruska vojnika, prenosi San.

16.52 - Francuska: Ukrajini se isporučuje oružje „za samoodbranu“

NATO ne ratuje sa Rusijom, a isporuka oružja Ukrajini predviđena je članom 51 Povelje UN, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Francuske An-Kler Ležandr.

- Niko od naših evropskih i američkih partnera ne ratuje sa Rusijom. Isporuka oružja državi koja se brani, što je predviđeno članom 51 Povelje UN, ne predstavlja zajedničko učešće u vojnim dejstvima - izjavila je portparolka za televiziju RTVI.

16.41 - Zelenski razgovarao sa Sunakom o daljoj ekspanziji sposobnosti ukrajinske vojske

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da je razgovarao o "daljoj ekspanziji sposobnosti" ukrajinske vojske u razgovoru sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Zelenski je rekao i da je zahvalio Sunaku na početku obuke ukrajinskih posada na tenkovima "čelendžer 2", čije je slanje Ukrajini Velika Britanija najavila u januaru, preneo je Rojters.

16.02 - Vazdušna opasnost u Kijevu i drugim oblastima Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Kijevu i u nizu oblasti na istoku i u centralnom delu Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Sirene su se oglasile u Kijevu, Sumskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Ternopoljskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.

15.25 - U Mađarskoj optužuju Brisel za eskalaciju sukoba u Ukrajini i izazivanje inflacije u EU

Rezolucija Evropskog parlamenta o isporukama teškog naoružalja Ukrajini i pozivi da se uvede potpuni embargo na energente i nuklearno gorivo iz Rusije izazivaju eskalaciju sukoba u Ukrajini i rast inflacije u Evropi, izjavio je državni sekretar kabineta mađarskog premijera Čaba Demeter.

Poslanici Evropskog parlamenta su na plenarnoj sednici u Briselu u četvrtak većinom glasova usvojili rezoluciju „O pripremi samita EU – Ukrajina“, u kojoj su pozvali institucije Evropske unije da „pod hitno uvedu potpuni embargo na uvoz goriva iz Rusije“ u EU.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Poslanici Evropskog parlamenta iz redova konzervativaca i reformista uspeli su s teškoćama da uključe u finalnu verziju rezolucije i amandmn, u kojem se poziva da se kao sledeći korak podrške Ukrajini „razmotri pitanje o isporukama Kijevu zapadnih borbenih aviona i raketnih sistema dalekog dometa“.

- To je sve samo ne poziv na mir. Mnogo je verovatnije da je to veliki korak ka vojnoj eskalaciji - rekao je Demeter.

13.40 - Medvedev: Ako Kijev udari na Krim, neće biti pregovora, biće samo odmazde

Odgovor Moskve na udare Kijeva na Krim ili bilo koji drugi ruski region „duboko“ unutar zemlje može biti svakakav, ali će biti težak i ubedljiv, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

12.52 - Granatiran Kijevski okrug Donjecka

Ukrajinske snage granatirale su Kijevski okrug Donjecka. Na grad je ispaljeno deset projektila iz višecevnih raketnih bacača. Nakon što je eksplozivna naprava uletela u višespratnicu, urušen je plafon između trećeg i četvrtog sprata jedne stambene zgrade, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije DNR na Telegramu.

Pod ruševinama se mogu nalaziti dve osobe, precizirano je u saopštenju.

12.12 - Portugalija šalje tenkove "leopard 2" u Ukrajinu

Profimedia
 

Portugalija će poslati tenkove "leopard 2" tenkove u Ukrajinu, izjavio je danas portugalski premijer Antonio Kosta, ne navodeći koliko će tačno tenkova biti otpremljeno. 

Kosta je naveo da Portugalja pregovara sa Nemačkom o dobijanju delova potrebnih za popravku jednog broja neoperabilnih "leopard 2" tenkova u portugalskom inventaru oružja, javio je Rojters.

11.56 - SAD odobrile da se zaplenjena ruska imovina koristi za pomoć Ukrajini

SAD su odobrile da zaplenjena ruska imovina počne da se koristi za pomoć Ukrajini, objavio je danas Gardijan.

Američki državni tužilac Merik Garland rekao je, tokom sastanka sa ukrajinskim državnim tužiocem Andrijem Kostinom u Vašingtonu, da je dao ovlašćenja da počne da se koristi zaplenjeni ruski novac za pomoć Ukrajini, javljaju američki mediji.

- Danas objavljujem da sam odobrio prvi transfer oduzete ruske imovine na korišćenje u Ukrajini - rekao je Garland, preneo je Si-En-En.

Novac dolazi od imovine konfiskovane od ruskog oligarha Konstantina Malofejeva nakon što je u aprilu prošle godine optužen da je prekršio sankcije.

AP Photo/Roman Chop
 

11.41 - Nemačka prikupila dokaze o ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini

Nemačka je prikupila dokaze o ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, izjavio je danas nemački državni tužilac Peter Frank.

Frank je, u intervjuu za "Velt am zontag", rekao da smatra da je potreban sudski proces na međunarodnom nivou za ratne zločine u Ukrajini. 

11.34 - SAD upozorile Tursku na izvoz proizvoda koje Rusija može da koristi u ratne svrhe

SAD su upozorile Tursku proteklih dana na izvoz hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koje Moskva može koristiti za ratovanje u Ukrajini, izjavio je visoki američki zvaničnik.

Brajan Nelson, visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD za sankcije, posetio je zvaničnike turske vlade i privatnog sektora u četvrtak i petak kako bi pozvao na veću saradnju u ometanju protoka takve robe, preneo je Rojters.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i delegacija su istakli da  desetine miliona dolara izvoza u Rusiju izazivaju zabrinutost, rekao je zvaničnik, zahtevajući da ne bude imenovan.

- Nema nikakvog iznenađenja... da Rusija aktivno pokušava da iskoristi istorijske ekonomske veze sa Turskom - rekao je zvaničnik.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

On je kazao da je pitanje kakav će biti odgovor Turske.

Turska, članica NATO, protivi se sveobuhvatnim sankcijama Rusiji u principu, ali kaže da neće biti zaobiđene u Turskoj, pozivajući Zapad da pruži bilo kakve dokaze.

10.05 - Deset raketa palo na Donjeck

9.12 - Na celoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost

8.57 - G7, EU i Australija uvele ograničenje cena za ruski dizel i druge naftne derivate

Grupa sedam najbogatijih zemalja G7, Evropska unija i Australija uvele su ograničenje cena za ruski dizel i druge naftne derivate u okviru sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Mera EU, koja stupa na snagu 5. februara, sledi nakon ranijeg ograničenja cene ruske nafte, za koju su Unija, G7 i Australija od 5. decembra postavile gornju granicu od 60 dolara po barelu sirove nafte.

Koalicija je saopštila u petak da je postavila gornju granicu cena od 100 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz premiju u odnosu na naftu, uglavnom dizel, kao i 45 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz popust, kao što su mazut i prerađena nafta.

To je u skladu sa nivoima koje je predložila Evropska komisija, preneo je Rojters.

8.26 - Ruske jedinice uništile ukrajinsko skladište sa municijom

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Ruske jedinice uništile su u toku noći artiljerijskom vatrom ukrajinsko skladište sa municijom na desnoj obali Dnjepra, rekli su za Sputnjik izvori upoznati sa situacijom.

7.15 - Sankcije Kanade za 38 pojedinaca i 16 entiteta zbog "širenja ruske propagande"

Kanada je danas uvela sankcije protiv 38 pojedinaca i 16 entiteta koji "učestvuju u širenju ruskih dezinformacija i propagande."

Na listi sankcionisanih se, izmedju ostalih, nalazi ruska državna medijska grupa MIA Rasija Sivodnja, kao i pevač Nikolaj Viktorovič Baskov, koji je učestvovao na proratnom koncertu u Moskvi, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kanade.

7.00 - Francuska i Italija šalju Ukrajini PVO sistem

Francuska i Italija će na proleće Ukrajini poslati PVO sistem zajedničke proizvodnje „Samp/T – mamba“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Francuske.

U saopštenju je navedeno da će taj sistem „omogućiti Ukrajini da se štiti od napada ruskih bespilotnih letelica, raketa i aviona“.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike