Zataškavali propust danima: Severnokorejski dron leteo iznad predsedničke kancelarije u Seulu!

05.01.2023

09:03

1

Jedna od pet severnokorejskih bespilotnih letelica koje su prešle granicu i ušle u vazdušni prostor Južne Koreje 26. decembra "zalutala" je u zonu zabranjenog leta

Zataškavali propust danima: Severnokorejski dron leteo iznad predsedničke kancelarije u Seulu!
Copyright Profimedia

Severnokorejski dron ušao je u severni kraj zone zabranjenog letenja u radijusu od 3,7 kilometara oko predsedničke kancelarije Južne Koreje u Seulu kada je upao u vazdušni prostor zemlje prošlog meseca, kažu južnokorejski vojni zvaničnici.

- Dron je nakratko uleteo u severnu ivicu zone, ali se nije približio ključnim bezbednosnim objektima - rekao je vojni zvaničnik južnokorejskoj novinskoj agenciji Jonhap u četvrtak.

Dron je bio među pet severnokorejskih bespilotnih letelica koje su prešle granicu i ušle u vazdušni prostor Južne Koreje 26. decembra, što je navelo vojsku Južne Koreje da podigne borbene avione i napadne dronove. Vojska nije mogla da ih obori, pa su oni satima leteli iznad teritorije Južne Koreje.

Zajednički štab Južne Koreje demantovao je da je jedan od dronova upao u zonu zabrane letova predsedničke kancelarije, ali je u četvrtak potvrdio da je dron narušio severni kraj bezbedne zone, naglašavajući da nije leteo direktno iznad oblasti Jongsan, gde se nalazi kancelarija predsednika Jun Suk Jeola.

Upad bespilotnih letelica izazvao je kritike protivvazdušne odbrane Južne Koreje u trenutku kada Severna Koreja predstavlja rastuću pretnju dok razvija svoje tehnologije balističkih raketa, uključujući probno lansiranje velikog broja raketa prošle godine.

Kim Hong-ji/Pool Photo via AP
Jun Suk Jeol

- Upadi dronova su otkrili nedovoljnu spremnost Južne da otkrije, prati i obori tako male dronove - navodi Jonhap.

Predsednik Južne Koreje upozorio je u sredu da će razmotriti suspenziju međukorejskog vojnog pakta sa Pjongjangom iz 2018. ako dronovi ponovo naruše vazdušni prostor njegove zemlje.

- On je naložio kancelariji za nacionalnu bezbednost da razmotri suspenziju važenja vojnog sporazuma ako Severna Koreja izvede još jednu provokaciju na našu teritoriju - rekao je na brifingu predsednički sekretar za štampu Kim Eun Hje.

Sporazum iz 2018. godine, potpisan na marginama samita između severnokorejskog lidera Kim Džong Una i bivšeg predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina, pozvao je na obustavu „svih neprijateljskih dela“, stvaranje zone zabrane letova oko granice i uklanjanje nagaznih mina i stražarskih mesta unutar jako utvrđene demilitarizovane zone.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike