Princ Hari otkriva koliko je talibana ubio u Avganistanu: Nisam ponosan, ali me nije ni sramota!

05.01.2023

19:17

0

Autor: 24sedam

Hari je tokom svog drugog boravka u Avganistanu upravljao helikopterom

Princ Hari otkriva koliko je talibana ubio u Avganistanu: Nisam ponosan, ali me nije ni sramota!
Princ Hari na vojnim vežbama - Copyright Profimedia

Princ Hari nastavlja da provocira britansku kraljevsku porodicu, a memoari koji bi uskoro trebalo da budu objavljeni otkrivaju ne samo njegov odnos sa najbližima, već i brojne druge detalje, poput toga koliko je ubio talibana.

Navodno je ubio 25 talibanskih boraca tokom svoje druge službe u Avganistanu.

Vojvoda od Saseksa, koji je u vojsci bio poznat kao "kapetan Vels", napisao je da o ubijenima ne razmišlja kao o ljudima, već o šahovskim figurama koje je sklonio sa table.

Hari, koji je tokom svog drugog boravka u toj zemlji upravljao helikopterom, rekao je da to nije nešto na šta je ponosan, ali ga takođe nije ni sramota.

Ovo je prvi put da je princ Hari (38) govorio o takvim detaljima iz Avganistana, gde je boravio 2007. i 2008, kao i tokom 2012.

Princ je rekao da je učestvovao u šest misija u kojima je ubijeno više ljudi.

Iako mnogi vojnici ne znaju koliko su neprijatelja ubili u borbi, Hari tvrdi da je u eri "apača" i laptopa mogao precizno da kaže koliko je osoba ubio.

- Bilo mi je bitno da se ne plašim tog broja. Dakle, radi se o 25 ljudi - napisao je u memoarima "Spare", koji bi trebalo da se nađu u prodaji 10. januara.

U vojsci je služio 10 godina tokom kojih je stigao do čina kapetana.

Hari je dodao da se ne mogu ubijati ljudi ako se na njih gledate kao na osobe i da ih je zato posmatrao kao šahovske figure, kao na loše momke koji su eliminisani.

- Želeo sam da se vratim u Veliku Britaiju sa svim udovima, ali pre svega, želeo sam da se vratim sa neukaljanom savešću. Moj cilj je bio, od prvog dana, da nikad ne odem u krevet sumnjajući da li sam uradio pravu stvar, da li sam upucao talibana i samo talibana, bez civila u blizini - naveo je.

Profimedia
Princ Hari

Kako je istakao, nikada nije zaboravio snimke 11. septembra, terorističkog napada na SAD 2001. godine, niti susrete sa porodicama žrtava prilikom posete Americi.

On je odgovorne za taj napad i njihove simpatizere nazvao "neprijateljima čovečanstva" i dodao da je borba protiv njih bila čin osvete za jedan od najgorih zločina u istoriji.

Bezbednosni stručnjaci smatraju da je princ potencijalna meta terorista zbog svoje nekadašnje vojne službe, a pošto je sada otkrio i broj ubijenih talibana, opasnost bi mogla biti velika.

Podsetimo, iako memoari nisu još objavljeni, odlomci su se pojavili u medijima, a do sada se već otkrilo zbog čega su se prinčevi Hari i Vilijam tukli i šta je dovelo do skandala kada se pojavio u nacističkoj uniformi na jednoj zabavi 2005. godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike