Mislili na svaki detalj: Na samitu EU i Ukrajine propisan poseban dres-kod, nikako kao Zelenski

03.02.2023

15:14

0

Razlog za uputstvo, poslato prošle nedelje, bio je očigledan pokušaj da se vojni izgled rezerviše za domaćine i ukrajinskog predsednika

Mislili na svaki detalj: Na samitu EU i Ukrajine propisan poseban dres-kod, nikako kao Zelenski
Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP

Političari načinom oblačenja, izborom boja i kombinacijom odeće često žele da pošalju poruku glasačima i svetu, pa je to bio slučaj i prilikom samita EU-Ukrajina. Kako piše portal "Politiko", oni koji su doši na ovaj samit prethodno su dobili uputstva o kodeksu oblačenja pri susretu sa liderima u Kijevu.

Čak i pre nego što je Evropska unija finalizirala svoj dnevni red i listu gostiju za dvodnevni samit u Ukrajini, na kojem će se naći mnoštvo najviših lidera EU koji razgovaraju sa ukrajinskim zvaničnicima, u Briselu je, kako navodi pomenuti portal, distribuiran interni memorandum sa jasnom porukom u kojoj se navodi da postoji kodeks oblačenja.

"In" je uobičajena poslovna odeća ili "dođite obučeni kao u Briselu", dok su "aut" - zelena, kaki ili suviše svetle boje koje su manje uobičajene u Evropskoj uniji.

Razlog za uputstvo, poslato prošle nedelje, u koje je "Politiko" imao uvid, bio je očigledan pokušaj da se vojni izgled rezerviše za domaćine i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je od vojne zelene majice napravio svoju "ratnu uniformu".

Planeri u EU verovatno su veoma svesni da je to stil prikladan za one koji se bore protiv Rusije, ali ne i za komesara EU.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Zvaničnici EU su u prošlosti nalazili načine da pokažu solidarnost sa Ukrajinom. 

Tokom svog godišnjeg govora o stanju u EU, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nosila je jarko žutu i ​​plavu odeću, u bojama ukrajinske zastave.

Komesarke EU tada su se pridružile kodeksu oblačenja iz publike, dajući jedinstvenu modnu poruku, međutim, tokom samita EU-Ukrajina, koji se održava u Kijevu jednostavno nema ni vremena ni prostora za tako nešto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike