Južna Koreja zapretila Severnoj: Prekinućemo vojni sporazum ako naš vazdušni prostor još jednom bude bio narušen!

04.01.2023

09:15

0

Junovo saopštenje dolazi nakon što je obavešten o merama koje su preduzete protiv severnokorejskih dronova

Južna Koreja zapretila Severnoj: Prekinućemo vojni sporazum ako naš vazdušni prostor još jednom bude bio narušen!
Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol - Copyright AP Photo/Vincent Thian

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol saopštio je u sredu da će razmotriti da li da obustavi vojni sporazum sa Severnom Korejom ukoliko susedna zemlja ponovo naruši vazdušni prostor njegove države, navodi novinska agencija Johap.

Junovo saopštenje dolazi nakon što je obavešten o merama koje su preduzete protiv severnokorejskih dronova koji su prošle sedmice prešli u južnokorejski vazdušni prostor.

Osim toga, on je pozvao na jačanje sposobnosti za "nadmoćniji odgovor koji prevazilazi dosadašnje nivoe", prenosi pomenuta agencija.

Odnosi između dve Koreje napeti su decenijama, ali su tenzije posebno dostigle vrhunac otkad je Jun došao na vlast u maju 2022, kada je obećao oštriji stav prema Pjongjangu.

Posle prošlonedeljnog upada severnokorejskih dronova Jun je kritikovao postupanje vojske Južne Koreje, kriveći za reakciju trupa oslanjanje prethodne administracije na sporazum iz 2018. koji zabranjuje neprijateljske aktivnosti u pograničnim područjima i pozvao je vojsku da bude spremna za odmazdu.

Ministru odbrane naredio je da pokrene sveobuhvatnu jedinicu bespilotnih letelica za višenamenske misije kao što su nadzor, izviđanje i elektronsko ratovanje, kao i da u narednih godinu dana osposobi sistem za masovnu proizvodnju malih bespilotnih letelica koje je teško uočiti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike