Ilon Mask upozorio na rizik od „nemilosrdne eskalacije" u Ukrajini: Alarmiran zbog plana SAD i Kijeva

21.01.2023

10:08

0

Podvukao je da je na strani Ukrajine, ali da se protivi napadu na Krim

Ilon Mask upozorio na rizik od „nemilosrdne eskalacije" u Ukrajini: Alarmiran zbog plana SAD i Kijeva
Ilon Mask - Copyright AP Photo/Susan Walsh, File

Milijarder Ilon Mask pozvao je u petak na oprez nakon izveštaja da SAD menjaju svoj stav o tome da li treba da pomognu Ukrajini u napadu na rusko poluostrvo Krim.

Ranije ove nedelje Njujork tajms je izvestio, pozivajući se na izvore, da Vašington počinje da priznaje da Kijev treba da ima sposobnost da napadne rusku teritoriju, čak i ako to podrazumeva rizik od eskalacije.

Navodi se da su američki zvaničnici „sa svojim ukrajinskim kolegama razgovaraju o upotrebi oružja koje je isporučila Amerika, od raketnih sistema HIMARS do borbenih vozila Bredli, da bi se eventualno ciljao Krim“. Poluostrvo je velikom većinom glasalo za pridruživanje Rusiji 2014. nakon puča na Majdanu u Kijevu.

Mask je odgovorio korisniku Tvitera koji je postavio vezu do članka Tajmsa rekavši: „Ja sam za Ukrajinu, ali nemilosrdna eskalacija je veoma rizična za Ukrajinu i svet“.

Ovo nije prvi put da se tajkun bavi sukobom u Ukrajini. U oktobru je izneo mirovni plan za okončanje neprijateljstava između Moskve i Kijeva. Prema njegovom predlogu, Rusija bi trebalo da „ponovi izbore u aneksiranim regionima pod nadzorom UN“, a Moskva da se povuče sa ovih područja ako je to ono što narod želi.

AP Foto/Ringo H.W. Chiu, Archivo
Ilon Mask

On je mislio na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, kao i na Hersonsku i Zaporošku oblast, koje su prošle godine velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji.

Međutim, izvršni direktor Tvitera je takođe predložio da Krim ostane deo Rusije, što je izazvalo negodovanje u Kijevu. Bivši ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Meljnik rekao mu je da „odje*e“.

Kasnije je Mask primetio da Rusija posmatra Krim kao sastavni deo svoje teritorije, a pokušaji da ga zauzme strana sila mogli bi da izazovu nuklearni rat.

- Ako Rusija bude suočena sa izborom da izgubi Krim ili upotrebi nuklearno oružje na bojnom polju, ona će izabrati ovo drugo - napisao je tada.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike