Lavrov poslao jasnu poruku EU: Nećemo sarađivati sa rusofobima

27.12.2022

22:14

0

Moskva je spremna da u budućnosti sarađuje sa pragmatičnijim evropskim liderima, rekao je ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov poslao jasnu poruku EU: Nećemo sarađivati sa rusofobima
Sergej Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Odnosi između Moskve i Brisela su sada na „najnižoj tački“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za TASS u intervjuu objavljenom u utorak. EU je objavila „hibridni rat" Moskvi bespogovorno prateći SAD, dodao je ministar.

Politika Brisela samo je povredila interese i dobrobit samih Evropljana, rekao je Lavrov. On je takođe optužio Vašington da zabranjuje državama EU da vode dijalog o energetici sa Moskvom, iako su ruske zalihe goriva decenijama obezbeđivale Evropi „prosperitet bez presedana“.

Nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini EU je počela postepeno da smanjuje uvoz ruskih energenata kroz sankcije, koje uključuju zabranu uvoza ruske nafte u EU, kao i ograničenje od 60 dolara po barelu za rusku naftu.

Krajem jula zemlje članice EU složile su se oko plana smanjenja potrošnje gasa za 15 odsto u narednim mesecima kako bi smanjile zavisnost od ruske energije. Ove politike, zajedno sa sankcijama i sukobom u Ukrajini, dovele su do energetske krize u EU, pri čemu su cene gasa porasle do rekordnih visina.

Rusija „više neće obavljati 'poslove kao i obično'" sa ovakvim partnerima, upozorio je Lavrov, dodajući da Moskva nema nameru da „lupa glavom o zid", jer može da pronađe zemlje sa kojima će sarađivati van Evrope.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

Moskva je spremna da u budućnosti sarađuje sa pragmatičnijim evropskim liderima, rekao je ministar spoljnih poslova.

- Ako se pojave neki nacionalno orijentisani političari koji razumeju sve prednosti ravnopravnog i obostrano korisnog partnerstva sa Rusijom, uveravam vas, neće biti problema na našoj strani -rekao je on.

- Mi smo realisti. Nastavićemo da radimo sa onih nekoliko Evropljana koji neguju prijateljstvo sa Rusijom. Nećemo sarađivati sa rusofobima - dodao je Lavrov.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike