Gde je Šeli? Kako je šala na dodeli Zlatnih globusa podsetila na najmračniju tajnu Sajentološke crkve (VIDEO)

11.01.2023

20:13

0

Autor: N. Pavlović

Situacija se zahuktala 2013. godine kada je glumica Lija Remini prijavila nestanak Šeli MIskavidž

Gde je Šeli? Kako je šala na dodeli Zlatnih globusa podsetila na najmračniju tajnu Sajentološke crkve (VIDEO)
Copyright Profimedia

Američki komičar, Džerod Karmajkl, tokom dodele Zlatnih globusa se našalio na račun glumca Toma Kruza, rekavši da tri statue koje je vratio mogu da pomognu da se nađe Šeli Miskavidž, žena lidera Sajentološke crkve, čiji je Kruz istaknuti član.

- Iza scene našao sam ove tri zlatne nagrade koje je Tom Kruz vratio... Imam ideju, možda da uzmete ove tri stvari i razmenite ih za sigurni povratak Šeli Miskavidž - rekao je Karmajkl, a reakcije u svečanoj sali su bile podeljene.

Naime, Tom Kruz  je već godinama jedan od najodanijih i najpoznatijih članova kontroverzne Sajentološke crkve. Vođa sajentologa, Dejvid Miskavidž, njegov je veoma dobar prijatelj i čak mu je bio kum na venčanju kada se ženio glumicom Kejti Holms.

Međutim, njegova supruga, Šeli, koju su svojevremeno zvali i prvom damom sajentologije, nije viđena u javnosti od 2007. godine što je povod za mnogobrojne spekulacije, od toga gde se nalazi i da li je uopšte živa.

Advokati koji su tvrdili da je zastupaju su 2012. saopštili da ona jednostavno živi mirnim životom daleko od očiju javnosti.

Gde je Šeli?

Situacija se zahuktala 2013. godine kada je glumica Lija Remini, tada takođe jedna od viđenijih sajentologa, podnela prijavu o nestaloj osobi, tražeći od policije da istraži gde je Šeli jer nije verovala da je dobro i na bezbednom. Policija Los Anđelesa je pokrenula istragu, a nakon toga je saopštila da su je locirali i time je slučaj zatvoren iako javnost nije dobila nikakav odgovor.

Kada je Lija Remini prijavila njen nestanak, ona već nije bila viđena 8 godina. Nije bila prisutna ni na "venčanju veka" kada se Tom Kruz ženio Kejti Holms. Događaj je u Sajentološkoj crkvi označen kao veoma važan i podrazumevalo se da svi vodeći članovi budu tamo.

- Šeli je uvek bila sa svojim mužem. Bila je njegova senka, ne samo zato što je bila udata za njega već je bila i njegov glavni saradnik. To što je nije bila tamo je bilo ne samo neobično već i nezamislivo - rekla je Remini.

Pošto joj to nije dalo mira, glumica je upitala Toma Dejvisa, tadašnjeg portparola crkve, gde je Šeli, na šta joj je on rekao da "nije podobna da pita tako nešto jer nema odgovarajući čin".

Remini je pokušavala da se raspita, slala je pisma i telefonirala, ali uzalud. Zauzvrat ju je Sajentološka crkva podvrgla brojnim ispitivanjima i maltretiranjima što je na kraju rezultiralo time da glumica konačno raskrsti sa ovim kultom i napusti ga. U međuvremenu, postala je veliki kritičar sajentologa, a  snimila je i dokumentarnu seriju "Leah Remini: Scientology and the Aftermath" u kojoj podrobno predstavlja kakva se sva nedela događaju u toj organizaciji.

Nakon napuštanja Sajentološke crkve, Remini je u policiji Los Anđelesa podnela prijavu o nestanku, a samo nekoliko sati kasnije, slučaj je zatvoren. Policija je istakla da su je našli, ali detalje nisu pružili. Na pitanje da li su je videli ili su razgovarali sa njom, iz policije su kazali da je to poverljivo.

Profimedia
Dejvid Miskavidž

Kako kaže glumica, sajentolozi imaju veze u mnogim državnim službama i veliki su dobrotvori policije Los Anđelesa na brojnim humanitarnim događajima.

Kada se proširila Karmajklova šala sa dodele Zlatnih globusa, jedna od prvih koji su reagovali bila je i Lija Remini.

- Hvala ti, Džerode Karmajkl! Gde je Šeli? - poručila je na Tviteru.

Šeli se udala za Dejvida Miskavidža 1982. godine. Inače, kada je umro Ron Habard, osnivač Sajentološke crkve, vođstvo je preuzeo 1987. godine Miskavidž i postavio se kao veoma moćna figura. Upravo on je početkom devedesetih uspeo da izdejstvuje da Sajentološka crkva bude prepoznata od strane države i time izuzeta od plaćanja poreza.

Pre nego što je nestala, Šeli je redovno prisustvovala brojnim sastancima i događajima sa svojim mužem, radeći vredno za crkvu. Nikada nije do kraja razjašnjeno šta se sa njom dogodilo i zbog čega se zamerila lideru sajentologa.

Tajna baza

Jedna od teorija je da se Šeli nalazi u Tvin Piksu, u Kaliforniji, u dobro čuvanoj i strogo poverljivoj bazi sajentologa.

Na Jutjubu postoji i snimak dronom koji pokazuje kako izgleda ceo kompleks, a navodno su svuda raspoređeni i stražari koji treba da je spreče da pobegne.

Bivši sajentolog, Eron Smit-Levin, rekao je da čak i neki istaknutiji članovi crkve ne znaju za ovaj kompleks koji se nalazi duboko u planini. On čak smatra da možda Šeli ni ne želi da pobegne.

- Samo zato što je tamo poslata, ne znači da je to bilo po kazni. Smenjena je sa pozicije Miskavidževog asistenta i poslata u bazu na rad. Hteli su verovatno da se postaraju da on neće na nju nailaziti - rekao je.

Tampa bej tajms je nedavno izvestio da Miskavidž izbegava tužioce i da ne mogu da mu uruče dokumenta kako bi se odazvao sudu.

Smit-Levin zaključuje da Miskavidž sigurno nije srećan što se na internetu pojavio snimak njihove tajanstvene baze.

- On sigurno ne želi da neko ovo vidi, a svaki sajentolog će upasti u problem bude li počeo da se raspituje o ovoj lokaciji ili krene da je pretražuje na Google Earth-u - kazao je.

O Šelinom nestanku je pre nekoliko godina progovorila i Dženis Grejdi, jedna od bivših pripadnica Sajentološke crkve. Ona je poznavala Šeli još od detinjstva i seća je se kao nedruštvene osobe koju su mnogi smatrali "nesposobnom". Tvrdi da joj je jedina zanimacija bila posvećenost suprugu Dejvidu.

Drugi poznanici tvrde da se oni nikada nisu ni poljubili ili zagrlili pred drugim ljudima.

Miskavidž o nestanku supruge nikad nije govorio. Njen nestanak samo je jednom prilikom komentarisao predstavnik sajentološke crkve koji je izjavio da "Šeli radi na sopstvenom projektu" i da će javnost jednom saznati za to.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike