Ukrajinci nameravali da dignu u vazduh rudnike soli u Soledaru

22.01.2023

22:25

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Ukrajinci nameravali da dignu u vazduh rudnike soli u Soledaru
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Sukob u Ukrajini je ušao u 333. dan.

NATO i lideri zapadnih zemalja najavljuju nove isporuke teškog naoružanja Ukrajini, dok Kijev tvrdi da Rusija ostaje bez balističkih projektila.

Istovremeno se nastavljaju ruski raketni udari na ukrajinsku infrastrukturu, a borbe su ponovo intenzivirane u Zaporožju i Donjecku.

Kijevske vlasti su navodno povukle deo trupa sa zaporoškog sektora fronta, a vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da je zauzeto selo Verhnje Vodjano u blizini Donjecka.

Najvažnije činjenice

U toku je 333. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.20 - Nakon ukrajinskog granatiranja Gorlovke oštećen je gasovod, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko na svom Telegramu.

 

23.14 - Berbok: Nemačka neće sprečavati Poljsku da pošalje tenkove Ukrajini

Nemačka neće stajati na putu Poljskoj, ukoliko Ukrajini pošalje tenkove nemačke proizvodnje "leopard", izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. Upitana da prokomentariše šta će se desiti ako Poljska pošalje tenkove "lepoard" bez odobrenja Nemačke,
Berbok je za francusku televiziju "LCI" rekla da za sada to pitanje nije postavljeno, ali da, ukoliko se Berlin bude pitao, neće stajati na putu, preneo je "Dojče vele".

AP Photo/Andreea Alexandru
 

- Znamo koliko su važni ti tenkovi i zato o tome razgovaramo sa partnerima. Potrebno je da omogućimo da se sačuvaju ljudski životi i da se oslobodi ukrajinska teritorija - dodala je Berbok.

21.15 - Ukrajinske snage nameravale da dignu u vazduh rudnike soli u Soledaru

Ukrajinski borci su, napuštajući Soledar, pokušali da dignu u vazduh rudnike soli, saopštio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Neprijatelj je, povlačeći se, nameravao da uništi rudnike soli – iznutra su podrivali komunikacije, otežavajući spuštanje u rudnik. Ali sve se može obnoviti i mi ćemo to sigurno učiniti. A oko preduzeće za proizvodnju soli obavezno će iznići nova stambena naselja - napisao je Pušilin na svom Telegramu.

Soledar je oslobođen 12. januara. Prelazak grada pod rusku kontrolu je važan u smislu razvoja ofanzivnih operacija i omogućava da se preseče snabdevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku, a zatim da se one okruže i uhvate u „kotao“.
 

19.02 - Makron: Postoji mogućnost da ćemo Ukrajini isporučiti tenkove „lekler“

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da ne isključuje razne varijante na temu dalje isporuke naoružanja Ukrajini, izmeđ ostalog i tenkova „lekler“.

- Što se tiče tenkova ‘lekler’, molim ministra odbrane da razmisli na tu temu. Sve varijante dolaze u obzir - rekao je Makron na pres konferenciji nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Parizu.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

Prema njegovim rečima, isporuka naoružanja Ukrajini zavisi od tri kriterijuma: ne bi trebalo da dovede do eskalacije konflikta, pitanje konkretnih isporuka se razmatra u smislu efikasnosti njene pomoći Ukrajini, osim toga, ove isporuke ne bi trebalo da oslabe moć francuske vojske.

18.50 - Medvedev: U svetu bi mogla da nastane nova vojna alijansa

Zapad je spreman neodređeno dugo da pokušava da uništi Rusiju, a u svetu bi mogla da nastane nova vojna alijansa, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Sastanak u Ramštajnu i isporuka teških vidova naoružanja Kijevu ne ostavljaju sumnje da će naši neprijatelji neodređeno dugo pokušavati da nas zbrišu, a još bolje – da nas unište. I oružja imaju dovoljno. Ako je potrebno, počeće da proizvode novo - napisao je Medvedev na Telegramu.

Kako je dodao, u slučaju dugog sukoba u nekom trenutku će nastati nova vojna alijansa zemalja kojih su se domogli Amerikanci i njihovi saveznici. 

- Tako se uvek događalo u istoriji čovečanstva i tokom dugotrajnih ratova. I tada će SAD konačno odbaciti staricu Evropu i preostale nesrećne Ukrajince, a svet će ponovo doći u ravnotežu. Ako, naravno, ne bude prekasno - smatra Medvedev.

Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

15.54  - Poljska će formirati alternativnu koaliciju zbog tenkova

Poljska će formirati alternativnu koaliciju zemalja spremnih da isporučuju tenkove Ukrajini ako Nemačka ne pristane da preda ova oklopna vozila, napisao je na Tviteru poljski premijer Mateuš Moravjecki.

- Nećemo mirovati... Ako ne dobijemo saglasnost Nemačke za (isporuku tenkova) ‘leopard’, onda ćemo stvoriti ‘manju koaliciju’zemalja spremnih da predaju neke od svojih savremenih tenkova Ukrajini - napisao je on.

14.24 -  Ruska sredstva PVO oborila su ukrajinski avion Su-25 u području Antonovske, DNR

12.19 - Volodin: Ako SAD i NATO pošalju oružje, doći će do naše snažne odmazde

Snabdevanje Ukrajine oružjem od strane SAD i NATO-a kako bi ona napala Rusiju, dovelo bi do upotrebe snažnijeg ruskog naoružanja, izjavio je predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin.

- Snabdevanje kijevskog režima oružjem za napad dovelo bi do globalne katastrofe. Ako Vašington i zemlje NATO pošalju oružje koje će biti korišćeno za napade na mirne gradove ili pokušaj okupacije naše zemlje, to bi izazvalo odmazdu uz upotrebu snažnijeg oružja - napisao je Volodin na svom nalogu na mreži Telegram.

12.08 - Borelj: EU je konačno energetski nezavisna od Rusije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je izjavio da je EU konačno postala energetski nezavisna od Rusije.

- Za samo nekoliko meseci smo se rešili energetske zavisnosti od Rusije koju smo gradili godinama - rekao je Borelj.

Komentarišući rast cena energenata, Borelj je izneo tvrdnju da napeta situacija na tržištu ne može više da se poveže sa ratom u Ukrajini, već da se radi o "strukturalnom problemu" korelacije cena gasa i električne energije.

11.16 - Pripadnik mornaričkih "foka" ubijen u ruskom napadu u Donbasu 

Bivši pripadnik američkih “foka”, Danijel Svift, poginuo je ove nedelje tokom ruskog napada na istok Ukrajine, dok se borio zajedno sa ukrajinskim snagama, prenosi “Tajm”.

Svift je bio mornarički operater specijalnih snaga prve klase koji je bio odsutan bez službenog dopusta.

11.06 - Zgrada Novokahovske bolnice je oštećena

Zgrada Novokahovske bolnice oštećena je usled artiljerijskog granatiranja ukrajinskih trupa, navodi se na telegram kanalu Ministarstva zdravlja Hersonske oblasti.

- Na zgradi Novokahovske centralne gradske bolnice slomljeni su prozori, ispred ulaza ostao je krater. Na sreću, niko nije povređen - navodi se u izveštaju.

11.00 - Češka: Predsednički kandidat u lažnom videu poziva na rat sa Rusijom

Predsednički kandidat,  penzionisani NATO general Petr Pavel, koji će se 27. i 28. januara u drugom krugu predsedničkih izbora boriti sa bivšim premijerom i predsednikom najjače opozicione stranke ANO Andrejom Babišom, demantovao je lažni video u kome je navodno pozvao na rat sa Rusijom.

- Lažni video se širi internetom. Pogledajte original mojih odgovora na pitanja jedne gospođe u Ostravi. Na kraju ćete videti kako su montirali moj odgovore. Laž i manipulacija neće pobediti na ovim izborima. Molim vas, delite istinu - napisao je Pavel na Tviteru.

8. 45 - Nemačka bi mogla isporučiti Ukrajini tenkove "leopard 2" ali samo za vojne vežbe

Bundesver je spreman da u Ukrajinu prebaci 19 tenkova "leopard 2A5", saznaje "Špigel". Ovaj model se koristi samo za vojne vežbe, kao imitacija neprijateljskih tenkova. Nemačka je spremna da preda samo ove modele.

8. 00 - Ruska vojska u ofanzivi u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska vodi aktivnu ofanzivu u Zaporoškoj oblasti. Oni su već preuzeli kontrolu nad nekoliko sela u regionu i spremaju se za ofanzivu na grad Orehovo, rekao dopisnik lista „Izvestija” Roman Polšakov, koji se nalazi na prvoj liniji fronta.

Profimedia
Ruska vojska

7.15 - Rogov: Ruske snage oslobodile Krasnopolje

Ruske snage oslobodile su selo Krasnopolje u Donjeckoj Narodnoj Republici koja je proglasila nezavisnost, saopštio je predsednik pokreta "Mi smo uz Rusiju" Vladimir Rogov.

- Jurišne grupe PMC Vagner potpuno su oslobodile Krasnopolje severno od železničke stanice Sol. Prethodno su oslobodili Dvorečje - naveo je Rogov na Telegram kanalu.

7.00 - Sirene u Zaporoškoj oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u delu Zaporoške oblasti koju kontrolišu kijevske snage, saopštile su vlasti.

Za sada nema informacija šta su mete gađanja.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike