Medvedev tvrdi da Vašington ne želi mir i opominje: Ako to urade, neće biti pregovora, biće samo odmazde!

04.02.2023

12:40

0

Nekadašnji predsednik Rusije objasnio je da njegova zemlja sama sebi ne postavlja nikakva ograničenja i, u zavisnosti od prirode pretnji, može da koristi sve vrste oružja

Medvedev tvrdi da Vašington ne želi mir i opominje: Ako to urade, neće biti pregovora, biće samo odmazde!
Dmitrij Medvedev - Copyright Profimedia

Odgovor Moskve na udare Kijeva na Krim ili bilo koji drugi ruski region „duboko“ unutar zemlje može biti svakakav, ali će biti težak i ubedljiv, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u pisanom intervjuu za Nadanu Fridrihson, objavljenom na njenom kanalu na Telegramu.

- Naš odgovor može biti bilo kakav. Predsednik Rusije je o tome sasvim jasno govorio - kazao je on.

Medvedev je objasnio da Rusija sama sebi ne postavlja nikakva ograničenja i, u zavisnosti od prirode pretnji, može da koristi sve vrste oružja, „u skladu sa našim doktrinarnim dokumentima, uključujući i Osnovne principe nuklearnog odvraćanja“.

- Uveravam vas: odgovor će biti brz, težak i ubedljiv - dodao je političar.

Prema ruskoj nuklearnoj doktrini, Rusija može da upotrebi nuklearno oružje ako se nuklearno ili druga vrsta oružja za masovno uništenje upotrebi protiv Rusije ili njenih saveznika, ako dobije proverene informacije o pokretanju balističkih projektila za napad na Rusiju ili njene saveznike, u slučaju uticaja neprijatelja na objekte od vitalnog značaja za odgovor na nuklearno dejstvo i u slučaju konvencionalne agresije na Rusiju, ako je ugroženo samo postojanje države.

„Vašington je mogao da okonča rat"

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Novinarka se osvrnula i na pisanja Blumberga da Bajdenova administracija slanjem Ukrajini naprednijeg naoružanja namerava da omogući Kijevu da napadne ruske ciljeve na Krimu i natera Rusiju da pregovara sa Ukrajinom, na šta je Medvedev rekao da ova predviđanja nisu tačna.

- Ne, nisu u pravu. Rezultat će biti upravo suprotan. U ovom slučaju neće biti pregovora, biće samo odmazde. Izgoreće cela Ukrajina koja je ostala pod vlašću Kijeva. Ovako mogu da raspravljaju samo moralne nakaze, kojih ima dovoljno i u Beloj kući i u Kapitolu. Inače, ljudi u Pentagonu su podobniji, razumeju posledice - rekao je Medvedev.

- Da je Vašington zaista želeo da okonča rat koji je podstakao, mogao je to da uradi pucnjem prstima, naredivši svojim drogiranim lakejima da sednu za pregovarački sto. Ali vašingtonski senili u američkoj administraciji i jastrebovi u Kongresu jednostavno nisu zainteresovani za to - dodao je nekadašnji predsednik Rusije.

„Ne saosećam sa Evropom"

AP photo
 

Kako zemlje Evropske unije posle sankcija uvedenih Rusiji prolaze kroz ekonomsku i energetsku krizu, postavljeno je i pitanje da li Medvedev saoseća sa Evropljanima.

- Ne saosećam. Saosećanje treba dati našem narodu u Donbasu i na drugim teritorijama koje su na udaru nacista. Evropljanima bi trebalo da bude žao samo zbog toga što su za sebe izabrali takve bedne vođe. Evropski lideri ne mare za sopstvene građane. Da bi ugodili američkom gospodaru, ovi patuljasti vladari spremni su na sve da ostanu na vlasti. U isto vreme, obični građani EU plaćaju cenu sankcija, snabdevanja kijevskog režima oružjem, podrške trgovinskim ratovima i blokadama, i to u pravom smislu te reči - zaključio je Medvedev.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike